Konferencija za novinare, 01.12.2016.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Mogli ste se malo lepše rasporediti, ali eto.

Vjerica Radeta: Mogli smo, ne znam šta nam bi.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, Vlada Srbije već uveliko kasni sa podnošenjem predloga novog zakona o budžetu, o budžetu za 2017. godinu. Ali po našim saznanjima Vlada Srbije uopšte nije uradila finansijski izveštaj o budžetu iz 2015. godine, iako smo im blagovremeno skretali pažnju na to da je to njihova obaveza, da ta obaveza mora da se ispuni, da se ne može usvajati budžet za 2017. dok se ne usvoji završni račun za 2015, a da završni račun za 2016. godinu mora da podnese do 1. marta 2017.

Ali, kao da smo uzalud govorili, niko se u vladi ne osvrće, niko nema nameru da poštuje zakonske norme. A što se budžeta tiče, očigledno da ostavljaju vrlo malo vremena da se pripremimo za raspravu. To će biti da nas zaskoče – evo budžeta, hajde da glasamo. Mi se temeljito za to spremamo i nećemo dozvoliti baš tako jednostavno prođe taj budžet.

S druge strane, ako mi usvojimo budžet za 2017, a ne znamo ni za 2015. kako su pare trošene, šta onda predstavlja taj budžet? Budžet ne može da opstane bez kontrole. A ko je najpozvaniji da kontroliše vladu u pogledu raspolaganja budžetom? To je Narodna skupština. Vlada mora blagovremeno da dostavi poslanicima, da se o budžetu raspravlja natenane u svim odborima, pa onda da se izađe na sednicu Narodne skupštine, a ne da opet prihvatamo nešto na brzinu, a nije bilo potrebe da se to radi na brzinu, jer skupština zaista nije imala velikih obaveza. Od kad je konstituisana gotovo da nije ni donosila neke naročito ozbiljne zakonske projekte i ne naročito važne.

To je ono što smo hteli da vam kažemo na današnjoj konferenciji za štampu.

Izvolite ako vi imate neko pitanje.

Maja Marković, Kurir: Ja ću vas pitati za naše izbore, pošto ste vi večeras u finalu, jedan od finalista, šta mislite ko će pobediti i da li očekujete da vi budete jedan od superfinalista i kako komentarišete to što Tomislav Nikolić, aktuelni predsednik, nije ušao u finale?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Što se tiče Tomislava Nikolića mi smo govorili pune dve godine da je on potpuno beznačajna politička ličnost, da je toliko kompromitovan da više niko za njega ozbiljno ne računa za bilo kakvu državnu funkciju, za bilo kakav državni posao. I tu smo bili u pravu i raspoloženje celog naroda je takvo. U suviše mnogo korupcionaških afera je umešan, stekao je lažnu fakultetsku diplomu a da nijedan ispit nije polagao i tako dalje, da ne ponavljam sve to.

Što se tiče večerašnjeg glasanja, ja sam optimista, ali ne bih mogao da prognoziram kako će to izgledati, iz više razloga.

Prvo, zato što ne treba da prognoziram nešto u čemu se i sam takmičim nezavisno od moje volje. Niste me ni pitali hoću li se u tome takmičiti. Naravno, prijalo mi je što sam se takmičio i što sam do sada ubedljivo pobeđivao. Svestan sam da će večeras biti teško. Neprekidno govorim da mi je Vučić jedina ozbiljna konkurencija na predstojećim predsedničkim izborima. Još ne znamo definitivno da li će se kandidovati ili ne, iako on govori da neće.

A s druge strane imam u vidu i ogromne resurse Srpske napredne stranke i činjenicu da Vučić raspolaže ogromnim brojem botova, koji mogu svaki rezultat da proizvedu na tom vašem finalnom glasanju.

Ali, ostaje da se vidi, računamo na narodnu volju, računamo na mlađe birače u Srbiji, pre svega, jer je to naša ključna uporišna tačka pa ćemo videti. Kako god bude nema razloga za nezadovoljstvo.

Maja Marković: Hvala vam.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Izvolite.

Svetlana Milenković Popović, Prva televizija: Za vas, gospodine Šešelj i za gospođu Radetu.

Pitanje za vas – da li je tačno da ste zabranili gospođi Radeti i preostaloj dvojici radikala da napuštaju zemlju?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa nije to neka formalna zabrana, ali sam im stavio do znanja da ne smeju nigde da putuju, jer se onda izlažu opasnosti da budu uhapšeni i isporučeni u Hag. A i zašto bi putovali? Da bezbeze troše pare. Imaju male poslaničke plate. Napolju je sve skupo, verujte mi, ja sam 12 godina živeo u inostranstvu, sve je toliko skupo bilo da je bilo nepodnošljivo. Lepo nek sede u Srbiji i neka rade za Srbiju kao što su i do sad radili i tu će biti najkorisniji.

Svetlana Milenković Popović: Znači ipak se malo bojite da bi moglo da se nešto desi?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa, ja mislim da bi ih uhapsili ako napuste Srbiju, bilo kojim prevoznim sredstvom da odu.

Kada bi otišli u neke nama posebno naklonjene, prijateljske države kao što su Rusija ili Kina, kao što je Venecuela ili Kuba, Sirija i mnoge druge mislim da ta opasnost ne bi pretila. Ali kako sigurno doći do tih zemalja? Znate, poletite za Rusiju, pa kvar u avionu, spusti se negde avion usput i uhapse ih.

Nama su oni potrebni u Srbiji. Mi smo završili borbu sa Haškim tribunalom. Hag je do temelja potučen, do nogu potučen i zašto bi oni sad gubili vreme tamo, ako već mogu ovde mnogo da doprinesu i Srbiji i Srpskoj radikalnoj stranci.

Svetlana Milenković Popović: Za gospođu Radetu, povezano sa tim pitanjem, da li se vi plašite, s obzirom da, evo pišu „Večernje novosti“, navodno pozivaju se na Haški tribunal, da je to rečeno, da će biti pritisaka na Srbiju da bi mogla da otvori poglavlja da isporuči vas i vaše kolege. Da li se toga možda plašite, da li vi verujete ovoj vlasti da bi baš zbog tog pritiska moglo da dođe i da vas isporuči?

Vjerica Radeta: Ne plašim se, ne bavim se tim, ne razmišljam mnogo o tome, Srbiju nažalost iz Evropske unije pritiskaju da prizna samoproklamovanu državu Kosovo na teritoriji srpske pokrajine Kosova i Metohije i to će biti jedini pritisci, zbog toga nećemo ući nikada u Evropsku uniju. A poglavlja koja su se otvorila i koja će se eventualno otvoriti nikada se neće ni zatvoriti tako da je to potpuno prazna priča.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Uostalom, nama je cilj da Srbija nikad ne uđe u Evropsku uniju pa bismo bili radosni da mi budemo povod i razlog za prekid pregovora.

Drugo, kada bi Srbija isporučila troje mojih saradnika Haškom tribunalu, ona bi uništila svoj vlastiti pravni poredak, jer ovde je sud doneo konačnu odluku da ne postoje uslovi za izručenje. To je pravosnažno presuđeno, to je res judikata, presuđena stvar i nema načina da se ponovo otvori taj postupak. Tako da je i Vladi Srbije, kakvu god volju pokazala, to nemoguće.

A uostalom vi ste videli da je Vučić, to mu se mora priznati, odbijao i mene da isporuči kada me je tražio Haški tribunal, da je odbijao da isporuči moje saradnike, da je u tome bio čvrst. Shvatio je valjda koliko su se kompromitovali njegovi prethodnici isporukom Srba Haškom tribunalu, koliko su prokletstvo na sebe navukli i Boris Tadić i Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić i ostali koji su isporučivali. Ja verujem da njemu ne pada na pamet da i on tako nešto uradi. On zna, on nije ni naivan čovek, nije neobrazovan čovek, on zna kolika je to istorijska sramota, kolika bi bila sramota i za njega i za porodicu i za potomke i tako dalje. E, ovi drugi o tome nisu vodili računa. Sad možda postaju svesni, ali sad im je kasno.

Izvolite.

Dejan Miljković, Agencija Beta: Da se vratimo na budžet. Kada bi po vama bio optimalan rok da vam ga dostave u parlament? Da li mislite da bi trebalo što brže? Kada ga očekujete?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Propisan je rok 1. novembar i vlada je odavno prekršila taj rok.

Trebalo je danas na sednici vlade da se donese odluka o prihvatanju predloga budžeta, neizvesno je da li će biti ta sednica. Po mojim informacijama danas taj predlog neće biti prihvaćen. Možda i hoće, ali videćemo. Oni će to odmah javiti. Ali, nama narodnim poslanicima je potrebno najmanje sedam do deset dana da se dobro pripremimo za tu sednicu, a trebalo je da se dostavi, kako rekosmo, do 1. novembra.

Imate li još neko pitanje? Hvala vam.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM