Зауставите насиље над Србима у Косовској Митровици

Томислав Николић: Добар дан. У име Српске радикалне странке, највеће политичке странке у Србији, најоштрије осуђујем бруталну и дивљачку акцију УНМИК-а и КФОР-а у северном делу Косова и Метохије, посебно у Косовској Митровици. Подсећа ме делимично на акције које је Хитлеров окупаторски режим изводио против грађана Србије у Крагујевцу, Краљеву и другим местима.

Кривица тих девојака, жена, мушкараца је само у томе што су Срби и што желе да се врате на своја радна места. Подсећам вас да је УНМИК донео одлуку да и своје цивилно особље повуче са северног дела Косова и Метохије, то значи да остаје само голи окупатор на Косову и Метохији. Позивам представнике режима у Србији, посебно председника Републике да замоле своје пријатеље, који одлучују како ће да се живи на Косову и Метохији ових дана, да смире страсти, да престане вандализам и да престане убијање, малтретирање, рањавање и кажњавање грађана Косова и Метохије који су Срби. Ми не можемо, ми не смемо мирно да гледамо да нам убијају грађане и да нам отимају територију. Сада је ваљда свим грађанима Србије јасно због чега немамо ни парламент, ни Владу, зашто сам инсистирао да очувамо институције па макар и по цену да у изборе идемо са институцијама, нема кога да сазове Народну скупштину, нема Народне скупштине да се одазове томе. Захтевам одмах хитно реаговање и излазак у јавност председника Владе и председника Републике. Србија мора да зна шта даље. Тражим од Уједињених нација да осуде понашање НАТО-а на Косову и Метохији, да се све врати под потпуну контролу. Догађаји на Косову и Метохији измичу контроли, у њима већ почињу да страдају невини и недужни људи. Србија не може још дуго да остане нема пред изазовима да се на њеној територији створи етнички чиста држава по вољи, по диктату НАТО.

Грађанима Србије поручујем да, ако Српска радикална странка може на било који начин да помогне режиму, да је Српска радикална странка ту, није супротстављена интересима Србије. Позивам их на мир колико је то могуће, док Србија не донесе праву одлуку и док Србија не одлучи како ће бранити Косово и Метохију и свој суверенитет и територијални интегритет. Хвала.