Konferencija za novinare, 12.05.2016.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka je veoma zabrinuta zbog situacije u Republici Srpskoj. Zabrinuti smo zbog toga što nastojanja zapadnih sila i njihovih obaveštajnih službi imaju sve više upliva kod dela političara iz Republike Srpske, onih koji su na vlasti u samoj Bosni i Hercegovini i onih koji su opozicija u Republici Srpskoj. Mi nismo nikakvi idolopoklonici Milorada Dodika. Mi uopšte nismo zadovoljni njegovom unutrašnjom ekonomskom, socijalnom, kulturnom, obrazovnom zdravstvenom politikom, ali smatramo da nijedan častan Srbin ne sme da dozvoli da bude oruđe u rukama srpskih neprijatelja. Ako dođe do nemira u Republici Srpskoj, ako dođe do sukoba među samim Srbima, propašće cela Republika Srpska. Zapad hoće da se ona uruši i da se uključi u unitarnu Bosnu i Hercegovinu.

Ono što smo smatrali da bi bio najadekvatniji srpski odgovor rekli smo odmah nakon ovih poslednjih izbora, da je najbolja varijanta koalicija između Dodikove partije i Srpske demokratske stranke. Nažalost, rukovodstvo Srpske demokratske stranke srlja u provaliju i bila bi istorijska katastrofa da stranka koja je najzaslužnija za formiranje Republike Srpske, a to je bez sumnje Srpska demokratska stranka Radovana Karadžića,  sada bude oslonac zapadnim silama za uništenje Republike Srpske.

Upozoravam celokupno srpsko stanovništvo Republike Srpske da vodi računa da će svaki njihov unutrašnji sukob biti iskorišćen od strane srpskih neprijatelja, da će nam nametnuti možda i novi rat u uslovima u kojima ćemo najmanje biti spremni da takav rat vodimo. Zato moramo ostati snažni, jedinstveni, moramo političke razmirice u Republici Srpskoj da gurnemo na stranu.

Postoje dva razloga zbog kojih Srpska radikalna stranka danas podržava Milorada Dodika i zbog kojih je naša stranka uključena u vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

Prvi je razlog to što on zaista odlučno brani Republiku Srpsku na svakom koraku, otvoreno, do kraja, čak čini mi se nekada na radikalniji način nego što bismo to mi, srpski radikali činili. Drugi razlog je taj što se čvrsto povezao sa Rusijom, što je Rusija danas najvažniji oslonac Republike Srpske. Mi želimo da tako bude i u budućnosti, da Republika Srpska ima još snažnije odnose sa Rusijom i naravno, da ima snažne odnose sa Republikom Srbijom; ali najvažnije je da tamošnji Srbi budu jedinstveni, da spreče unutrašnje podele, da spreče da budu instrument u rukama zapadnih obaveštajnih službi i ostalih srpskih neprijatelja.

Izvolite, imate li vi nešto da pitate?

Novinar Žaklina Tatalović, Prva televizija: Šta se dešava sa koalicijama na lokalu? Sa kim ćete u Apatinu?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Mi ćemo u različitim opštinama, gde ulazimo u vlast, biti u koaliciji sa različitim koalicionim partnerima. Na primer, danas smo sklopili koaliciju sa Demokratskom strankom na Starom gradu, u nekim opštinama ćemo imati koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, u nekim opštinama ćemo imati koaliciju sa socijalistima, u nekim opštinama sa strankom Rasima Ljajića i sa još nekim strankama.

Nismo želeli da se vezujemo za jednog koalicionog partnera na nivou cele Srbije, nego smo dali ovlašćenje našim okružnim i opštinskim odborima, tamo gde postoji šansa da uđemo u vlast, da vode pregovore u interesu građana te opštine i u interesu Srpske radikalne stranke.

U Apatinu se desio problem. Tamo smo u koaliciji sa Socijalističkom partijom već 12 godina. Međutim, naš okružni odbor je zaključio da je krajnje vreme da promenimo koalicionog partnera i da sklopimo koaliciju sa naprednjacima, jer su oni mnogo više ponudili. Ponudili su više funkcionerskih mesta, i to ne samo u Apatinu, gde ne mogu bez nas da formiraju vlast, nego i u Somboru i u Kuli, gde bi mogli bez nas, ali bi pristali da i nas uključe u vlast. Tu opciju je podržalo rukovodstvo stranke. Međutim, stvari su očigledno izmakle kontroli i ja sam u skladu sa svojim predsedničkim ovlašćenjima formirao partijsku komisiju u čijem sastavu su predsednik Izvršnog odbora Vjerica Radeta, potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić i predsednik Okružnog odbora za Zapadnu Bačku, Milan Ćuk. Ona je, ja mislim, već stigla u Apatin i tamo će održati sastanak sa opštinskim odborom i svim našim stranačkim aktivistima.

Mi želimo da iz ovog problema izađemo bez negativnih posledica, ali stranačka disciplina se mora sačuvati. Pogotovo što se već dešavaju raznorazne smicalice, protivpravni postupci, što nanosi štetu stranci u celini. Mi želimo da se i to do kraja istraži. Policija je već obavila određena saslušanja, a što se nas tiče, mi nećemo dozvoliti da naši stranački organi donose odluke pod bilo čijim pritiscima.

Žaklina Tatalović: I kako se vama činio taj snimak, je li to bio pritisak?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa, snimak mi se učinio kao pritisak i kao stvarna otmica. U jednom trenutku se desilo nešto što me je zbunilo. Kamera kao da je u trenutku zumirala događaj, a to kamera koja je stalno instalisana da prati šta se zbiva u okolini objekta na kome je postavljena ne čini. Ona snima u onom „ledenom snimku“, kako se to zove, vi znate to bolje od mene, koji sve ravnolinijski snima i nema zumiranja na njemu. Ovde se desilo neko zumiranje.

Međutim, ni sam ne znam šta da kažem o tome, jer Miodrag Pavlović je doktor medicine, ugledni kardiolog. Mi smo ga stavili na čelo liste iako nije bio istaknuti stranački funkcioner, nije bio predsednik opštinskog odbora, baš zato što smo smatrali da će biti najugledniji radikal na lokalnim izborima.

Tog dana kada se sve ovo desilo on je prvo bio na saslušanju u policiji i tamo je dao izjavu. Ja sam pokušao da ga dobijem i dok je bio u policiji. Zvao sam policiju, pa su mi rekli da čekam, pa sam čekao pola sata na otvorenoj telefonskoj vezi, pa su me usmerili da prvo zovem Policijsku upravu u Somboru – u svakom slučaju nisu mi dozvolili kontakt sa njim. On sam me je zvao čim su ga pustili iz policije i zaklinjao mi se svim i svačim da nije bilo nikakve otmice i da su ga jednostavno ljudi koje poznaje poveli da nekome ukaže lekarsku pomoć.

Šta se zapravo desilo, to je i za mene još uvek u popriličnoj meri tajna i nadam se da će ova naša partijska komisija da istraži sve činjenice danas, a o tome će biti obaveštena Centralna otadžbinska uprava, koja zaseda u nedelju u 11 časova.

Novinar Đorđe Nasković: Dakle, za sada je najizglednija koalicija sa SNS-om u Apatinu?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Takvu je odluku doneo naš Okružni odbor i tu odluku je podržalo rukovodstvo stranke na neformalnom sastanku, koji je održan dva, tri dana nakon što su se desili problemi. Bili su naši funkcioneri iz Apatina na tom sastanku, i predsednik opštinskog odbora koji sada daje drugačije izjave. On želi po svaku cenu da ostane u koaliciji sa socijalistima, a da vam iskreno kažem, toliko njegovo insistiranje je kod mene sumnjivo već na prvi pogled. Zašto bi on ostao veran Smiljaniću poimenično, ako smo ovamo dobili mnogo bolju ponudu, ako smo dobili četiri direktorska mesta više u Apatinu nego što smo imali ranije, i ako smo dobili odgovarajući broj funkcija u opštinama Sombor i Kula, gde zapravo nismo neophodni za sastav lokalne vlasti.

Đorđe Nasković: Možda oni bolje poznaju ljude nego vrh stranke, pa su tako procenjivali na lokalu. Da li to znači, ili može predstavljati bilo kakvu prepreku, ili da li ostavljate mogućnost saradnje sa SNS-om i na republičkom nivou?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne, na republičkom nivou sigurno ne možemo, sve dok se Srpska napredna stranka zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali na lokalnom, pokrajinskom i gradskom nivou sve je moguće, zavisno od interesa građana te opštine i od interesa same stranke.

Mi smo i do sada imali različite koalicije na lokalu. Pre ovih izbora mi smo bili vlast u dvadesetak opština, pa smo u Bajinoj Bašti bili u koaliciji sa naprednjacima, u Prijepolju sa nekoliko stranaka: Demokratskom strankom, Demokratskom strankom Srbije i muslimanskim strankama. U Baču smo bili sa Demokratskom strankom dok nas nisu naprednjaci oborili i tako dalje. Dakle, to nam je bila politika. Mi nemamo brata blizanca za koga moramo da se vežemo po svaku cenu. Na lokalu idemo u raznovrsnim kombinacijama. Na republičkom nivou možemo samo sa onima koji su protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju i za integraciju Srbije sa Rusijom i to smo stotinama puta ponovili.

Đorđe Nasković: Dobro, ali o tim koalicijama na lokalnom nivou su odlučivali vaši lokalni odbori, je li tako?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Okružni i lokalni. Okružni u prvom redu. Tamo gde dođe do nesporazuma, centrala stranke preuzima u svoje ruke. Pošto su ovde nesporazumi toliki, to će definitivno razrešiti Centralna otadžbinska uprava. Ko se ne povinuje odluci Centralne otadžbinske uprave, dovodi u pitanje svoj opstanak u stranci.

Žaklina Tatalović: Ali zar vam se ne čini, ako na lokalu možete sa bilo kim, da ne postoji princip, već su bitne samo funkcije za Srpsku radikalnu stranku?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne, ne možemo s bilo kim.

Žaklina Tatalović: Pa, ovde sa demokratama, onde sa naprednjacima.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobro, ali ne možemo nigde sa Borisom Tadićem.

Žaklina Tatalović: Ni na lokalu?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ni na lokalu.

Žaklina Tatalović: Zašto?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Zato što je Boris Tadić jedan od najvećih izdajnika u istoriji srpskog naroda, što je Haškom tribunalu isporučio Stojana Župljanina, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Na stranu to što je ogrezao u kriminal i korupciju, što je glavni učesnik u aferi „Satelit“, pa u raznim aferama posle toga i tako dalje. To je za nas neoprostivo. Mi se bojimo, kada hodamo na istoj strani ulice sa Borisom Tadićem, da nas ne sustigne to prokletstvo koje je na njemu. Ništa gore od toga ne možemo zamisliti. Kao Đinđić što je isporučio Slobodana Miloševića. Dakle, postoje stranke sa kojima ne možemo.

Sa Dverima i Demokratskom Srbije smo na lokalu i do sada mogli. Verovatno će biti još negde prilike da opet budemo u koaliciji, ali sa Tadićem ne možemo sigurno.

Đorđe Nasković: Kada ste već spomenuli Haški tribunal, tužilaštvo je nedavno tražilo da se poništi presuda koja vam je doneta. Znate kada će apelaciono veće o tome odlučivati i kako komentarišete to?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Tužilaštvo je sada pismeno podnelo najavu žalbe i to je uradilo u roku od 30 dana nakon izricanja presude i sada ima novi rok od dva meseca da podnese žalbu, a kada podnese žalbu ja ću onda da se izjasnim šta i kako dalje. U principu mene ne interesuje njihova žalba, ali ću izvestiti Tribunal o mojoj poslednjoj volji, pa neka oni posle rade šta hoće.

Ja sam Haški tribunal pobedio, je li istina? Ima li neko ovde da smatra da to nije istina? Nema niko. Drago mi je, pošto ste iz različitih medija, da ste tako jednoglasni i jednodušni u toj oceni. Da li se neko suprotstavlja toj oceni? Ne. Dobro. Hvala vam.

Meni je najvažnije da sam pobedio. Šta će posle biti, kome je to važno.

Imate li još pitanja?

Hvala vam što ste se odazvali.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM