Вучићеви шофери на челу општина

Немања Шаровић: Даме и господо, за 15. децембар заказани су избори у три општине у Србији. Ради се о Вождовцу, Оџацима и о Костолцу. И Српска радикална странка упозорава грађане Србије да се још један пут под диригентском палицом Александра Вучића спрема једна велика превара. Ми смо и раније упозоравали да Српска напредна странка не располаже апсолутно никаквим кадровима, да они немају способних људи, да немају образованих људи и управо се то показује још један пут на изборима у ове три београдске општине.

Наиме, о чему се ради. У све три општине, иако се ради о локалним изборима, на плакатима се налази Александар Вучић, а грађанима се нуди да буду део тима за борбу против корупције, иако локална самоуправа у складу са актуелним законима нема апсолутно никакве надлежности у том делу. Ми желимо да знамо ко ће бити председник Општине Вождовац, јер је до одржавања избора остало нешто мање од три недеље. Зашто је то битно. Битно је због тога што смо ми на претходно одржаним изборима, а ја ћу навести пример Општине Земун, видели, упозоравали пре избора и након избора су се нажалост обистинила та наша упозорења и Општину Земун данас води бивши возач Александра Вучића, Дејан Матић. Дакле, ми смо упозоравали и пре избора да је бивши Вучићев шофер предодређен за председника Општине Земун, међутим нико од медија то тада није хтео да пренесе, као што и данас, вероватно, нико од медија неће смети да пренесе да се сличан сценарио спрема и у Општини Вождовац.

Дејан Матић је бивши члан, између осталог, Српске радикалне странке, дугогодишњи Вучићев возач и у време док је био запослен код нас, он је био запослен са четворогодишњом средњом школом коју је имао. Међутим, након избора, ваљда слично, као и актуелни председник републике Томислав Николић, и Дејан Матић је на волшебан начин завршио факултет и постао ни мање ни више него оперативни менаџер и у кратком року од Вучићевог возача дошао до функције председника општине. Наравно, тиме се нико неће похвалити, неће они нигде истицати да је Дејан Матић један од тих њихових фантастичних кадрова.

Али се чак ни ту прича не завршава. Његов помоћник, помоћник, дакле, председника Општине Земун, је бивши возач Томислава Николића, Славиша Топаловић. Славиша Топаловић, који је такође био запослен у Српској радикалној странци је од школе имао три степена, био је ауто лимар. У међувремену, као друг са класе и друг из генерације, из студентских клупа са Томиславом Николићем и Дејаном Матићем и Славиша Топаловић је стекао високо звање, а он је ни мање ни више него економски оперативни менаџер. Ја претпостављам да када бисмо њих питали да ни они ни Томислав Николић ни Александар Вучић не би знали да објасне чак ни шта значе та звања, а камоли за шта су ти људи стручни.

Ми смо одличан пример колико Српска напредна странка нема никаквих кадрова имали приликом именовања привременог органа за руковођењем градом Београдом. Више месеци смо слушали приче како Српска напредна странка има чак 10 или 15 кандидата за та два места. Годину и по дана од завршених избора до распуштања скупштине смо слушали, односно до промене власти у Београду смо слушали како је Ђиласова власт нестручна, како је штеточинска, а упркос томе нико није из Српске напредне странке урадио ништа да ту власт заустави. Коначно, када су именовани чланови већа, уместо тих чувених кандидата из Српске напредне странке, уместо тих чувених стручњака добили смо Небојшу Човића, човека који је променио ко зна колико странака и добили смо Горана Весића, такође чувеног бившег демократског човека који нема шта у Србији није радио и у шта се није мешао, али оно по чему је специфично његово учешће било где у каријери је то што су свуда иза њега остале афере, што су остали дугови, што су попут Кошаркашког клуба „Црвена звезда“, што је иза тога остало само да се приватизује и то без паре и динара.

Упитани зашто су ставили кадрове који нису страначки, да не заборавим, Синиша Мали је председник тог привременог органа, из СНС-а поручују да је то због њиховог великог искуства и стручности. Другим речима у Српској напредној странци нема никога ни ко је стручан, нема никога ни ко је искусан и самим тим за очекивати је да ће се слична ситуација наставити и на Вождовцу и да ће будући председник Општине Вождовац такође бити нечији бивши шофер, из руководства Српске напредне странке и да ће поново и у наредне четири године грађани Вождовца бити таоци једне неспособне власти како су то били и претходне четири године.

За четири године на Вождовцу општинска власт у којој је Српска напредна странка практично имала апсолутну већину није урадила апсолутно ништа, од предизборних обећања које су дали, а подсетићу и вас, било их је заиста много, да ће решити комунале проблеме, пре свега у под авалским селима, да ће све школе добити видео надзор, да ће се обрачунати са наркоманијом, да ће се обрачунати са корупцијом и криминалом, да неће бити страначког запошљавања. Дакле, од свих тих обећања није испуњено ништа. И било је управо супротно. Читав низ страначких функционера Српске напредне странке из других београдских општина запослен је на Вождовцу, велики број њихових личних пријатеља, пријатеља функционера Српске напредне странке запослен је тамо, своје кумове су запослили тамо, искористили су буџет Општине Вождовац да попуњавају буџет својих приватних фирми попут фирме „Профајлер тим“, фирме блиске, односно најближих могућих сарадника Александра Вучића. И за ове четири године слободно можемо рећи да је Општина Вождовац постала легло криминала и корупције.

Уколико Александар Вучић жели да се бори против криминала и корупције он мора кренути управо од Вождовца. Међутим, та борба је само на речима и та борба против корупције коју наводно предводи Александар Вучић је само шарена лажа. Након годину и по дана током којих сви медији у Србији Александра Вучића представљају као некаквог Елиота Неса, непомирљивог борца против криминала. Резултат те његове борбе је да ви немате ниједног озбиљног криминалца у затвору. Који је данас криминалац у затвору у Србији? Малтене ниједан озбиљан. Уместо тога, криминалци који су били на потерницама претходних година враћају се у Србију, данас је као слободан грађанин се шета Србијом и Станко Суботић, Цане Жабац, који је годинама био на црвеној Интерполовој потерници и због тога није могао да се врати у Србију. У време претходног режима ни пет милиона евра није било довољно кауције за његову слободу, међутим по доласку на власт Александра Вучића прихваћена је кауција од свега пола милиона евра.

И једино са чиме се по неуспешности може упоредити наводна борба против криминала Александра Вучића је акција „Сабља“, коју је спровео ДОС-ов режим након убиства мафијашког премијера Зорана Ђинђића, са којим се Александар Вучић, као што видимо, изузетно радо пореди. Међутим, последице те борбе против криминала, односно акције „Сабља“, било је велики број ухапшених, али минималан број подигнутих оптужница. На прсте су се могле пребројати оптужнице које су подигнуте, а практично нико од тих људи касније није правоснажно осуђен. Због свега тога Република Србија, њени грађани, порески обвезници, су били у обавези и биће, пошто је тих пресуда из дана у дан све више, да плаћају одштете за људе које је ДОС-ов режим у акцији „Сабља“ хапсио, потпуно неоправдано и ми смо сигурни да ће велики број таквих бити и након овога што ради Александар Вучић.

Ми још једанпута упозоравамо грађане Србије, пре свега у овоме тренутку грађане Вождовца, грађане Оџака и грађане Костолца да не наседају на превару Александра Вучића. Ми тражимо од њега да саопшти ко ће бити председници ових општина уколико Српска напредна странка буде освојила највећи број мандата и буде узела власт, по њима, онако како они то причају, јер је данас најбитније питање колико још неухлебљених возача постоји у Српској напредној странци и докле ће грађани Србије бити таоци такве неодговорне политике и докле ће медији избегавати да се баве питањима која су најбитнија данас у Републици Србији.

Ја још једанпута изражавам протест због тога што нико од функционера или чланова Српске радикалне странке пуних 19 месеци није гостовао ни на једној телевизији са националном фреквенцијом у Републици Србији.

Националне фреквенције су јавно добро и свако ко их користи мора их користити у јавном интересу. Дакле, мене заиста не занима, да ли се политика, идеологија Српске радикалне странке свиђају некоме у руководству РТС-а, Б92, Пинка, Прве или било које друге телевизије са националном фреквенцијом. Све телевизије су дужне да истинито и потпуно обавештавају, извештавају грађане Србије о ономе што се у друштву дешава и исто тако су обавезне да током избора обезбеде и једнакост свих учесника у том представљању у медијима. До данас је једино Студио Б емитовао неколико прилога везаних за предизборну кампању Српске радикалне странке на Вождовцу, док све друге телевизије то упорно избегавају, истовремено фаворизујући владајуће странке, пре свега Српску напредну странку, Демократску странку и уз њих Демократску странку Србије, која се на Вождовцу приказује и показује као опозициона странка, иако су за претходне четири годинe били на власти на Вождовцу заједно са Српском напредном странком и иако сносе апсолутно исту одговорност као и представнице Српске напредне странке, за сав криминал, за сву корупцију, за сва потрошена средства мимо интереса грађана Вождовца и за то би морали поднети рачун на предстојећим изборима.

Уколико имате нека питања изволите. Уколико немате хвала вам што сте дошли.