Konferencija za novinare, 13.10.2016.

Nemanja Šarović: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka još jedanput insistira na konkretnom odgovoru Vlade Republike Srbije šta planira vlada da uradi i na koji način da zaštiti celokupnu imovinu Republike Srbije na teritoriji naše južne pokrajine Kosova i Metohije. Odluka vlade o poništavanju akata o Trepči zapravo predstavlja samo bacanje prašine u oči ili pravljenje nekakve dimne zavese. Vlada je poništila jedan akt. Međutim, nesporno je da na snazi ostaju svi drugi i potpuno je jasno da vlada Kosova svu imovinu Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije tretira isključivo kao svoju. Priče kako su svojinska prava nešto što je zaštićeno u čitavom svetu i kako ćemo mi, eventualno, tražiti međunarodnu arbitražu predstavljaju samo izgovor za domaću javnost i način da Vlada Republike Srbije kupi još malo vremena da sačeka da se slegne prašina u Srbiji, a da onda prođemo kao što smo prošli i svaki prethodni put kada smo tražili pravdu od tzv. međunarodne zajednice.

Potpuno je jasno da vodeće zapadne zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova daju toj tzv. državi pravo da konfiskuje, nacionalizuje ili kako god to želite da nazovete, svu imovinu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Takozvana republika Kosovo i rukovodstvo albanskih separatista, naravno, nije želelo da pregovara o imovini sa Republikom Srbijom, jer oni smatraju da je to sve njihovo. Sa druge strane, državni vrh Republike Srbije pominje nekakve pregovore, pominje nekakve kompromise i potpuno je nejasno na osnovu kog člana Ustava, na osnovu kog zakona Republike Srbije bi oni vršili tu podelu, kako bi utvrđivali procente i kako bi rekli da, na primer, 30 posto Trepče pripada Republici Srbiji, a ostalo pripada Albancima, ili bilo koji drugi procenat.

Nemoguće je u skladu sa ustavnim poretkom Republike Srbije kroz bilo kakve pregovore čak i jedan procenat ili promil državne imovine prepustiti bilo kome. Dakle, radi se o bacanju prašine u oči, obmanjivanju građana Srbije i mi tražimo da konačno i Narodna skupština otvori raspravu o tome. Vi znate da se već duže vreme o tome u skupštini nije raspravljalo, da Narodna skupština u skladu sa rezolucijom koju je sama donela treba na svaka tri meseca da bude obaveštena od strane Vlade Republike Srbije o toku pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i da treba da raspravlja o tom izveštaju. U ovom sazivu, koji traje duže od šest meseci, Narodna skupština o tome nije raspravljala i potpuno je jasno da je to bolno pitanje od koga aktuelni režim beži kršeći i ustavne norme, ali i Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srbije. Ukoliko imate nekih pitanja, izvolite. Ukoliko nema, hvala vam.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM