Војислав Шешељ покренуо дисциплински поступак против Брамерца

Конференција за новинаре, 16. април 2015. године

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка наставља са раскринкавањем афера актуелног режима и данас настављамо да алармирамо српску јавност поводом збивања повезаних са Брезовицом.

Такозвана влада самопрокламоване државе Косово донела је 11. априла 2014. године одлуку којом се одобрава даље разматрање захтева за експропријацију непокретне имовине у оквиру територијалне надлежности општине Штрпце, а ради изградње неког, како они кажу – туристичког центра Брезовица.

Поред најаве експропријације приватног власништва у корист неког другог приватног лица, такозвана влада такозваног Косова прогласила је друштвеном својином и фактички узурпирала око 240 хектара земљишта са комплетном инфраструктуром и три хотела, који су земљишно-књижно власништво Фонда Инекс интерекспорт а.д.

Поред овога, предвиђена је и експропријација земљишта које се налази на потезу од Дурловог потока до изнад села Фираја, које је у стопостотном власништву Срба. Већ је 721 Србин добио обавештење да ће њихова приватна имовина бити експроприсана. Циљ овог пројекта је албанизација општине Штрпце и насилна измена националне структуре у Сиринићкој жупи. Са свим детаљима ове пљачке имовине и прогона Срба упозната је Влада Републике Србије, којој су се више пута обраћали грађани, житељи Сиринићке жупе, као и 178 запослених у хотелима на Брезовици, који ће извесно време остати без посла, јер су постојећи хотели предвиђени за рушење. Изградња нових хотела трајаће несумњиво више година и нема никакве гаранције нити да ће бити изграђени, нити да ће нови, нелегални власник поново запослити Србе, који сада остају без посла.

Пристајањем на ово, режим у Београду, који се декларативно залаже за стварање услова за повратак привремено расељених Срба на Косово и Метохију, у ствари активно ствара услове за њихово даље исељавање са вековних огњишта. Такозвана влада самопроглашене државе Косово за инвеститора на Брезовици изабрала је француски конзорцијум MDE consulting company di Alpi.

Све што се ових дана догађа на Брезовици уклапа се у пројекат елиминације Срба са Шар-планине и ово представља завршетак тог пројекта.

Српска радикална странка, као што вам је познато, месецима је упозоравала и обавештавала јавност Србије да влада Косова, наводна влада Косова, у сарадњи са општином Штрпце, која функционише у систему Републике Косово, планира да уз помоћ француско-андорског конзорцијума преузме Ски-центар Брезовица, на Брезовици. Да је заиста реч о великој превари и пљачки имовине државе Србије потврђује и податак да су у целу ствар око преотимања ски-центра укључена и америчка и француска амбасада у Приштини, на челу са амбасадорима лично.

Подсећамо да су на сличан начин претходно преузети од стране нелегалне косовске поверилачке агенције, а потом и ликвидирани: Фабрика „Иво Лола Либар“ – Штрпце, „Младост“ – Штрпце, „Задруга“ – Штрпце и да су сви радници ових предузећа остали на улици. Ако Влада Републике Србије дозволи отимање Брезовице, иста судбина чека и све раднике Ски-центра Брезовица.

У припреми за отимање Брезовице активно су учествовали представници такозване шиптарске општине Штрпце, назови-Срби, лојални нелегалној влади Републике Косово, као и представници режима у Београду, који су са њима стварали услове за отимачину.

Подсећамо да је последњи легално изабрани председник општине Штрпце, на изборима које је 2008. године организовала Република Србија, био Звонко Михајловић из Српске радикалне странке, који је данас присутан на нашој конференцији за штампу.

Шиптарска власт је 2009. године расписала изборе по Уставу Косова, али је поред позива Бориса Тадића, упућеног Србима да изађу на те изборе, одзив Срба био занемарљив. На изборе је изашло око 300 Срба, од уписаних 8.500 бирача, али је у поподневним часовима, по налогу Кристофера Бела, тадашњег америчког амбасадора у Приштини и Питера Фејта, шефа цивилне канцеларије у Приштини, дошло до масовног фалсификовања избора, па је објављено да је гласало 4600 Срба.

У фалсификовању изборних резултата учествовали су и чланови бирачких одбора из Самосталне либералне странке и двојица од њих су због тога чак и осуђени и сада се налазе на издржавању затворске казне. На тим фалсификованим изборима за председника општине наводно је изабран представник Самосталне либералне странке Братислав Николић, уз личну подршку Хашима Тачија, који је наредио акцију припадника специјалних полицијских снага РОСУ, ради заузимања просторија општине Штрпце и избацивања легалних општинских власти.До маја 2013. године функционисале су паралелно две локалне самоуправе: српска, на чијем је челу био Звонко Михајловић и која је финансирана из буџета Републике Србије и шиптарска, са Братиславом Николићем на челу, финансирана из буџета такозване државе Косово.

Увођењем привремених мера у општинама Јужног Ибра, почела је завршна фаза гашења српских институција на Косову и Метохији. У привремене органе именовани су представници Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, али је то била само међуфаза до званичног гашења српске општине Штрпце. Званично гашење уследило је када је Влада Републике Србије сменила чланове привременог органа и именовала председника шиптарске општине Братислава Николића за председника привременог органа српске општине Штрпце. На овај начин је фактички угашена општинска власт, која је функционисала по законима и Уставу Србије и интегрисана у шиптарску општину која функционише по лажном уставу и законима квазидржаве Косово.

Ово је смишљен потез режима у Београду, који у јавности лицемерно тврди да неће дозволити продају Брезовице, а у ствари је управо Влада Србије створила услове да се тај криминални посао заврши и да за то, тобоже, окриве свог службеника Братислава Николића, како би се оправдали пред Србима на Косову и Метохији, који Николића одавно препознају као издајника и називају Тачијевим Србином.

Истина је да је пре два дана на седници Скупштине општине Штрпце, која сада функционише у саставу такозване Републике Косово, прихваћен мастер-план на основу којег је у такозваној влади лажне државе Косово потписан уговор о изградњи новог туристичког центра.

Братислав Николић, који је, понављам, истовремено представник и Владе Републике Србије и такозване владе Косова у Штрпцу, могао је једним потезом пера спречити отимање Ски-центра Брезовица да је у складу са својим овлашћењима искористио право вета на одлуку о приватизацији.

Важно је истаћи да Скупштину општине Штрпце чине одборници такозване „Српске листе“, на којој су Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Покрет социјалиста, одборници Самосталне либералне странке и албански одборници са којима је Самостална либерална странка у коалицији. Ни један једини одборник се није успротивио прихватању мастер-плана и приватизацији Ски-центра Брезовица, што у потпуности разоткрива срамну улогу издајничког режима у Београду у продаји Брезовице и лицемерност када пред јавношћу изјављују да то неће дозволити.

Још 2011. године српски радикал, овде присутни Звонко Михајловић, тада председник општине Штрпце, постигао је договор са Амбасадом Руске Федерације у Београду да руске фирме узму у дугорочни закуп Брезовицу и било је потребно само да Влада Србије поднесе формални захтев за реализацију тог посла. Из општине Штрпце достављена је комплетна документација Министарству за економију и регионални развој, на чијем је челу тада био Млађан Динкић, који се побринуо да од тог пројекта не буде ништа.

Српска радикална странка захтева, на основу свега овога, од надлежних органа Републике Србије да реагују у складу са Уставом и законима Републике Србије, да заштите њену имовину и одбране интересе Србије и српског народа који живи у општини Штрпце, јер је реч о предузећу које представља најважнији привредни субјекат, не само од непроцењиве економске вредности, већ је и најважнији стуб опстанка Срба на простору Сиринићке жупе.

Ово је званично становиште Српске радикалне странке, које смо ми изградили на основу информација које смо добили од наших активиста са Косова и Метохије, стручних људи, компетентних људи и желимо са тим да упознамо на најпримеренији начин целокупну српску јавност.

Друго о чему вас данас обавештавамо, у 10 часова била ми је службеница Канцеларије Хашког трибунала у Београду, и њој сам предао Захтев Претресном већу да се покрене дисциплински поступак против Сержа Брамерца због злоупотребе његових овлашћења. Том приликом требало је и мени да буду уручена нека документа, али пошто нису била комплетна, нису садржала издвојено мишљење судије Антонетија, ја сам ту службеницу вратио и она ће доћи поново у 12 часова и 30 минута да ми то уручи, ако буде имала то комплетно.

Изволите, ако ви имате неко питање.

Новинар: Дејан Мирковић, Танјуг, поводом приговора: шта очекујете, какав исход очекујете, с обзиром на ваш познат став да се нећете вратити у Хаг?

Проф. др Војислав Шешељ: Па ја мислим да би и претресно веће требало да покрене дисциплински поступак против Сержа Брамерца, вратио се ја – не вратио. А што се тиче мог основног става, он остаје непромењен – ја се добровољно не враћам.

Имате ли још питања? Изволите.

Новинар: Теша Тешановић, Србин-инфо. С обзиром да је Хрватски сабор донео резолуцију, као и Европски парламент, на инсистирање Хрвата, да ли сматрате да тај садашњи наступ Сержа Брамерца има везе са хрватским лобирањем да се ви вратите у Хаг?

Проф. др Војислав Шешељ: По нашим информацијама, Серж Брамерц је добио велики новац од хрватске државе да би покренуо ову закаснелу иницијативу, јер он раније није имао намеру ни да се жали, није се ни жалио, није се супротстављао овој одлуци, међутим, после боравка у Загребу и пријема тог новца он је кренуо у офанзиву, али и ми смо кренули у офанзиву, и ми смо дали Резолуцију о укидању хрватске усташке државе и обнови Републике Српске Крајине.

Имате ли још питања?

Ако немате, хвала вам што сте дошли.