Војислав Шешељ:Српска радикална странка изражава искрену и дубоку захвалност влади и народу Руске Федерације

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка изражава искрену и дубоку захвалност влади и народу Руске Федерације због драгоцене подршке која нам је пружена улагањем руског вета у Савету безбедности Уједињених нација приликом гласања о предлогу резолуције иза којег су стале влада Велике Британије с подршком Сједињених Америчких Држава и Француске. Ово је још један у низу доказа да нам је Русија најбољи, најјачи, највернији и најискренији пријатељ на свету. Без обзира какво је било понашање српске владе, без обзира колико је било некоректности у опхођењу са Русијом и руским дипломатским представницима, Русија је направила прави потез, који није подршка режиму у Србији, него подршка Србији као држави и српском народу у целини, а поготово подршка Републици Српској.

Српска радикална странка још једном упозорава Александра Вучића да не сме да иде у Сребреницу и да понижава не само себе, него и цели српски народ. Ми немамо ништа против тога да се одају почасти свим жртвама рата, и ако треба узајамно да једни другима обилазимо гробља и одајемо почаст, нисмо ни против тога, али још никад се није десило да су политички представници Муслиманско-хрватске федерације одавали почаст српским православним жртвама у грађанском рату у Босни и Херцеговини. На страну то што овде не може бити речи о невиним жртвама. Можда је било неколико невиних жртава, али у питању су били пре свега ратни војни заробљеници, који су у већини окрвавили руке над српским цивилима у овом рату. Наравно, кривично је дело ако се они стрељају без суђења, али да им је проведено суђење пред преким војним судом, вероватно би многи од њих били осуђени на казну стрељањем.

Дакле, то је један од врхунских разлога зашто се овај потез не сме направити. Тамо нема убијених цивила, нема убијених жена, нема убијене деце. Али од тога муслиманске власти у Сарајеву, уз потпору својих западних савезника и пријатеља праве годинама циркус. Сваке године они пронађу неколико стотина лешева, односно посмртних остатака, које ће церемонијално сахрањивати уз велику пропагандну гунгулу. Огромна већина тих људи није уопште са подручја Сребренице, нити су погинули у Сребреници. Ту се скупљају посмртни остаци из разних делова Босне и Херцеговине и људи који су погинули у разним временима, и 1992. и 1993. и 1994, а не само 1995. године, а има и оних који су умрли природном смрћу, па се тамо износе имена људи који су још увек живи, чак људи који су на првим парламентарним изборима на подручју Босне и Херцеговине гласали, или људи који су умрли после рата, у неким сасвим другачијим околностима.

То је, дакле, нешто што је врхунски цинизам, што свет до сада није видео, и ми не бисмо смели са своје стране да у томе учествујемо. Уосталом, ми вас упућујемо на истраживања Института за проучавање страдања српског народа у 20. веку, који делује у Београду већ годинама и који предводи господин Иванишевић, који је утврдио скоро поименично за сваку од ових наведених жртава, је ли у питању лице које је заиста постојало, је ли у питању лице које је погинуло у рату, у којим околностима је погинуло, у ком времену итд. Наше власти треба томе напокон да поклоне одговарајућу пажњу, да позову представнике тог Института, да позову господина Иванишевића да дође са свим расположивим подацима, како би се једна велика фама разоткрила.

Вучић би одласком у Сребреницу понизио сопствени народ, а одавао би почаст извесном броју невиних људи, али много више људи који су своје руке окрвавили над српским цивилима. А ви знате, ако је неко злочинац, па тог злочинца неко други убије, јесте то убиство, јесте то кривично дело, али не може се рећи – убијена је невина жртва.

Српска радикална странка позива све своје чланове и симпатизере да се у суботу у 11 часова прикључимо демонстрацијама које организује већи број прозападних невладиних организација, а у којима најистакнутију улогу играју Жене у црном, затим Хелсиншки одбор за људска права и остали. Ми ћемо тамо доћи као јавно позвани грађани, дакле ми нисмо организатори контрамитинга, него се прикључујемо већ заказаном њиховом митингу, и да би били обучени у складу са интенцијама митинга, ми позивамо наше људе да дођу у црним оделима, ко има. Ја ћу лично доћи у тегет, пошто немам ниједно црно, и доћи ћемо са црним четничким заставама са истакнутим мртвачким главама, укрштеним костима, и натписом “С вером у Бога, за отаџбину и слободу”, “Слобода или смрт”.

Изволите, имате ли ви неко питање.

Новинар: Руска телевизија, Царград. Почели сте Сребреницом, у наставку питање: зашто западни медији то подгревају баш сада, 20 година након догађаја?

Проф. др Војислав Шешељ: Зато што се западне силе спремају да учине све што је у њиховој моћи да се укине Република Српска или да јој се одузму најшира могућа дејтонска овлашћења. Нешто од тога су већ урадили својевремено укидањем војске, ентитета и преузимањем неких других надлежности. Сад би хтели то да докрајче, јер ако Србе прогласе извршиоцима геноцида, онда је следећи закључак који ће да наметну да је Република Српска геноцидна творевина, па као таква нема права на постојање. То су њихови главни разлози. Наравно, тиме се задаје тежак ударац српском народу у целини. Срби се прибијају на зид срама. Барата се и са две пресуде. Једна је хашка, у неколико предмета који су вођени, у којима се тврди да је извршен геноцид у Сребреници, а друга је Међународног суда правде, који је само прихватио, здраво за готово, пресуду из Хашког трибунала. А нико са српске стране није оспоравао да се заиста десио геноцид, јер смо имали издајнички режим чији је главни представник пред Међународним судом правде био тадашњи амбасадор Радослав Стојановић.

Новинар: Ако можете још да кажете у том контексту, прећуткују се злочини над Србима које су починили остали у Босни и заборавља се да је те исте године пала Крајина и нико о том злочину не говори. Можете ли мало да појасните?

Проф. др Војислав Шешељ: У току хрватске окупације западног дела Републике Српске Крајине погинуло је такође неколико хиљада Срба, углавном цивила, који су бестијално поубијани након што су хрватске усташке снаге преузимале одређене српске територије, али нико из Хрватске никада није осуђен ни за један злочин почињен над српским народом у ратовима деведесетих година. Хашки трибунал је специјализовани суд за Србе и тамо је велики број Срба осуђен на драконске казне, мада су потпуно, потпуно невини.

Новинар: Само још једно, треће питање. Ви сте вероватно обавештени, можда сте и гледали иступање руског представника у Уједињеним нацијама пре него што је дао вето. Како коментаришете његово иступање?

Проф. др Војислав Шешељ: Гледао сам директан пренос. Слушао сам на руском језику и веома сам задовољан говором амбасадора Чуркина. Он је изнео принципијелну руску позицију којој се аргументовано није могло ни опепелити. И рекао сам већ да изражавамо захвалност целом руском народу и његовој влади што су и овога пута пружили драгоцену подршку и помоћ српском народу. Мада то сам режим у Београду није заслужио, али заслужио је српски народ. Ми смо у том смислу пре неколико дана позвали руске власти да, без обзира какав је режим у Београду, дају подршку Србији и српском народу и да им то никада нећемо заборавити. Имате ли још питања? Хвала вам што сте дошли.