Konferencija za novinare, 15.09.2016.

Vjerica Radeta: Dobar dan.

Dame i gospodo, juče je u skupštini Srbije održana sednica skupštinskog odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i razmatrana su tri važna i značajna izveštaja nezavisnih državnih organa, zaštitnika građana, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka i poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Mediji su se i juče, u toku dana, i sinoć i danas najviše bavili izveštajem zaštitnika građana i ono što je, čini mi se, najblaže rečeno, bilo nekorektno u svim tim izveštajima jeste da su se poslanici Srpske radikalne stranke pridružili poslanicima naprednjaka u kritikama upućenim Saši Jankoviću.

Poslanici Srpske radikalne stranke su zaista kritikovali izveštaj i kritikovali odnos Saše Jankovića kao nekoga ko bi trebalo da bude nezavisan organ, a koji se vrlo otvoreno stavlja na stranu jedne političke opcije u Srbiji. Naša primedba je takođe bila, pošto se pojavljuju informacije o tome da će on biti kandidat za predsednika, da on to ne može biti sa funkcije zaštitnika građana. Ali, ako želi da bude kandidat za predsednika, treba da podnese ostavku na ovu funkciju.

Zašto ovo govorim? Zato što su poslanici Srpske radikalne stranke prvi govorili o tome. I ako govorimo prvi, onda nema logike da mi možemo nekome da se pridružimo, niti da mi bilo koga podržavamo. Dakle, mi smo vrlo jasno i precizno opoziciona politička partija u Narodnoj skupštini, opozicija smo vlasti, ali nemamo nikakvih dodirnih tačaka sa ovom opozicijom, ovog novog DOS-a. Dakle, mi imamo svoju politiku, svoje političke stavove, iznosimo ih na svakom mestu, borimo se za njih i kao uvek sve to radimo isključivo u interesu građana Srbije.

U okviru te rasprave o izveštaju zaštitnika građana mi smo se obratili zameniku zaštitnika, jer zaštitnik građana nije bio prisutan. Tražili smo u ime građana Srbije, kojima su sad krenuli da ruše kuće, da donose zaključke o rušenju privatnih objekata, porodičnih kuća. Tražili smo zaštitu da se on sa funkcije koju obavlja pobrine i da obavesti javnost da to ne može da se radi sve dok se ne poruše nelegalne kuće, nelegalne vile na Savi, koje je na državnom zemljištu izgradio Tomislav Nikolić.

Pošto zaštitnik građana nije bio tu, nismo dobili nikakav odgovor od njega i onda smo, kada smo raspravljali o izveštaju poverenika za zaštitu ravnopravnosti, pitali gospođu Brankicu Janković, koja je poverenik za zaštitu ravnopravnosti, da li ona misli da je svaki građanin Srbije ravnopravan. Konkretno smo je pitali za Borisa Anđelića kojem su juče pokušali da poruše kuću. To je kuća koja je upisana u katastar, kuća za koju je podnet zahtev za legalizaciju. Neko ko želi da sruši takvu kuću čini krivično delo. Pitali smo gospođu Janković da li ona misli da je, recimo, Boris Anđelić, građanin Srbije, ravnopravan sa građaninom Srbije, Tomislavom Nikolićem. Ona je rekla da jeste, da je svaki građanin Srbije u svakom smislu ravnopravan sa građaninom Tomislavom Nikolićem.

Naše sledeće pitanje je bilo – ako su ravnopravni, da li je moguće da se ruše kuće, kuća Borisu Anđeliću i ostalim ljudima koji imaju kuće bez građevinske dozvole, a da se ne ruše vikendice, odnosno vile Tomislava Nikolića, izgrađene na državnom zemljištu na Savi. Gospođa Janković je doslovno rekla, nije imala takvih pritužbi, ali ako joj se neko obrati da će ona, kao poverenik, svakome da odgovori i da stane u zaštitu, da kaže da su svi građani ravnopravni i da ne mogu da se ruše kuće nekome ko nije poznat da bi se zaštitili nelegalni objekti Tomislava Nikolića.

Koristimo danas ovu konferenciju da pozovemo sve građane Srbije kojima su u postupku rušenja objekti koji su izgrađeni bez građevinske dozvole da se hitno pismeno obrate gospođi Brankici Janković, povereniku za zaštitu ravnopravnosti, sa pitanjem da li su oni, svako pojedinačno, jednaki u svim pravima i obavezama sa građaninom, odnosno ravnopravni sa građaninom Tomislavom Nikolićem. Očekujemo da će gospođa Janković ispuniti obećanje koje je juče dala narodnim poslanicima, predstavnicima svih stranaka koji su članovi odbora i da će na taj način zaštititi te ljude od bahatog ponašanja i samovolje režima koji i dalje štiti Tomislava Nikolića, iz samo njima znanih razloga.

Ponavljamo da su te vile Tomislava Nikolića izgrađene na zemljištu koje je državno, ali koje je u posebnom režimu. Na tom zemljištu nikada niko ne može dobiti građevinsku dozvolu. To je zemljište na kome su reli bunari. Ti bunari, ta voda koja ide odatle snabdeva ceo donji Srem, vodovod donjeg Srema, a to je apsolutno zaštićena zona i ti objekti moraju najhitnije da se poruše.

Sa druge strane, Srpska radikalna stranka poziva Zoranu Mihajlović, ministra za građevinu da umesto što ruši ljudima kuće, da se potrudi kao nadležni ministar da stvori uslove da se sve što je izgrađeno bez građevinske dozvole konačno legalizuje.

Po zakonu koji je ona nazvala Zakon o ozakonjenju, to je valjda naziv koji je ona izmislila, pošto nikad niko nije čuo za takav naziv zakona, ali kako god, dakle, po tom zakonu ništa ne može da se legalizuje.

Mi insistiramo da gospođa Mihajlović, kao resorni ministar, uradi sve što je u njenoj moći, da naloži lokalnim samoupravama, a to jeste njena obaveza i mogućnost, da u najhitnijem roku izrade detaljne planove regulacije. Kada se izrade detaljni planovi regulacije, svako ko ima objekat na zemljištu u privatnoj svojini mora da dobije građevinsku dozvolu. Naravno, potreban mu je samo projekat, a ti ljudi, tih milion ljudi koji imaju bespravne objekte, uglavnom, svi imaju i projekte za te svoje objekte, zato što su od 2000. godine platili bar pet puta administrativnu taksu da bi svaki put (kada se donese novi zakon ili pak dođe do izmene Zakona o legalizaciji, ili kako se kad zvao) mogli da prilože i te projekte za svoje kuće, jer su bili primorani da to učine.

Druga stvar o kojoj smo danas hteli da govorimo jesu izbori. Hteli smo da podsetimo građane Bele Palanke da su tamo u nedelju izbori, da su tamo lokalni izbori bili 24. aprila, kada su bili i svi drugi izbori, da je u međuvremenu bila ozbiljna trgovina glasovima građana Bele Palanke, da su njihovi glasovi preprodavani, prodavani, da su oni, na kraju, ostali bez te lokalne samouprave. Oni su bili u jednom nelegalnom stanju upravo zbog te trgovine mandatima. Pozivamo ih da u nedelju glasaju za listu Srpske radikalne stranke, jer im je to garancija da će konačno dobiti lokalnu vlast i da više njihovi glasovi neće biti na tržištu kao što je to bilo na ovim prethodnim izborima.

Danas će u Beloj Palanci, u 18 časova, biti održan miting u Domu kulture. Govoriće predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj. Nećemo dovoziti autobuse. Obratiće se građanima Bele Palanke, jer oni u nedelju biraju svoju lokalnu vlast.

Mi smo za danas imali toliko, ako imate pitanja, izvolite.

Ako nemate pitanja, hvala što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM