Konferencija za novinare, 05.01.2017.

Nemanja Šarović: Dame i gospodo, nama je čast što danas imamo priliku da vam predstavimo još jednu knjigu prof. dr Vojislava Šešelja. Reč je o knjizi pod naslovom „Haška presuda – prvi deo“. U ovoj knjizi ćete moći da pronađete kompletnu prvostepenu presudu Vojislavu Šešelju, uključujući i sva izdvojena mišljenja, dakle, izdvojeno mišljenje sudije Latanci, Nijang i predsedavajućeg sudije Antonetija. Vi znate da je ta presuda doneta praktično većinom glasova, uz protivljenje sudije Latanci, koja je napisala izdvojeno suprotno mišljenje i pored toga je i drugih dvoje sudija koji su bili za donošenje ovakve presude dr Vojislavu Šešelju, odnosno oslobađajuće presude,  napisalo veoma obimna izdvojena saglasna mišljenja. Sama činjenica da je svo troje sudija napisalo izdvojena mišljenja i da su ta izdvojena saglasna mišljenja veoma obimna govori o važnosti ovoga predmeta, ne samo, rekao bih, za Haški tribunal, već uopšte za pravnu praksu.

Mislim da je ova knjiga nešto što će zaista biti vredno svedočanstvo o svemu što je Vojislav Šešelj uradio u Haškom tribunalu i da će ona biti dugo proučavana, čak i nakon što nas na političkoj sceni ne bude, i nakon što prođe naš životni vek. Kao što se danas proučavaju nirnberške presude iako su nas akteri tog vremena odavno napustili, siguran sam da će slično biti i sa ovom knjigom. Pored toga, u ovoj knjizi je objavljena i najava žalbe tužilaštva, objavljena je žalba tužilaštva i objavljen je odgovor pravnih savetnika Vojislava Šešelja koji je on poslao, praktično ne želeći da se  lično bavi ovom žalbom tužilaštva.

Stav Vojislava Šešelja je poznat javnosti. On je rekao da je završio zauvek sa Haškim tribunalom, da je pobedio, da je održao obećanje dato srpskom narodu da će raskrinkati i rasturiti Haški tribunal i da više ne postoji bilo kakav razlog da se on u Haški tribunal vraća, pa čak ni na izricanje presude po žalbi, kakva god ona bude bila. Pored toga, mi ćemo vam danas predati i odgovor tužilaštvu, odnosno pismo tužilaštvu koje je juče poslato.

Vojislav Šešelj nije želeo lično da se obraća, jer nije želeo da rizikuje, kako sam kaže, da na taj način makar i mrvicu poštovanja iskaže prema tužilaštvu, jer on  za njih apsolutno nema nimalo poštovanja, a mislim da takvo poštovanje Haški tribunal i njegovo tužilaštvo niti zaslužuju, niti ga uživaju, niti u pravnim krugovima, niti uopšte u javnosti. Umesto toga, on se podsetio jednog događaja sa kraja 17. veka, kada je turski sultan Mehmed Četvrti u utvrđenju Sič napao zaporoške Kozake. Oni su i pre toga često pravili tom moćnom sultanu probleme. On je poslao ozbiljnu vojsku i očekivao je brzu i laku pobedu. Međutim, Kozaci se nisu uplašili, nisu ustuknuli, već su silovitom i srčanom borbom naneli težak poraz turskoj vojsci i rekao bih, bolan šamar sultanu Mehmedu Četvrtom. Nakon toga, on se njima obratio pismom u kome je od njih zatražio, navodeći prethodno svoju moć, značaj i važnost i koje su sve to teritorije koje on drži pod svojim carstvom i zatražio je od njih da bez dalje borbe predaju oružje. Na to su se Kozaci okupili i napisali pismo Mehmedu Četvrtom, u kome su ga u pravom smislu te reči postavili na njegovo mesto, ukazali mu ko je on zapravo i gde pripada. To prkosno pismo je jedan od izuzetno važnih dokumenata u diplomatskoj prepisci. To pismo je bilo inspiracija i čuvenom ruskom slikaru Ilji Rjepinu da, nakon više od dvesta godina posle toga, nacrta čuvenu sliku „Zaporoški Kozaci pišu pismo sultanu Mehmedu Četvrtom“. E, upravo to pismo je Vojislav Šešelj poslao tužilaštvu Haškog tribunala, smatrajući da ono za ovih više od tri stotine godina otkako je napisano, nije ništa izgubilo na svojoj aktuelnosti, nego da je potpuno prigodno i prilagođeno i aktuelnim dešavanjima i takođe smatrajući da će se bahati i osioni odnos sultana Mehmeda Četvrtog prema onima koje je hteo da pokori moći, da kažem, preslikati, odnosno da će se moći izvući analogija sa odnosom koji tirani sa Zapada i te zapadne sile danas imaju prema brojnim narodima širom planete Zemlje, koju oni danas pokoravaju.

Vojislav Šešelj je još jedanput pokazao prkos. On je pokazao da predstavlja slobodarski deo srpskog naroda kome je dosadio diktat sa Zapada i koji slobodu i čast ceni iznad svega. Izvolite, ukoliko vi imate nekih pitanja, a nakon konferencije za štampu dobićete i ovo pismo koje je juče predato Tužilaštvu Haškog tribunala i poklonićemo vam po jednu knjigu „Haška presuda“. Izvolite.

Novinar: Da li mogu malo ja van teme, ali aktuelno? Kada radikali počinju predsedničku kampanju i kakva će da bude?

Nemanja Šarović: Sve što je Vojislav Šešelj radio u svom životu je najbolja preporuka za to da bude izabran za predsednika Republike Srbije. Za razliku od drugih kandidata, kojima će kampanje osmišljavati stranci i koji za svaku novu kampanju spremaju nove laži i nova lažna obećanja, za Vojislava Šešelja je sve preporuka. Preporuka je ono što je radio, mogu slobodno reći, od fakultetskih dana, od činjenice da je praktično bio disident još od studentskih dana, da je bio najmlađi doktor pravnih nauka u bivšoj Jugoslaviji u vreme kada su, priznaćete,  te doktorske titule zaista nešto značile, kada se to nije moglo kupiti ili dobiti kao što se dobija danas. Preporuka je i to što je bio protivnik komunističkog režima i što je stradao pod tim režimom, što je osuđivan i što je robijao kada mnogi nisu smeli da podignu glavu. Preporuka je sve što je radio od početka višestranačja i mislim, zaista, posebna preporuka, kakvom se niko drugi ne može podičiti, je sve ono što je za srpski narod u Haškom tribunalu uradio Vojislav Šešelj. Vojislav Šešelj je praktično samostalno oborio onaj mit i ono pogrešno shvatanje kako je Haški tribunal nekakav uvaženi međunarodni sud gde se deli pravda.

 Zahvaljujući borbi, upornosti i snazi Vojislava Šešelja, danas niko više ne brani Haški tribunal. Danas je potpuno jasno da je to antisrpski sud i činjenica da je on istorijsku ulogu tog suda potpuno promenio mislim da je zaista odlična preporuka za Vojislava Šešelja, jer je on čovek koji se čitavog života drži svojih principa. On je u kampanji otkako je došao iz Haškog tribunala i sve ono što je govorio u prethodne više od dve godine, sve ono što je govorio prethodnih 26 godina predstavlja praktično deo kampanje čija će kruna biti narednih nekoliko meseci. Naša je velika želja i smatramo da je nasušna potreba građana Srbije i same srpske države da konačno na njenom čelu bude čovek koji će voditi računa o interesima srpskog naroda, građana Srbije i koji se neće savijati onako kako stižu i kako kažu naredbe iz Brisela i iz Vašingtona. Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli na konferenciju. Sada ćete dobiti ovaj odgovor tužilaštvu i po primerak knjige „Haška presuda“. Hvala vam.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM