Konferencija za novinare, 04.08.2016.

VjericaRadeta: Dame i gospodo novinari, poslednjim zahtevom Haškog tribunala upućenom vlasti Republike Srbije, oni su još jedanput pokazali da su antisrpska tvorevina i da im je samo važno ono što su njihovi zadaci. Očigledno je da Haški tribunal misli da je Srbija banana država, bez suvereniteta, i da svaka protuva poput Alfonsa Orija može da traži od države Srbije, suverene države, da menja zakone prema nekakvim njihovim stavovima i pogledima.

Pored toga što je taj zahtev da se menja Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, zbog toga što u Hagu nisu zadovoljni zakonom koji se primenjuje već decenijama. Osim toga, dakle, što je to potpuno pravno neshvatljivo, to je i velika uvreda za jednu suverenu državu. Zato se mi nadamo, zapravo očekujemo da nikome u Srbiji neće pasti na pamet, da igra kako im sviraju iz Haškog tribunala, i da im svakako neće pasti na pamet da menjaju taj zakon. Opet ponavljam, zato što se takav kakav je, u jednom momentu ne dopada predstavnicima Haškog tribunala.

Karakteristično jeste za Haški tribunal, da su oni sami menjali svoje propise, svoj Statut, svoj Pravilnik, svaki put kada su se nalazili u situaciji za koju oni nisu imali izlaza. To je takođe nešto što je u savremenom pravu neshvatljivo i neprihvatljivo, i najčešće su to radili u predmetu Vojislava Šešelja. Kad god su se našli u situaciji da ne znaju šta će sa nečim što im je Šešelj tako priredio, oni tap, menjaju Statut, menjaju Pravilnik, i upodobljavaju ga sa stanjem koje im se u tom momentu desilo.

Kada je Viši sud u Beogradu doneo rešenje, koje je postalo pravosnažno u međuvremenu, odnosno vrlo brzo nakon donošenja, tada je i rešenje kojim je utvrđeno da nema pravnog osnova za izručivanje Petra Jojića, Jove Ostojića i mene, Haškom tribunalu, zbog navodnog nepoštovanja suda. Tada su iz Haga insistirali, da mi budemo izručeni Haškom tribunalu, što znači da im je tada, da tada nisu imali mišljenje koje imaju danas. Jer, ako su insistirali da nas bez obzira na to rešenje izruče, onda znači da nisu imali problem sa našim zakonom. U međuvremenu, su valjda shvatili da zaista po zakonu koji je važeći u Srbiji, i po Ustavu Republike Srbije, nema pravnog osnova za izručivanje, onda im je palo na pamet da traže, da toliko uvrede Srbiju, da traže, da mi menjamo zakon zbog njih. Zakone u Republici Srbiji u skladu sa Ustavom mogu da se menjaju na predlog narodnih poslanika i na predlog Vlade Republike Srbije, a ne na predlog kojekakvih hohštaplera iz belog sveta.

Ono što je takođe interesantno u svemu tome jeste činjenica, da je taj Alfons Ori pokazao, i ostali iz Haškog tribunali koji stoje iza toga, da su pokazali da su potpuno pravne neznalice. Jer rešenje kojim je utvrđeno, pravosnažno rešenje, kojim je utvrđeno da nema pravnog osnova za izručivanje radikala Haškom tribunalu, je postalo pravosnažno. I to je, u pravu se to zove res judikata. To je status, presuđene stvar. Jedanput pravosnažno presuđeno nešto, nikada više ni pred jednim sudom ne može ponovo biti predmet postupka. Dakle, apsolutno ne poznavanje prava. I to je princip koji je priznat u celom Međunarodnom krivičnom pravu, međunarodnom javnom pravu. Osim toga, kad bi nekom palo na pamet, da posluša Haški tribunal, i da promeni zakon, i da u zakonu kaže, da može da se izruči neko ko je navodno uvredio Haški tribunal, to nikako ne bi moglo da se odnosi na nas troje, zato što zakoni ne mogu retroaktivno da se primenjuju. Dakle, cela ta papazjanija koju su napravili, pokazala je zapravo pravu suštinu Haškog tribunala. I ponavljam, ne verujem da će iko u Srbiji prihvatiti da postane deo te igre, i da još neko postoji ko može da pokaže da je tolika neznalica i toliki nepoznavalac prava.

Drugo o čemu smo danas želeli da obavestimo javnost jeste, da Srpska radikalna stranka, kao i svake godine, obeležava tužnu godišnjicu “Oluje”, i da ćemo ove godine obeležiti, taj dan obeležiti sutra u 19 časova na graničnom prelazu između Bačke Palanke i Iloka. Procenili smo da na možda drugačiji način pokažemo javnosti i u Srbiji, i svetskoj javnosti, da baš simbolično na tom mestu, želimo da se podsetimo tragedije koja je zadesila srpski narod pre 21 godinu. I da podsetimo naravno, na sve tragične događaje i sve tužne dane kojima su godinama već obeležena leta narodu u Srbiji.

Za današnju konferenciju smo mi imali toliko, ako imate pitanja, izvolite. Ako nemate, hvala što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM