Земун, Палилула и инциденти на улицама Београда

Немања Шаровић: Даме и господо новинари, Српска радикална странка је остварила прву велику победу против окупационих власти у Земуну и задали смо први озбиљан ударац и окупационим властима и режиму у Београду који оличавају Ђилас, Антић и Чедомир Јовановић. Ви знате да смо ми јуче добили пресуду Окружног суда у Београду која је донета по жалби Српске радикалне странке којом су потврђени наши наводи, којом је поништена одлука окупационих власти, односно Принудног органа општине Земун, како га они називају, о формирању изборне комисије.

Ово је изузетно важно јер показује да је Српска радикална странка од самога почетка била у праву када је указивала како ће се понашати ови окупациони управници и да ће доносити одлуке које у складу са законом немају право да донесу. Они су почели од првог тренутка да се понашају као да су легално и легитимно изабрани органи, као да су остварили неку победу на изборима, а закон прописује да привремени орган може доносити само текуће и неодложне одлуке, дакле само одлуке које се односе на текуће и неодложне послове.

Они су сменили секретара Скупштине општине Земун, што нико не може подвести нити под текући посао јер је секретар изабран неколико месеци раније на период од четири године, нити то може бити неодложно јер су они то урадили чим су упали насилно у општину Земун и, једноставно, ја бих волео да видим шта је то могло да се деси и зашто је било неодложно сменити секретара Скупштине општине Земун. Даље, овлашћен је председник Привременог органа да раскида и закључује уговоре, што такође не спада у оквир његових надлежности. Одлука о јавном правобраниоцу измењена је и повећан је број правобранилаца са два на три. Ако мислите да је то текући или нодложан посао, ја сам заиста сигуран да није, разрешени су председник и чланови Управног одбора Пословног простора и Надзорног одбора Пословног простора и коначно, донета је одлука о разрешењу Изборне комисије општине Земун, која је формирана након ових избора у складу са законом и уз постигнут договор са свим одборница одборничких група које постоје у општини Земун. То је одлука коју нико никада није оспоравао, дакле, која је донета консензусом јер Демократска странка има већину у овом привременом органу, исту такву већину покушала је, ваљда, да би организовала изборну крађу у Земуну.

Мимо одредаба Закона о локалним изборима, формирала је изборну комисију без чланова Српске радикалне странке. Иако смо ми освојили педесет одсто мандата у Скупштини општине Земун на изборима. Изборну комисију у којој су председник и заменик из Демократске странке, што закон забрањује, изборну комисију у којој више од пола, четири представника, има коалиција ЗЕЗ, За европски Земун, како су је они звали. И то је нешто, имајући у виду да закон прописује шест чланова плус председника и да ниједна изборна листа не може имати већину, то је такође директно у супротности закону. Српска радикална странка је уложила жалбу и Окружни суд у Београду је, пресудом ОЖ 4/09, јуче у поподневним часовима поништио ово решење и дао налог да се приликом будућег формирања изборне комисије поступи у складу са законом и дао објашњење, и каже да се при формирању изборне комисије мора водити рачуна о сразмерном броју одборника у скупштини општине, као и да предлог за састав изборне комисије могу давати политичке странке које су имале одборничке групе у скупштини јединице локалне самоуправе.

Шта су они урадили? Они су, попут акта о формирању Привременог органа за општину Земун, у изборну комисију делегирали одборнике СПС-а, ПУПС-а и Јединствене Србије, који нису прешли цензус, и представника ЛДП-а који такође није прешао цензус и није имао ни једног јединог одборника у Скупштини општине Земун, и самим тим, као ни стотине других политичких странака које су регистроване у Србији и које немају представнике у Скупштини општини Земун, не могу имати ни по ком основу представника у сталном саставу представника Изборне комисије, даље суд каже да су основани наводи Српске радикалне странке у жалби и да у Комисији не могу имати представнике странке које нису прешле цензус на изборима одржаним 11. марта 2008. године или странке које су самостално наступале на тим изборима, већ то могу само да учине у оквиру коалиција које су наступале, другим речима, у Изборној комисији је представнике имала Демократска странка, Г 17 плус, иако су они наступали у оквиру коалиције ЗЕЗ и били потучени до ногу јер је већински указано поверење представницима на изборној листи Српске радикалне странке.

Зашто је ова пресуда у Окружном суду Београда важна и какав је утицај, не ради се овде само о Изборној комисији, већ о утицају ове пресуде на одлуку коју ће донети Министарство за самоуправу Владе Републике Србије везано за захтев који је поднела Српска радикална странка. Прво вас морам обавестити да смо ми захтев предали 10. марта Влади Републике Србије и Министарству за државну управу и локалну самоуправу да пониште одлуку Скупштине града Београда о распуштању Скупштине општине Земун и формирању Привременог органа. Ми смо поднели још три допуне тог захтева Влади Републике Србије, три ургенције Министарству и три ургенције Влади Републике Србије. Ми сваких неколико дана подсећамо на њихову обавезу у складу са Уставом и законом и тражимо да државни органи реше ову ситуацију, ја вам упорно понављам да смо ми апсолутно у праву и да је једини разлог што се не доноси одлука та што нико не може написати одговарајуће образложење јер су чланови закона на које се ми позивамо по том питању потпуно јасни.

Доношењем ове одлуке, Окружни суд је утврдио принцип који морају поштовати Министарство и Влада када буду доносили одлуку о начин формирања привремене управе у складу са законом. Зашто? Зато што су принципи на којима је формиран привремени орган и принципи на којима се формира изборна комисија апсолутно исти. У складу са чланом 86 Закона о локалној самоуправи и чланом 94 Статута града Београда, привремени орган се формира тако да дође сразмерно, на основу политичког састава распуштене скупштине градске општине. То директно пише у члану 94. Како је формиран Привремени орган? Тако што су дати представници СПС-у и ПУПС-у који нису имали одборнике, тако што је дат представник Либерално-демократској партији која није имала представника и одборника, а што је јасно Окружни суд у Београду, правоснажном пресудом, означио као противзаконито. Разлика је једино што се ми за ову одлуку жалимо Министарству и Влади, а за одлуку о Изборној комисији се жалимо Окружном суду. Али, апсолутно је исти основ, апсолутно исто чињенично стање, странке које немају представнике у Скупштини општине Земун не могу имати представнике у Привременом органу и не могу имати представнике у Изборној комисији.

Ми смо јутрос још једну допуну свог захтева, још једну ургенцију упутили и Влади и Министарству и доставили им пресуду Окружног суда о којој вама сада говоримо. И очекујемо да у најкраћем могућем року, без одлагања, буде донета одлука да буде усвојен наш захтев и да одлука о распуштању Скупштине општине Земун буде стављена ван снаге. Дакле, недвосмислен је наш став и јасан је став Окружног суда у Београду. Нема могућности друге ни Министарство ни Влада по питању када ће они ту одлуку донети, или ће чекати да прође три месеца или пола године и да свака важност прође и да тек онда донесу неку одлуку коју више неће бити могуће на било који начин спровести.

Друга тема о којој смо желели да говоримо на данашњој конференцији су оптужбе Српске напредне странке које су изнете на њиховој јучерашњој конференцији за штампу како је наш уважени члан и градски одборник Српске радикалне странке, господин Саша Небрегић, који се налази са моје десне стране, физички напао, ударио и на земљу оборио одборника СНС у Скупштини општине Палилула. Такво саопштење више говори о менталном стању појединаца у Српској напредној странци, о покушају српског барона Минхаузена, Александра Вучића, да вечито представља њих у СНС-у као некакве жртве.

Каже, они су ударени, и ја могу да се сложим да су ударени. Могу да се сложим да су жртве, али су пре свега жртве сопствених незајажљивих апетита, жеље за влашћу и тога што су погазили све моралне принципе на којима су заснивали свој и овај овоземаљски и политички живот претходних осамнаест година. Српска напредна странка не може имати било какве одборнике јер они нису изашли на изборе. Једини разлог због кога се појединци и даље налазе у Скупштини општине Палилула и лажно представљају као одборници СНС-а је то што Окружни суд у Београду, за разлику од свих осталих окружних судова у Србији, брутално крши Закон о локалним изборима и одбија да врати мандате Српској радикалној странци. Ми смо због тога поднели захтев за разрешење шесторо судија Окружног суда. Поднели смо га Влади Републике Србије, Министарству правде, Надзорном одбору, председнику Окружног суда, председнику Врховног суда.

Дакле, на све могуће адресе које смо могли у складу са законом. Обратили смо се и чекамо какав ће бити одговор и када ће тај одговор доћи. Ви сте видели да државни органи, када је то политичка жеља власти, реагују веома брзо, и класичан пример је овај покушај, односно предлог за разрешење двоје судија врховног суда који су донели одлуку која се није свидела политичким моћницима у Србији. Господин Небрегић је био професионални спортиста, био је репрезентативац велике и старе Југославије, био је репрезентативац бивше и велике Југославије, репрезентативац Србије, првак, био је четврти у Европи, професионални спортиста, бивши додуше, али као што видите, и даље је у добро физичкој спреми, да је ударио тог господина, на њему би остале последице, ја сам сигуран, као прво, он није пао, то вам може потврдити 50, људи нити га је ударио господин Небрегић.

Да га је ударио, ја сам сигуран да не би устао пола сата а можда и дуже. Уколико било ко сумња у последице које је могао оставити тај ударац, да је до њега заиста дошло, ми можемо у сваком тренутку да направимо неку реконструкцију тог догађаја, уколико имамо добровољца, да видимо какве би последице остале. Дакле, то је апсолутна лаж, ви сте видели јуче на конференцији за штампу да никаквих повреда нема на лицу тог господина, нити било где другде. Дакле, нема тешких повреда нема лаких повреда, нема ниједне огреботине, реч је о чистој медијској манипулацији.

Ми смо сведоци различитих медијских манипулација у последње време, ја ћу вам показати да државни органи од случаја до случаја реагују различито.

Показаћу вам слику Јована Николића који је повређен од стране припадника полиције, од пре неколико дана, након митинга на коме је обележена десетогодишњица злочиначке НАТО агресије и бомбардовања Републике Србије. Поломљено му је седам зуба, нос, обе вилице, фрактура рамена и колена. Државни органи на ово нису реаговали, а полиција је написала, иако се види, ово су слике које смо скинули са интернета, види се на овој другој слици да је то у питању обрачун са полицијом, да је он страдао од полицијских пендрека и чизама. Полиција је у свом извештају, у Ургентном центру када је примљен, написала да се ради о међусобној тучи учесника овог скупа иако слике говоре другачије, али државни тужилац није реаговао на ово.

Занимљиво је то што су у овом измишљеном инциденту тужилаштво и полиција реаговали невероватном брзином. Седница се завршила без икаквих проблема, потпуно уобичајено, јуче око 17 часова и нико није знао да се десио било какав инцидент. Инцидент се касније родио у главама неких људи, исте вечери је реаговала полиција и реаговао је јавни тужилац Првог општинског тужилаштва, Иван Јефтић, и затражио од полиције спровођење некакве истраге због, мислим, повреде члана 334 Кривичног закона, наводног насилничког понашања. Никакве повреде нема, никаквих последица нема, тужилаштво реагује, седам зуба, обе вилице, фрактура носа, раме, лакат и колено. Тужилаштво не реагује. Тешке телесне повреде опасне по живот. Требало је да овај момак данас буде оперисан, али је због великих отока, према информацијама које смо добили од његове породице, не може се оперисати док отоци не спласну. Операција је одложена за понедељак.

Још један класичан пример медијске манипулације је хајка Телевизије Б 92 која пажњу јавности са имовине непознатог порекла Чедомира Јовановића преноси и усмерава на наводни напад на њега и његову породицу. Ми смо у контакту са адвокатским тимом који заступа та два младића и имамо информацију да апсолутно никаквог напада на Чедомира Јовановића није било. Шта се десило? Та три момка, од којих је један од 19 а други од 20 година, а трећи је малолетан, ради се о два брата, шетали су пса према Дунаву и у том тренутку из те велелепне виле отворила се капија, изашао је џип, они нису ни знали да је Чедомир Јовановић у колима, гледали су у правцу тог џипа, да би их таст Чедомира Јовановића питао у шта гледају, и рекао им о коме се ради. Након тога уследила је размена увредљивих речи, али није било никаквог физичког напада на Чедомира Јовановића, на његову породицу, на његов џип од 170 000 евра, на његово троје деце и двоипомесечну ћерку, како је то лажно представила Телевизија Б 92.

Ми осуђујемо свако вређање, ми као Српска радикална странка, али се мора осудити овакво извештавање Телевизије Б 92 која три момка, пристојна, нормална, који никада нису имали сукоб са законом нити су привођени, представља као људе који су насртали на породицу Чедомира Јовановића, на његову жену, на његово троје деце, и довипомесечну бебу. То је срамота. Срамота је и то што је њима, очигледно под политичким притиском, одређен притвор, јер се данас у Србији тужилаштво и судство свакако могу назвати али се не могу назвати независним. Њима је под политичким притиском одређен притвор у трајању од 30 дана, наводно да не би утицали на сведоке. На које сведоке ће два момка од 19 и 20 година да утичу? На Чедомира Јовановића, на његов џип, на ону велелепну вилу? Које то они механизме имају да утичу на Чедомира Јовановића, или каже, због опасности да не понове кривично дело. А које кривично дело? Које је то кривично дело у питању? То што су они рекли да је издајник? То је нешто што у судском процесу може да се доказује. Он се отворено залаже за независност Косова и Метохије. Па, да ли је то је издаја српских националних интереса?

Па, државни тужилац би морао реаговати када Чедомир Јовановић каже да Косово мора бити независно и да Србија мора признати независност Косова. То је кривично дело против уређења земље. Најтеже кривично дело против државе. Држава без територије не постоји. Када вам неко отима државу, отима територију, то је као да вам сече руку, као да вам вади неки од виталних органа из тела. Дакле, медијска ситуација у Србији никада није била гора него што је сада и то вам показује ових неколико примера које сам навео. Хвала вам, уколико имате питања, спремни смо да одговоримо на сва ваша питања. Уколико нема питања, хвала вам.