Војислав Шешељ: Спремни да преузмемо вођење државе у своје руке

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка ће у суботу, 30. маја, одржати свој Девети отаџбински конгрес. У раду конгреса учествоваће 653 делегата и око 1500 гостију. Овај конгрес ће бити конгрес убрзаног опоравка и наглог узлета Српске радикалне странке.

Након свих проблема са којима се суочавала, доведена и на руб опстанка, насртајима домаћих издајничких и прозападних режима, насртајима западних обавештајних служби, Српска радикална странка се консолидовала, обнавља своје редове. Обновила је све општинске одборе, убрзано обнавља месне одборе широм Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Делегати су из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Делегати наше страначке организације из Републике Српске Крајине послати су из општинских одбора Српске радикалне странке у Србији којима су се прикључили, у чијем раду учествују, а Српска радикална странка не одустаје од тога да своју страначку организацију обнови и на подручју Републике Српске Крајине, кад Републику Српску Крајину ослободимо.

На конгресу ће се сумирати резултати, биће направљен критички осврт на све оно што смо радили, што нам се дешавало и на конгресу ћемо расправљати о нашим наредним корацима у будућности. На конгресу ћемо дати основне смернице за припрему Српске радикалне странке за предстојеће изборе, који се очекују на свим нивоима већ крајем ове године.

Српска радикална странка је спремна да преузме вођење државе у своје руке. Српска радикална странка је већ друга по снази политичка партија у Србији, а надамо се, у догледно време, да ћемо бити најјачи.

За овај конгрес позвали смо све редакције медија у Србији и страна дописништва да пошаљу своје екипе. Ви који то још нисте урадили, можете одмах после конференције да затражите акредитацију у нашем генералном секретаријату.

Комплетан рад конгреса биће отворен за јавност. Ми смо странка изразито демократског карактера и не радимо ово што раде прозападне партије, у којима се само говор председника може слушати на отвореној седници, а онда се генерална дебата и процес одлучивања обављају на затвореној седници. Код нас је све на отвореној седници, пред очима јавности. Делегати су сасвим слободни да износе своје мишљење, да износе своје идеје, да критикују све страначке функционере од врха до дна.

Српска радикална странка љубоморно негује демократске принципе у свом раду од оснивања до данас.

Изволите, ако имате неко питање.

Теша Тешановић, Србин инфо: У медијима се ових дана спекулисало о могућности да вас пошаљу у кућни притвор док власт не размисли о будућности вашег слања назад у Хаг. Како то коментаришете?

Проф. др Војислав Шешељ: Не долази у обзир никакав кућни притвор и мера кућног притвора по нашем правном систему не може се ни изрећи без сагласности онога коме се изриче. Код нас је кућни притвор само могућа замена за затворски притвор, ако пристане онај о коме је реч и ако пристане да носи наруквице, или наногице, или како се још зову те крајње понижавајуће справе којима се окивају осумњичени и оптужени. То у мом случају једноставно не долази у обзир. Па, ја сам прошлог лета одбио да се вратим из Хага, кад су ми као један од услова постављали кућни притвор. Једноставно не долази у обзир. Али мислим да је то нека новинарска патка, да нико озбиљан на то није ни рачунао. То је јуче, ваљда, пласирано у „Новостима“?

Теша Тешановић, Србин инфо: Да, Вечерње новости су писале.

Проф. др Војислав Шешељ: Имате ли још питања?

Новинар: Докле је стигло суђење са овим вашим новим случајем од кад је у владу стигао тај захтев Хашког трибунала? Је ли вас неко контактирао?

Проф. др Војислав Шешељ: Нигде се није стигло. Нико ме није контактирао. А званично по закону би могао само да ме позове суд. Нема ко други да ме контактира.

Новинар: Александар Вучић је рекао да ће у вашем случају бити примењен закон Србије и међународно право. На шта је мислио и шта очекујете?

Проф. др Војислав Шешељ: Примена закона, ја не знам на шта је он мислио. То њега питајте. Али примена Закона подразумева да ће се повести судски поступак пред судијом за претходни поступак Вишег суда у Београду. Ја ћу имати право да се изјасним о томе и да изнесем своје контрааргументе. У току тог изјашњавања ја ћу доказивати да се мојом евентуалном испоруком нарушава суверенитет Републике Србије, јер они који траже моју испоруку Хашки трибунал је за ових дванаест година флагрантно кршио моје право на правично суђење и поготово моје право на суђење у разумном року. Ако ме овај режим испоручи, онда ће он учествовати у рушењу уставног система Србије, јер то су основна зајамчена грађанска права која Устав гарантује и која се директно примењују. Дакле, нису им за примену потребни никакви закони нити подзаконски акти. Режим би, дакле, кршио Устав уколико би се прикључио Хашком трибуналу у даљем флагрантном кршењу мојих процесних права.

Новинар: Ако примене Закон о сарадњи са Хашким трибуналом?

Проф. др Војислав Шешељ: Ја вам говорим о том закону. Јер тај закон у члану 4 говори да се изузетак прави у случају ако се нарушава суверенитет Републике Србије и ако се угрожава државна безбедност.

Новинар: Што би ваш случај био нарушавање суверенитета, а то није био случај код Младића и осталих?

Проф. др Војислав Шешељ: Зато што суверенитет подразумева највишу власт у једној земљи и да изнад те власти не постоји нека друга власт. По нашем уставном систему гарантовано ми је право на правично суђење и право на суђење у разумном року. Кад су остали хашки оптуженици испоручивани, прво су испоручивани кршењем Устава и закона од стране Ђинђићевог режима, па су онда стварали нове правне норме, попут овог закона против кога смо ми, српски радикали, ако се сећате, гласали и 2002. године и 2003. године, када је закон новелисан. Када су други испоручивани, онда им још није почело суђење и онда им није кршено право на правично суђење и право на суђење у разумном року. Ја сам тамо већ био дванаест година и свако на свету зна да су ми флагрантно кршена та права. Онај ко би у том случају сарађивао са Хашким трибуналом извршавајући налог о мојој испоруци, тај би се прикључио рушењу правног система Србије. На тај начин би била нарушена сувереност, односно, нарушен суверенитет Републике Србије. Надам се да сам вам објаснио о чему се ради. Има ли још неко питање? Ако нема, хвала вам што сте дошли на ову конференцију.