Захтев свим државним органима да се баве питањем Косова и Метохије

Александар Вучић: Даме и господо новинари, Српска радикална странка захтева од свих државних органа да се баве питањем Косова и Метохије да решавају основни витални, национални и државни проблем овог народа и ове земље, а не да лажним страховима и жељом за политичком доминацијом наносе највећу могућу политичку штету Србији и свим њеним грађанима. Ово значи да би било добро да прекину коначно да се утркују државни службеници, државни чиновници, али и државни функционери у томе ко ће више да се додвори Хавијеру Солани и Олију Рену у томе кога и за колико пара ће да изруче Хашком трибуналу иако у буџету тај новац нису предвидели, иако је то показивање свима у Србији да све људе и грађане Србије сматрају проститукама, па сад питање је само цене. Било би добро да следећи пут то ставе у буџет, али не разумемо зашто дозвољавају да се уопште тиме баве у овом тренутку, зашто дозвољавају онима који нам отимају Косово и Метохију да нам одређују шта је њихов приоритет, а ми немамо своје приоритете.

Косово и Метохија је најважнији државни проблем у овом тренутку и њим морају да се баве и Борис Тадић и Војислав Коштуница, а не расписивањем награда као на дивљем западу од 200.000, 250.000 до милион евра за српске главе. То представља врхунац безобзирности, лицемерја и покварености ове власти и њихових медија који у садејству раде на разарању Србије и рекао бих на разарању и уништавању наше националне свести, али и свих традиционалних вредности које је ово друштво успело да сачува.

Српска радикална странка сматра да је кршење Устава, кршење Закона о локалној самоуправи од стране председника Народне скупштине који не расписује изборе за градоначелника Београда посебан случај без преседана и најзанимљивије је да они који свакога дана говоре како би избори морали да се одрже до децембра, иако се каже само распишу до децембра, уз пет других услова који су кумулативни, истовремено не виде да не постоји никакав услов већ постоји само обавеза за расписивање градоначелничких избора у року од 15 дана од престанка функције градоначелника, али њима то не пада на памет зато што су принципи целисходности политичког опортунитета, принципи њихове корисности, победили право, победили правду, победили грађане Београда. У сваком случају то показује да њима није ни до уставности, ни до законитости, већ само до њихових фотеља.

Изволите, ако имате неко питање, спремни смо на сва ваша питања да одговоримо.

Данас, дакле, на апсолутно сва питања која се тичу и Трибунала и свега другог.

Изволите.

Новинар: Рекли сте, па нема баш везе са Трибуналом...

Александар Вучић: Да ли могу да погодим одмах?

Новинар: Кажите.

Александар Вучић: Нешто што пише последње „Време“ , је ли тако?

Новинар: Да.

Александар Вучић: Није било тешко, кад је из Б92 питање.

Новинар: То је постављено питање и у Скупштини Србије, тако знам да знате.

Александар Вучић: Да.

Новинар: Дејан Анастасијевић је дефакто оптужио лидера ваше странке да је направио списак за елиминацију или застрашивања сведока и дословце да се он наводи на том списку, да је тај списак преко његове супруге Јадранке и преко неких ваших функционера дат у руке некој одређеној особи са добрим везама у подземљу и да је можда то један од разлога бомбе од пре шест месеци на његовом прозору.

Александар Вучић: Па, ја мислим да је то неко са Б92 урадио, или не знам ко други, али то сигурно није урадио нико ко има везе са Српском радикалном странком. Ово што су направили је врхунац безобразлука. То је такав безобразлук да ја немам речи. Прво, Војислав Шешељ, њему није обелодањено ко ће му бити сведоци, ко ће бити сведоци оптужбе. Како може да зна ко су заштићени сведоци?

Новинар: Па, овде пише да је обелодањено да ће он бити сведок.

Александар Вучић: Па, како му је обелодањено кад није. Што лаже? Уопште му није обелодањено. А да јесте обелодањено шта онда? Онда му је Војислав Шешељ бацио бомбу? Из Хашког трибунала, је ли? Па, то је такав безобразлук, а мене чуди само да то неко без икаквог доказа, без ичега успе да каже и да ви још онда као да, да, па то је 100 посто тако, па то је истина.

Новинар: Ево ми проверавамо, питамо.

Александар Вучић: Проверавате? Не знам шта очекујете? То је толико јадно и то толико говори о тим људима да су, али апсолутно, најбезобзирнији олош, јер други израз не можете да употребите за то. Да некога оптужују за покушај убиства, а да за то не да немају ниједан доказ, него лупетају глупости. И ви тражите не знам какав озбиљан одговор од мене. Да чекамо да БИА приведе све нас па да питају да ли смо носили спискове у подземље.

Изволите, ако имате још неко питање.

Веза у подземљу нам је био Веран Матић и то званично саопштавам свим државним органима, али бих вас молио да то негде и објавите, он нам је највећа и најзначајнија веза у српском подземљу. Е, таман колико с њим имамо везе толико имамо везе и са српским подземљем, пошто је он центар српског подземља.

Изволите ако имате још неко питање.

Знате, морам да признам да ми је апсолутно невероватно да тако неко нешто сме да каже и изговори, јер да сам ја то рекао за вас, господине Ђорђевићу, ви бисте ме на стуб срама ставили, а ево га овај угрожава животе неким људима. А када то уради неко други и уради Војиславу Шешељу, е онда ће, ма какава то лаж била, ви ћете да кажете – ко зна, знаш сад па то, то није страшно што је рекао. Мало је човеку што је пет година на робији, него сад треба сваковрсни олош да би правдао своје сведочење или не знам ни ја шта пре сопственом јавности да намеће кривицу за злочин који је неко други починио. Ми смо за то да се злочинци открију. И немојте да кажете да то нисмо рекли. Ми смо за то да се они који су поставили ту бомбу открију. И они који су обећали то морају да ураде, а не да чекају сви да ми дођемо на власт па да то откривамо. Нака ураде то они, нека открију те који су. Па да видимо онда да ли они имају везе са Војиславом Шешељем, Српском радикалном странком или они можда имају везе са Б92, са Бијом, Досом, ДС-ом, ДСС-ом или са било ким другим. Али ме чути то да то ми случајно кажемо за некога били бисмо зликовци, а када то неко каже за нас онда нису баш зликовци, знате није то случајно.

Новинар: Господине Вучићу, ако дозвољавате.

Александар Вучић: Наравно.

Новинар: Да ли се рецимо Италија овом јучерашњом изјавом министра иностраних послова господина Д Алеме да је Србија окупирала Косово јасно ставила на страну оних држава које се залажу за независност тог дела наше територије?

Александар Вучић: Наравно, и не први пут. Ја само не знам шта су они радили последњих 20 пута убеђујући нас како није такво стање у Италији него тобоже другачије. Не знам само како ће да правдају толике трошкове и потпуно бачене паре, а стање све горе по питању Косова и Метохије. И одувек је став Италије био такав само су се неки правили блесави као да није. Знате, он је добио један трамвај из Базела и то на коме пише да је поклон, још нису успели да скину оно да је поклон. Заиста погледајте, 9Л, пошто сам се возио после дужег времена, 9Л трамвајем, пише да је поклон – грађани Базела, мајке ми моје, са Т, наравно, пошто није на српском. Дакле, пише Депо, доставили су вам тај трамвај, али зато вам узимају Косово и Метохију, али они су вам и даље пријатељи зато што су вам са депоа дали, што би Индијанци говорили, једног гвозденог коња, али ће зато земљу да вам узму. Е, у нашој држави говоре – супер вам је тај трамвај, хвала вам, дајте нам још који трамвај, а Косово није важно.

Али ја рачунам, морам да вам кажем, да се сад открије да је Војислав Шешељ стајао иза убиства Улафа Палмеа. Имамо озбиљне индиције да је учествовао и у томе. Озбиљно вам то кажем, није то наивна ствар. Војислав Шешељ је био алергичан на бицикле кад је био мали, а Улаф Палме је волео да вози бицикле, није то наивно. Он није волео да вози бицикле, а овај није волео бицикле и сад да га не убије, па немојте. И онда вам кажу то су озбиљни новинари, озбиљни медији. И кад ви кажете – не ви радите за одређене обавештајне службе, а они кажу – е ти, ти си лудак један, шта причаш бре ти. Јер они служе само за врсту политичког притиска, а никада за било какву истину или било шта слично.

Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.