Војислав Шешељ: Ја сам апсолутни победник

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, још 2008. Године, у време када је Народна скупштина Републике Србије у којој су досманлије имале већину доносила одлуку о прихватању Пакта о стабилизацији и придруживању, упозоравали смо да никад Србија неће постати чланица Европске уније, док не призна независност Косова. То је сада потпуно јасно. То је обелодањено. То у јавност износе и челници режима. Видели сте изјаву Томислава Николића.

У први мах захтев ће бити концентрисан на пријем такозване државе Косово у Уједињене нације. Очигледно је да преговори о приступању неће почети, неће се почети ни са расправом о једном пакету, док Србија не да пристанак да Косово буде примљено у Уједињене нације. Режим онда треба дефинитивно да се изјасни, више нема врлудања. И Томислав Николић и Александар Вучић су се заклињали у патриотску политику. Били су новопечени европејци, али су тврдили да никад неће одустати од Косова и Метохије. Тврдили су и да неће одустати од пријатељства са Русијом. Александра Вучића је Бајден позвао у Вашингтон средином маја да му саопшти да Србија мора да одустане од пријатељских односа са Русијом и да мора да успостави санкције према Руској Федерацији. Режим је сам себе довео у такву ситуацију. Што наш народ каже – ко са ђаволом тикве сади, тикве му се о главу разбијају. Сазрело је време, сазреле су и тикве и сад се напредњачком режиму о главу разбијају.

Ми позивамо целокупну српску јавност да изрази снажан протест поводом тога. Ми позивамо српски народ да каже одлучно „не“ уласку Србије у Европску унију и да одбаци све захтеве које му из иностранства у том смислу долазе. Захтевамо да режим обавести нацију каква је данашња спољнополитичка позиција Србије и да хитно распише ванредне изборе на свим нивоима, да кроз те изборе народ изрази своју аутентичну вољу. Ови који су сада дошли на власт, који су сада на власти, дошли су на власт обмањујући народ о основним правцима своје политике. Пошто се показало да је то била једна велика обмана, да нема ништа од уласка у Европску унију, да нас и даље уцењују, условљавају и понижавају, ред је да се народ поново изјашњава. Пошто су обећали народу да ће се живети боље, па онда смањили плате и пензије, видимо да су и у економској и социјалној сфери доживели потпуни крах. Избори, избори што пре!

Изволите, ако имате неко питање.

Новинар: Адам Сантовац, телевизија Н1. Можете ли ви или неко од чланова вашег тима да прокоментаришете одговор Хагу. Да ли сте га предали, шта се у њему налази?

Проф. др Војислав Шешељ: Па ви сте још јуче могли да видите тај одговор. Ми смо га пласирали на интернет и обавестили све редакције. Да ли је ваша редакција обавештена?

Новинар: Ја нисам.

Проф. др Војислав Шешељ: То можете сви да видите. То је на сајту странке. У целости је објављен одговор, зато вам га данас нисмо умножавали. Ја сам тај одговор службено предао представнику Хашког трибунала из канцеларије у Београду тачно у десет часова. Ми тамо износимо аргументе које су наши правни саветници формулисали, по којима је једноставно неодржива позиција у којој се Трибунал сада налази.

У цивилизованом свету, што значи у међународном обичајном праву ограничен је рок трајања притвора и нигде у свету нема да притвор може трајати 12 година. Тиме се крши једно од елементарних права сваког човека и грађанина, а то је право суђења у разумном року. Притвор се у демократским земљама аутоматски прекида када се прекорачи одређени рок. Ви сте видели код нас, када је неко осуђен, па чак и правоснажно осуђен на највише затворске казне и за најтежа кривична дела, ако у ванредном поступку преиспитивања, по ванредном правном леку, надлежна судска инстанца донесе одлуку да се поступак обнавља, ти осуђеници морају бити ослобођени.

У Америци не може нико више од годину дана да остане у притвору. Ако се у Америци води поступак више од две или три године, зависно од држава, па макар се оптужени бранио са слободе, поступак се мора обуставити доношењем ослобађајуће пресуде, јер не сме тако дуго да траје. Кривични поступак не сме да траје дуго, у међународном обичајном праву година, две, три, можда у Италији највише, четири, пет година, али нигде не може дванаест година, са неизвесношћу да се пресуда уопште донесе.

Имате ли још питања?

Ако ви немате питања, ја имам још један коментар. Пријатно сам изненађен што су новинари данас дошли у оволиком броју, а ја мислим да је то због нашег великог митинга који смо јуче у Нишу одржали, на главном градском тргу, Тргу краља Милана Обреновића, на коме смо имали много више грађана него Демократска странка неколико дана раније на свом митингу на Тргу републике у Београду. Видели сте колико су они аутобусима довлачили грађана на тај митинг. Ми аутобусима у Ниш никога нисмо доводили. Дакле, на нашем митингу у Нишу биле су Нишлије, најмање 98 процената Нишлија. То сведочи да је Српска радикална странка тренутно најснажнија политичка партија у Србији, а после следећих избора све је очигледније да ћемо бити владајућа странка.

Има ли неко још нешто да пита? Изволите.

Новинар: Шћекић из агенције Ројтерс. Данас у десет сати сте дали ваш одговор?

Проф. др Војислав Шешељ: Да.

Новинар: Која је сада процедура? Шта ви очекујете?

Проф. др Војислав Шешељ: Сад ће мој одговор према процедури која се тамо одвија да буде преведен на енглески језик. Пошто одговор није претерано дуг, они га могу и данас превести и онда ће дати тужиоцу, ако он још има о нечему да се изјасни, ако има неку примедбу. Што се тога тиче, они могу већ следеће недеље да одлучују, а да вам искрено кажем и не интересује ме када ће одлучивати и каква ће одлука бити.

Ми смо рекли са правне стране све што мислимо. Прво што смо са своје стране Трибуналу изнели, а ви знате да је то политички суд и у том политичком смислу о њему сваки дан говоримо свуда по Србији и какву год одлуку да донесу ја сам победник, ја сам апсолутни победник.

Имате ли још неко питање?

При крају ове конференције у име Српске радикалне странке изражавам протест што је јуче у београдској Палати правде у поступку против Ивана Ивановића искључена јавност. Ту није предвиђена тајност поступка и није никаквог разлога било за тајност нити је суд донео решење о успостављању тајности поступка. Једноставно је судија својевољно искључио публику. Можда нису имали довољно места у тој соби где је суђење било. Таква је већина судница у београдској Палати правде, али у свим случајевима где постоји појачан интерес јавности они се морају потрудити да пронађу већу салу, а таквих већих сала има. То говори каква је природа овог режима. И они се враћају старим комунистичким обрасцима дављења у мраку. Ми ни то нећемо дозволити. Хтели су да удаве тихо Ивана Ивановића. Ми то нећемо дозволити. Ја се иначе не слажем са оним његовим списком у целости. Могао бих вам навести бар три човека која не заслужују да се нађу на списку србомрзаца. То је Бранко Радун, иако се помало полтронски односи према напредњачком режиму. То је онај несрећни Драгомир Анђелковић, који је тренутно највећи Вучићев лични полтрон, али се не може рећи да баш спада у 30 највећих антисрба. И ту је Јелена Карлеуша, која никако на тој листи не може да се нађе. Па, људи, она је биолошки феномен. Она живи и пева без мозга. Како неко без мозга може да буде антисрбин? Не може. Пустите је и даље да пева, али не може на такав списак да иде. Ето, ја нађох три имена која не заслужују да буду на том списку. Можда би и моји сарадници додали још неко. Али то што је човек изнео своје мишљење на интернету и дао политичку квалификацију не може представљати кривично дело и не може бити говор мржње. Код нас многи не разумеју шта је то говор мржње. То не разумеју политичари, то не разумеју многи правници и нажалост, многи новинари.

Дефиниција говора мржње је сасвим јасна. То је изражавање агресивне мржње и претњи некоме због његове припадности одређеној раси, нацији и вероисповести и ништа више осим тога. Постоје одређени друштвени покрети, чак се и неке државе залажу да се ту и полна оријентација убаци, да се не може показивати агресивна мржња према некоме због његове полне оријентације, али то још није општеприхваћено. Постоји посебна препорука Савета Европе у погледу третмана говора мржње. То је новоизмишљено кривично дело, негде 2002, 2003. године и постоји препорука Савета Европе да се за то кривично дело, када се изврши, може изрећи највећа казна до годину дана затвора, а пре свега да се изричу новчане казне, казне судских опомена и сличне. Дакле, у овом случају, нажалост, у питању су све припадници српске нације и апсолутно је немогуће извршити говор мржње. Када некога мрзите појединачно или у одређеној групи, то није говор мржње. То јесте мржња, али не може бити кривично дело говора мржње, јер недостаје један од ова три елемента: национална, расна или верска припадност. Када некога мрзите па га нападате што је он одређене нације, одређене расе и одређене вероисповести, а немате други аргумент, аргумент вам је што је он тај и што је такав, е онда то у правном систему није дозвољено. Код Ивана Ивановића тога једноставно нема.

Имате ли још нешто?

Новинар: Марија Зарић. Могу ли само још нешто да вас питам, молим вас?

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите.

Новинар: Реците ми, помињали сте да ћете можда сведочити, макар и видео-линком у предмету код генерала Младића.

Проф. др Војислав Шешељ: Да.

Новинар: Шта се дешава са тим?

И само још једно питање, ако икада буде дошло време за пресуду, да ли идете у Хаг или не идете?

Проф. др Војислав Шешељ: Прво, што се тиче сведочења код генерала Младића, ја сам хтео да сведочим у судници, уживо, а и ово друго преко линка је уживо, не може умртво да се сведочи још увек, мада сам ја тражио да неки сведоци из мог предмета, који су у међувремену умрли, а нису стигли да их саслушају, сведоче видео-линком, ваљда се сећате тога.

Требало је да дође до мог сведочења у октобру. Његови адвокати су због нечега каснили. То је мало одложено. Када сам се вратио у Београд ја сам рекао – спреман сам да сведочим видео-линком. Они су поднели писани захтев на који још њихово судско веће није донело одлуку. А вероватно чекају како ће се ово друго разрешити. Дакле, ја никако не одустајем од сведочења у процесу Ратку Младићу, јер сам генералов сведок одбране.

Што се тиче евентуалног повратка у Хаг, ја сам вам једном за сва времена рекао – ја се добровољно тамо не враћам. Судија Антонети је лепо објаснио у свом издвојеном мишљењу – ако је казна коју намеравају да изрекну ослобађајућа, онда нема потребе да се уопште позива оптужени да присуствује изрицању. То су радили у случају Насера Орића. Њему је речено да нема потребе да се враћа, јер је жалбено веће донело ослобађајућу пресуду. Ако је намеравана казна испод времена које сам провео у притвору, то имате у издвојеном мишљењу судије Антонетија на интернету, сад има и на српском језику, онда такође нема разлога да се позива. Ако је планирана казна већа од времена проведеног у притвору онда се оптужени позива, а тад ће морати Томислав Николић и Александар Вучић да ме хапсе и носе на авион.

Новинар: Хвала вам.

Проф. др Војислав Шешељ: Ја мислим да сам ово објаснио у детаље. Надам се да ће вам користити и ово објашњење правног појма говора мржње, да ако се неком опсује мајка то није говор мржње, ако се неком било која псовка или било који облик мржње искаже, то није говор мржње. Јесте мржња, али није говор мржње.

Имате ли још питања?

Хвала вам што сте дошли.