Konferencija za novinare, 1. mart 2017.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, pošto se očekuje da danas budu raspisani predsednički izbori, Srpska radikalna stranka smatra da zbog zaoštrene političke situacije u Srbiji treba održati i vanredne parlamentarne izbore.

Ti izbori nam slede i tako i tako. Ako se ne održe sad, moraće sledeće godine, a najbolje bi bilo da se sad održe, jer se promenila volja naroda. To je očigledno. Promenjena politička volja naroda mora da bude prezentovana na adekvatan način u Narodnoj skupštini. Ako se danas raspišu i vanredni izbori, ili sutra, onda još ima vremena da parlamentarni izbori budu u drugom izbornom krugu na izborima za predsednika Republike. To bi onda bilo lakše. Bilo bi manje komplikacija na biračkim mestima.

Ako bi i parlamentarni i predsednički bili u prvom krugu predsedničkih, bilo bi dosta komplikovano na biračkim mestima sve to dovesti u red. Ako bi se parlamentarni zakazali u drugom izbornom krugu predsedničkih, nema razloga za neke posebne komplikacije.

To bi nama radikalima posebno odgovaralo, jer, znate, u prvom krugu predsedničkih izbora svi kandidati, odnosno predlagači kandidature, imaju pravo na učešće u biračkim odborima, a kad dva kandidata uđu u drugi krug ( a vi svi znate da ćemo to biti Vučić i ja), onda samo radikali pored naprednjaka mogu učestvovati u kontroli.

Nama bi odgovaralo da tog dana, kad su izbori u drugom krugu, budu i parlamentarni, jer bi onda i sve stranke koje su izašle na parlamentarne izbore imale svoje kontrolore i učestvovale bi i u brojanju svih glasova, što je za kontrolu izbornog procesa veoma važno. Izvolite, imate li vi neko pitanje?

Novinar: Otvoreno se spekuliše o tome da u opoziciji postoji „trojanski konj“, dakle neko je dobio zadatak da ne dozvoli ujedinjenje opozicije. Šta mislite o tome?

Prof. dr Vojislav Šešelj: To nas srpske radikale ne tangira. Mi se nikad nismo busali u prsa da smo opozicija, u tom smislu da imamo neku kolektivnu svest opozicionu i da ta kolektivna svest obuhvata i nas i sve druge opozicione stranke. Vi znate da su mnogo manje razlike između nas srpskih radikala i naprednjaka, nego između nas srpskih radikala i stranaka koje podržavaju Vuka Jeremića i Sašu Jankovića. Ko je „trojanski konj“ među njima, to će oni sami videti uskoro. Mi nismo ničiji „trojanski konj“. Mi se borimo za glasove naših birača, naših simpatizera i ne zavisimo ni od koga.

Novinar: Da li mislite da je nemoguće da parlament funkcioniše u ovim uslovima i da li će se napraviti pauza za vreme predizborne kampanje?

Prof. dr Vojislav Šešelj:  Mislim da je greška praviti tu pauzu. Ja ne znam zbog čega danas nije nastavljena sednica. Videli ste mi smo svi došli. Bili smo spremni za tu sednicu, iako nije bio neki posebno značajan dnevni red. Bilo je nekih 12 tačaka, uglavnom potvrda, ratifikacija međunarodnih ugovora. Ima i mnogo prečih stvari, ali to nisu iznosili na dnevni red. Ako već moramo te pauze da pravimo, onda da se sad raspusti Skupština, pa da odlučujemo u novom sazivu posle parlamentarnih izbora i pred novim sazivom da položim predsedničku zakletvu. I to bih voleo. Izvolite.

Novinar: Da li mislite da vlast možda strahuje da biste vi i drugi predsednički kandidati mogli da zloupotrebite skupštinsku govornicu?

Prof. dr Vojislav Šešelj:  Mi bismo govorili o dnevnom redu. Otkad je ovaj skupštinski saziv nije bilo nijednog trenutka kada smo mi zloupotrebljavali skupštinsku govornicu, ali su nam govori bili najozbiljniji, radikalno kritični u odnosu prema vladi. Uvek smo se držali dnevnog reda. A u uslovima gde postoji monopol nad sredstvima javnog informisanja, kao što je to slučaj u Srbiji (mi imamo dva monopola i od oba mi srpski radikali stradamo), Skupština bi, dakle, bila pogodno mesto da se nešto kaže narodu o raznim ozbiljnim temama. Koji su to monopoli? Prvo, državna televizija i televizije u rukama stranaca su apsolutno zatvorene za srpske radikale. To su RTS, B92, Prva i još neke. Što se tiče televizija pod kontrolom naprednjaka, puštaju nas na kašičicu. Mene najradije puštaju u zabavne programe. Odavno ne mogu da dobijem ozbiljnu političku emisiju ni na Pinku, ni na Hepiju, ni na nekoj drugoj televiziji, a na Studiju B ... zaboravio sam i kad sam gostovao poslednji put. To je taj problem. Skupština se, u tom pogledu, ne može kontrolisati od strane režima i oni zbog toga izbegavaju da se zaseda u vreme predizborne kampanje. Imate li još pitanja? Hvala vam.

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM