Konferencija za novinare, 12.01.2017.

Nemanja Šarović: Dame i gospodo, prethodnih dana je srpsku javnost uzbudila izjava visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Valentina Incka koji je potpuno otvoreno uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom Državom Hrvatskom i datum osnivanja Republike Srpske izjednačio sa danom osnivanja zločinačke genocidne tvorevine Nezavisne Države Hrvatske. Srpska radikalna stranka smatra da nema mnogo smisla u zahtevima koji su potom usledili da se smeni Valentin Incko, jer nema mnogo smisla ubijati ni kurira zbog loših vesti, a Incko jeste upravo to. On ne može biti kriv zbog toga što je otvoreno saopštio ono što jeste stav OHR-a i ono što jeste stav Zapadnih zemalja, a to je da je Republika Srpska genocidna tvorevina. I činjenica da se niko iz OHR-a i niko od diplpomata Zapadnih zemalja nije ogradio i nije osudio tu njegovu izjavu, pokazuje da je to upravo zvaničan stav onih koji su Valentina Incka, kao jednu potpuno marginalnu političku ličnost doveli na to mesto da sprovodi njihove interese. Valentin Incko ništa nije rekao slučajno. Mislim da je zaista krajnje pojednostavljivanje kada neko kaže da je to rekao zbog sopstvene neobrazovanosti i gluposti ili da je to rekao slučajno, iako naravno nećemo tvrditi da se radi o nekom velikom intelektualcu, već je to da je Republika Srpska genocidna tvorevina upravo i glavna teza Zapada i glavna teza Haškog tribunala svih ovih prethodnih godina. Ne mislite valjda da je slučajno ono što se dešava Radovanu Karadžiću, što se dešava Ratku Mladiću. Ne mislite valjda da je slučajno suđeno i Vojislavu Šešelju i Slobodanu Miloševiću. Ne mislite valjda da je slučajno bombardovana Republika Srpska, da je slučajno bombardovana Srbija. Ne, oni su to uradili kako bi sproveli svoje interese i uradili bi to kako bi opravdali svoju tezu da se radi o nekakvoj genocidnoj tvorevini koju treba u narednom periodu uništiti. Mislim da samo naivni mogu verovati da može postojati iskreno prijateljstvo između srpskog naroda i Zapadnih sila i da je to što je Incko rekao slučajno. Jedini put za srpski narod jeste da iskorenimo te zablude o mogućem boljem životu u Evropskoj uniji i o nekakvom prijateljstvu koje prema nama gaje Zapadne sile. Još jedna igra koja se ovih dana igra sa Republikom Srbijom je ova igra oko happšenja i isporučenja Ramuša Haradinaja za koga, ja mislim, potpuno jasno da je ratni zločinac. Vi znate da je veliki broj svedoka ubijen tokom onog kvazi postupka u Hagu, koji zapravo nije ni imao za cilj da donese bilo kakvu presudu pravednu, ili da bude instrument međunarodne pravde, već je cilj i suštinska svrha tog postupka bila da Ramuša Haradinaja oslobodi da bi mogao da bude i predsednik Kosova i premijer Kosova, i da bi mogao normalno da nastavi ono što je i radio svih tih prethodnih godina tokom rata. Da Srbija ima imalo međunarodnog kredibiliteta, kako to tvrde predstavnici režima u Beogradu, nijednog trenutka se ne bi postavljalo pitanje da li će Haradinaj biti isporučen Srbiji po važećoj Interpolovoj poternici. Naglašavam po važećoj Interpolovoj potrenici koja je ispunila sve uslove da bi mogla biti „crvena“ Interpolova poternica. E sad, ako poternica koja važi od 2004. godine nije dovoljna da jedan ratni zločinac bude isporučen Srbiji, onda je jasno da Srbija nema taj međunarodni kredibilitet kojim se režim hvali. I druga veoma bitna stvar, smatram da ni predstavnici režima u Beogradu ne žele iskreno da Ramuš Haradinaj bude isporučen, jer bi on Beogradu bio neuporedivo veći probelem kad bi ga isporučili, nego ako ga puste, što je, rekao bih, veoma, veoma isvesno. Ako bi Ramuš Haradinaj bio isporučen Srbiji, onda bi to bio osnov za mnoge pritiske u mesecima ili još duže, jer pretpostavljam da bi to suđenje trajalo i duže. To bi bio trajni osnov, novi osnov pritiska na Srbiju i to, zapravo, još jedanputa pokazuje da cilj režima nije isporučenje Ramuša Haradinaja, već čekaju da on bude oslobođen i da onda, kao što je to bio slučaj kada je on bio uhapšen u Sloveniji, da kukaju naknadno i da kažu kako postoje dupli aršini, kako je to nepravda, kako su oni svesni da je to nepravda, ali da će Srbija nastaviti da ispunjava svoje međunarodne obaveze, da će nastaviti da se drži tog nesrećnog evropskog puta i da ćemo, Bože moj, mi i dalje biti veći evropejci od onih koji ne poštuju sopstvena pravila i da to srpski narod mora učiniti zbog sebe i zbog budućnosti naše dece, a ne zbog nekih tamo nevaljalih evropskih zvaničnika i njihovih vlada. I treća stvar o kojoj sam želeo da vas obavestim, to je da je Vojislav Šešelj takođe dobio od Asocijacije stvaraoca Republike Srpske „Oktobarsku spomenicu 1991. godine“ za veliki doprinos stvaranju Republike Srpske. Ta oktobarska spomenica je Vojislavu Šešelju praktično dodeljena još pre dve godine. Tačan datum je 24. oktobar 2015. godine. Znači, pre skoro pune dve godine. Međutim, Tomislav Nikolić je tu oktobarsku spomenicu dobio i silno se pohvalio sa tim još pre nekoliko dana. Mi moramo reći da je jasno da je Tomislav Nikolić tokom svog predsedničkog mandata, valjda, dve tone odlikovanja podelio, a da njega jadnog i mučenog niko živ ne odlikuje, pa smo se, na kraju, mi sažalili, te smo mi urgirali da njemu ova oktobarska spomenica bude dodenjena. Smatramo da sramna politika koju Tomislav Nikolić sprovodi od 2008. godine je jedno, a da su njegove zasluge i politika, koju je zastupao dok je bio u Srpskoj radikalnoj stranci i zasluge koje ima za stvaranje Republike Srpske, iz tog perioda nešto potpuno drugo i to se ne može izbrisati. Izvolite ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar: Kako komentarišete odluku DS-a da podrži kandidaturu Saše Jankovića?

Nemanja Šarović: Mislim da je to beg, pre svega, od sopstvenog lošeg rezultata. Da Demokratska stranka ima bilo kakav kapacitet i da ima dobrog kandidata, ne bi se krila iza Saše Jankovića. Međutim, nas tuđi kandidati previše ne zanimaju. Srpska radikalna stranka je svesna da ima najboljeg kandidata. Mi smo stranka koja je prva još nakon izbora prošle godine na sednici Centralne otadžbinske uprave donela odluku da kandidat Srpske radikalne stranke bude dr Vojislav Šešelj. Mi nismo lutali. Svi drugi lutaju. Svi drugi traže pogodnog kandidata. Svi drugi traže način da obmanu građane Srbije. Jedino Srpska radikalna stranka to ne čini, jer mi znamo da imamo najboljeg kandidata i nećemo smišljati neke posebne parole za te izbore, jer smatramo da je sve ono što je Vojislav Šešelj uradio na političkoj sceni u Srbiji u prethodnih 26 godina i u prethodnom periodu, dakle pre devedesete dok je bio disident, da je to najbolja preporuka da on bude izabran za predsednika Srbije. Vojislav Šešelj se za tu ulogu spremao čitavog života. Potpuno je jasno da ne postoji bolji kandidat, da ne postoji obrazovaniji političar u Srbiji od Vojislava Šešelja. Dakle, ne govorim sad samo o kandidatima, jer uopšteno govoreći, ne postoji obrazovaniji političar od Vojislava Šešelja i ne postoji osoba koja bi kvalitetnije mogla da obavlja funkciju predsednika Republike. Ako nemate više pitanja, hvala što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA