Konferencija za novinare, 10.11.2016.

Vjerica Radeta: Dobar dan.

Dame i gospodo novinari, Srpska radikalna stranka smatra da natoljupci i evrofanatici bi trebalo, zaista, više da prestanu da guraju Srbiju u Evropsku uniju, da su možda očekivali da će i dalje imati razloga za taj suludi i sumanuti put, ali posle pobede Donalda Trampa na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, valjda bi trebalo svima konačno da postane jasno da će biti ozbiljnih pozitivnih promena na globalnom nivou i da Srbija konačno treba da se okrene tradicionalnim prijateljima, pre svega Ruskoj Federaciji.

Zašto počinjem ovu konferenciju na ovaj način? Zato što se u Narodnoj skupštini brutalno krše i Poslovnik i Ustav, ne samo danas, nego i inače, a danas pogotovo. Danas se desio jedan skandal, gde je predsednik Odbora za evropske integracije Marinika Tepić pozvala na sednicu tog odbora Majkla Devenporta da se raspravlja o izveštaju Evropske komisije i to na izveštaju koji je poslanicima, članovima tog odbora, dostavljen na engleskom jeziku. To je zaista neviđeno kršenje Ustava Republike Srbije.

Svi članovi, poslanici Srpske radikalne stranke, osim nas ovde prisutnih učestvuju aktivno u radu današnje sednice i učiniće sve da se ta sednica danas uopšte ne održi, zato što ne smemo dozvoliti da se na taj način poigravaju sa nama, pogotovo kada je u pitanju taj Devenport, koji pripada, koji je državljanin države Velike Britanije, čiji su građani imali pameti i sluha i na već čuvenom Bregzitu izvukli svoju državu iz te Evropske unije, a on bi, niko ne zna zapravo u kojoj ulozi, čovek koji je iz države, koja neće u Evropsku uniju, dolazi da Srbiju gura u taj ponor.

Pretpostavljam i u medijima je bilo reči o tome šta je tema tog njegovog izveštaja. Između ostalog tema je i, kako on kaže, nesaradnja Srbije sa Haškim tribunalom, što takođe nema veze ni sa mozgom, ni sa pozitivnim zakonodavstvom u državi Srbiji, jer mi više nemamo nikakvog osnova za tu takozvanu saradnju, kažem takozvanu, zato što nikada nije bilo saradnje, već je to uvek bilo u jednom smeru, uvek je Srbija činila sve što su od nje tražili iz Haškog tribunala, od toga da je tamo davala tajna dokumenta, da im je otvarala sve naše arhive, do toga da su izručivali svakoga koga su tražili.

Haški tribunal nema više nadležnost da podiže nove optužnice, odnosno taj rezidualni mehanizam, a zahtev da se izruče članovi Srpske radikalne stranke, nas troje, Haškom tribunalu, zbog nekakvog nepoštovanja suda, nekog dela koje ne postoji uopšte u tom zakonodavstvu je nešto što je takođe potpuno van pameti.

U ostalim delovima mi o tom izveštaju, evo, možemo da govorimo samo onoliko koliko su objavili mediji, zato što mi nismo ni želeli da ga čitamo na engleskom jeziku. Insistiramo da taj izveštaj stigne u Narodnu skupštinu na srpskom jeziku i naši poslanici će danas, ako treba ceo dan da na tome insistiraju, da intervenišu po Poslovniku i zaista moramo isterati to do kraja, zato što Narodna skupština nije subjekat koji sarađuje sa Evropskom unijom u toku ovih nekakvih pristupnih takozvanih pregovora, to radi Vlada Republike Srbije.

Na početku sam rekla da se ne krše Ustav i Poslovnik samo danas. To se zaista radi redovno. Mi smo danas, pre nekih pola sata dobili set od pet predloga zakona iz oblasti krivičnog zakonodavstva, čak izmene i dopune Zakonika o krivičnog postupku. Kažem čak zato što je to izuzetno ozbiljan i obiman zakon i mi smo to dobili pre pola sata da bismo od utorka raspravljali o tome i to raspravljali u skladu sa Poslovnikom koji je privremeni, a privremeni je zato što ga novi saziv skupštine nije ni menjao, ni potvrdio, jer svaki saziv skupštine treba da radi nov Poslovnik ili da glasanjem potvrdi onaj koji je zatečen od strane novog saziva. Po tom Poslovniku poslanici opozicije nemaju mogućnosti da kažu ni delić onoga što su u obavezi da kažu u ime građana koji su ih birali.

Ovih dana je aktuelna ova manifestacija „Otvoreni parlament“ i mi gde god smo pozvani smo učestvovali u tim aktivnostima upravo da bismo skrenuli pažnju na svakom mestu pažnju javnosti na činjenicu da narodni poslanici ne mogu da rade svoj posao, od toga da se preti kaznama, čega se, naravno, mi iz Srpske radikalne stranke ne plašimo, mi smo poznati po tome da stojički podnosimo svaku njihovu kaznu i mi bismo prihvatili da nas za svako javljanje kažnjavaju, ali samo da nam dozvole da govorimo šta mi mislimo da treba da kažemo i da koristimo vremena koliko mislimo da je potrebno da bismo izložili neku temu.

I takođe želim da podsetim da su dr Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka juče uputili čestitku Donaldu Trampu na izboru za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

I da podsetim, pošto su izgleda mnogi zaboravili, slušamo od juče razne analitičare koji pričaju ko je sve imao viziju o tome da će Donald Tramp da pobedi i niko ne želi da se seti da smo mi srpski radikali, na čelu sa našim predsednikom, Vojislavom Šešelj, još u avgustu to beše, održali skup podrške Donaldu Trampu, zato što smo verovali i da će pobediti i zato što smo verovali da će njegova pobeda promeniti odnos snaga na globalnom nivou, a to znači da ćemo mi kao država, mi Srbija, živeti prilično lagodnije u smislu pritisaka i saradnje sa Ruskom Federacijom, Kinom i ostalim prijateljskim državama, ali zato pozivamo Vladu Republike Srbije da još jedanput mućnu glavom, ovo im je otprilike ta valjda poslednja prilika kada treba da shvate da sa tog evropskog puta više treba da krenemo pravim putem, tamo neka ide ko misli da treba da ide, a vidite i sami da neće niko, vidite i sami da u svim državama gde se održavaju izbori pobeđuju stranke koje, pre svega, vole svoju državu i svoj narod i uvereni smo da će tako biti i u Srbiji, već na narednim izborima. Za početak na izborima koje očekujemo do maja, gde smo uvereni da će Vojislav Šešelj postati predsednik Republike Srbije.

Mi smo za danas imali toliko, ako imate pitanja, izvolite.

Ako nemate pitanja, hvala što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM