Влада нема мандат за рад

Марина Рагуш: Даме и господо новинари добродошли на редовну конференцију за новинаре Српске радикалне странке. С моје десне стране се налази па сада већ километарски материјал који ће сутра већ покушати заправо аргументовано да убеди посланике Народне скупштине Србије. Да ова влада апсолутно више не треба да функционише, јер нема мандат за своје деловање. Тема ће наравно бити Еулекс и то је почетак доказивања и српске јавности а богами међународној да влада Републике Србије спроводи искључиво интересе и налоге њихових политичких ментора а то су на прво место Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Немачка. Влада Републике Србије ће морати да нам објасни од кога је добила мандат за преговоре на тему имплементације мисије Еулекс на делу територије Косова и Метохије. Такође, Влада Републике Србије ће морати да нам објасни на који начин је прихватила учешће осамдесеторо Американаца у европској мисији. Мораће да нас подсети и кога датума тачно је Скупштина Републике Србије, дала мандат Влади Републике Србије да потпуно измени курс у преговорима који се тичу рекофигурације мисије УНМИК-а на територији Косова и Метохије. Такође Влада Републике Србије ће морати да нам објасни када је то сторнирала, дакле најважније тело у у једном политичком систему као што је Народна скупштина. Оно што очекујемо од безбедоносних структура Републике Србије или онога што је остало од њих а које се и даље руководе интересима Српског народа и државним интересима јесте: Шта су агенти ДБ-а тражили на територији Косова и Метохије. Такође оно што ће морати исто тако да нам објасне поготово припадници Безбедносно информативне агенције, специјалних антитерористичких јединица и осталих посебних политичких и војних структура, јесте како је безбедоносних квалификација на територији Косова и Метохије и какве податке имају везано а присуство агената страних обавештајних служби. Уколико ти подаци не постоје онда ми имамо врло активну шпијунску делатност на територији Косова и Метохије.

Такође Влада Републике Србије мора да нам објасни како то да посланици Европског парламента расправљају о ономе што је Српска радикална странка сазнала из врло поузданих извора блиски највишим врховима дипломата заправо Уједињених нација а јесте да се од Владе Републике Србије очекује признање независности Косова и Метохије. Оно што смо ми поуздано сазнали прошле недеље ми смо то и изнели, да је један од разлога одлагања седнице Савета безбедности био притисак Приштине односно Американаца Вук Јеремић и Борис Тадић признају независност Косова и Метохије. Ми смо неколико пута као посланици Народне скупштине Србије позивали све одговорне наравно у Влади Србије да нам одговоре на ова питања, те одговоре нисмо добили, тако да очекујемо да ће влада макар добро да се презноји на сутрашњој седници Народне скупштине Србије. Оно што обећава Српска радикална странка имајући добре канале у одређеним међународним институцијама јесте да ће свим правним, политичким и дипломатским средствима да разголити суштину реконфигурације УНМИК-а у Еулекс, а оно што јесте суштина тиче се разбијања опозиције на политичкој сцени Србије јесте следеће: Политички ментори Демократске странке и владајуће коалиције која сада чини владу по мери њихових политичких ментора је врло добро знала да признање независности де факто де јуре од старне српске Косова и Метохије ће изазвати велике проблеме у Србији. Прва фаза заправо почетка разбијања опозиције била је Споразум о стабилизацији и придруживању, где је де факто Србија требало да призна независност Косова и Метохије тако што ће потписати споразум између осталог и 19 земаља које су признале независност Косова и Метохије. Дакле, независност државе која је настала на шиптарском тероризму уз подршку највећих сила света, односно конкретно САД. Друга фаза даме и господо претпостављам да ово врло вероватно нећете успети да пренесете у уређивачких политика, али је наша обавеза то да кажемо јесте реконфигурација УНМИК-а у Еулекс уз присуство Американаца без одобрења Савета безбедности већ само саопштење председавајућег Савета безбедности, ту су наишли на врло битну препреку зато што посао нису завршили до краја. Зато што Српска радикална странка је преживела удар који су припремали и уз Демократску странку Србије и Нову Србију покренула кампању у оквиру Народне скупштине Србије и разголитила заправо позадину Еулекса. Трећа фаза потпуне окупације Србије јесте спровођење Ишингеровог плана а јесте подела Косова. Нешто попут Немачке, дакле на два дела и то је крај приче. Оно што је Американцима био велики проблем и то се видело наравно медији о томе нису преносили током ових девет месеци порађања Еулекса на територији Косова и Метохије јесте велика опструкција од старне Руске делегације у Савету безбедности који су дакле борећи се за интересе дакле поштовања територијалног интегритета и суверенитета гарантованог од свих међународно правних механизама, заправо разголитили осиону вољу САД да преко Европске уније овлада у потпуности овим просторима. Ми ћемо сутра током пет сати расправе аргументовано уз конкретне податке поуздане информације јавност Србије упознати са целокупним током седнице Савета безбедности коју нажалост нисмо имали прилике синоћ да видимо, већ смо имали само прилике да чујемо излагање министра спољних послова господина Јеремића. Такође, ћемо разголитити у потпуности преговоре које су водили иза затворених врата и директно разголитити мандат који су сами себи заправо дали Борис Тадић и господин Јеремић. Сам исход седнице да ли ће влада задржати свој мандат у крајњем збиру може чак и није толико важан колико је важно оно што ће бити платформа за наредне месеце који долазе заправо на политичкој сцени Србије. Ми ћемо да од сутрашњег дана па надаље ништа више у Србији неће бити исто да прича о Еулексу је само почетна прича која се тиче поверења влади које заправо то и нема. Ово је Влада која нерефлектује искључиво изборну вољу грађана Србије, ово је влада која заправо представља акт силовања изборне воље у Србији, која доказује да у Србији заиста и не треба да се проводе избори и која доказује да Србија под америчком, британском и немачком окупацијом.

Зашто? Зато што власт у Србији јесте корумпирана, зато што од приче везано за обрачун са организованим криминалом као што видите нема апсолутно ништа. Зато што Влада Србије није изнела тим које би требало да реши наступајућу рецесију у држави Србији. Зато што Влада једноставно оно окреће главу на другу страну а десетине хиљада људи добија отказе против свих могућих правила, зато што ова Влада апсолутно нема једно решење за ситуацију која је затекла и зато што ова влада јесте гарант криминалцима да у ситуацији када у Србији пола милиона људи према званичним подацима живи испод доње границе сиромаштва, када је преко 750 хиљада званично незапослено ова влада у својим редовима држи људе који даје бонус од 11,5 хиљада евра наших пара. Дакле, ти порески обвезници финансирају астрономске плате директора и такозваних менаyмента у ствари политичких менаyмента одређених јавних предузећа. И оно што је врхунски безобразлук а ево већ осам година партија око ДОС-а, партија које су чиниле ДОС владају јесте да од транспарентности које су оне обећавали толики низ година апсолутно нема ништа. Ми имамо одређене Агенције у смислу државне ревизорске куће у смислу тужилаштава које су порески обвезници који заправо не раде ништа. Ми смо јуче имали прилике да чујемо од државног ревизора да фактички немају нити капацитета нити материјалних претпоставки да раде свој посао, то је врхунски безобразлук. Ми не знамо где паре пореских обвезника заправо иду, зато што напросто не постоји завршни рачун, а то што ревизорске куће не контролишу завршне рачуне. Јавна је тајна у Србији да се владајуће коалиције, једино око чега се боре то су Јавна предузећа, зато што то јесте ванредни извор фантастичних прихода за функционере тих партија и то је истина. Оно што ми такође обећавамо Еулекс ће бити заиста почетак наше кампање а наставићемо са организованим криминалом у држави Србији. Ту очекујемо наравно подршку оних медија за које верујемо да нису режимски медији у смислу да се уређивачком политиком не кроји паралелна реалност у Србији. Оно што очекујемо од колега новинара јесте само додатна количина храбрости, знамо да је заиста врло тешко обављати у оваквим околностима новинарски посао а ми ћемо дати све од себе да заштитимо сваког оног који заиста само покушава професионално да обавља своју делатност и очекујемо само да ћете објективно извештавати о ономе што ће бити свакодневница Србије. Ми очекујемо ужасан талас рецесије у првом кварталу следеће године. Привреда у Србији не постоји, постоји рад у државним и парадржавним органима. Постоји нешто што виртуална реалност и што се полако али сигурно у перспективи распада. Оно што ћемо ми покушати да објаснимо грађанима државе Србије који су дали поверење нама да се обрачунамо макар на овај начин без полуга моћи а то је мандат владајуће коалиције, јесте да њихове плате краду кадрови странака које чине владајућу коалицију. И да пензионери неће моћи да добију 70 одсто просечних личних доходака само зато што је неко платио ужасну своту новца на рентирање скупоцених аутомобила, на репрезентацију у неким ексклузивним локацијама и зато што прерасподела унутар буyета није могла да се уради јер то некоме из владајуће коалиције није одговарало а рањиве групе овог српског друштва а то је већ сада преко 70 одсто људи биће на ивици глади зато што то власт у Србији хоће. Уколико будете ви као новинари дозволили да се дешава онда саучествујете у покушају убиства припадника, односно становника државе Србије. Ми ћемо дакле истрајавати за Скупштинском говорницом без обзира што најављују репресивне мере кроз сам пословник Народне скупштине Србије без обзира на све механизме који се користе да се не чује оно што заиста јесте истина, да се не чују подаци до којим ми редовно долазимо а јесу подаци о директном незаконитом пословању на првом месту јавних предузећа, јесу подаци о томе да држава Србија не може да се избори са организованим криминалом, биће подаци ко то врши притисак на полицијске структуре, да не проводе и да не обављају да заправо нису у могућности да обављају своју дужност и у осталом бићете сведоци шта је то у оквиру агенде Српске радикалне странке у наредних неколико месеци.

Наш циљ јесте не нестабилност у оквиру државе Србије, наш циљ јесте проналажење оквира у којем ћемо сви ми моћи да живимо животом достојним човека, то је макар почетна тачка. Рецимо да би следећа фаза требало да буде очување националног идентитета, спровођење свих прерогатива државности једне европске државе каква је Србија и јесте заиста међународно-правни легитимитет државе Србије. Пред нама се налазе разрешења многих спорова који су некако стављени у другу страну као што је проблем са Републиком Хрватском. Ми ћемо говорити језиком очувања заштите људских права, гарантовање одређених слобода, у том контексту ћемо заиста ћемо се борити за за враћање свих оних права које су одузете преко 500 хиљада људи прогнаних током две акције са територије Републике Српске Крајине, прогнане и расељене са територије Косова и Метохије. Инсистираћемо да истрага поводом трговине органа дође до краја и такође користићемо све међународне механизме да заправо покажемо шта се то у Србији иза кулиса дешава и како изгледа бахато провођење окупације од стране Сједињених Америчких Држава и њихових сателита на овом делу територије и верујте да у тој борби нећемо бити сами, јер ово више није униполаран свет и зато турбуленција на нашој политичкој сцени ово је мултиполаран свет и Српска радикална странка има пријатеље на неким странама које се добро чују.

Ево у колико имате питања ми смо расположени да вам одговоримо и хвала на досадашњој пажњи.

Новинар: Да ли ћете ви све то остварити што сте наумили с обзиром на рестрикцију од стране председнице Скупштине?

Да ли би могли да се осврнете на Шешељево суђење од синоћ и прексиноћ?

Марина Рагуш: Хвала вам на овим питањима, наравно да ћемо моћи ово што смо вам представили да доведемо до краја, и макар смо ми из Српске радикалне странке увек били довољно креативни и маштовити да се наша реч на овај или онај начин чује, ми смо то до сада радили и покушавајући да делујемо у оквиру институције система јер мислимо да је то најфункционалнији и најодговорнији најбржи могући начин, наравно да ту постоје и други начини, али видећемо како ће позиција власти да се понаша, јавност је ту фантастичан механизам, и пред камерама исто ипак колико толико контролишу, уколико нам то буде онемогућено, ми имамо већ одређене планове како деловати у том смеру.

Што се тиче сведочења ове недеље је само показало о чему Српска радикална странка и тим који помаже одбрану др Војислава Шешеља прича већ извесно време, али хајдете да оставимо нас по страни. Оно је доказало да је бивши главни Тужилац Хашког трибунала госпођа Карла дел Понте, разоткрила је у својој, па можемо то рећи својој “исповести” оно о чему је конкретно господин Стефановић и сведочио током ова два дана, јесте да је оптужница против проф. др Шешеља писана у Београду, тражени и проналажени људи који ће давати одређене изјаве и посведочити односно дискредитовати личност Војислава Шешеља, да је Зоран Ђинђић Карли дел Понте заиста рекао “водите га и не враћајте га” и трудио се на све могуће начине да онемогући повратак др Шешеља на политичку сцену из једног простог разлога, зато што је др Шешељ тајфун за политичку сцену и једини начин да се са њим обрачуна, то је господин Ђинђић знао јер су дуго били у оквиру политичког деловања вишестраначког политичког система, јесте да га пошаље у Хаг, оно што претпостављамо, а мислим да ћете и неким каснијим другим сведочењима показати, није се заиста стајало само са испоручивањем Војислава Шешеља Хагу, већ су планови челника Демократске опозиције Србије биле те, да га заувек онемогући да учествује у политичком животу Србије, што богу хвала нису успели, тако да је и тамо суђење у Хагу заправо разоткрива демаскира шта се десило 5. октобра, а тиче се државе Србије и српског народа. Дакле, 5. октобра је лустрирано све оно што је могло да буде препрека у помахниталом глобализму, људи су остајали без послова, неки су послани у Хашки трибунал, оптужнице су катастрофалне далеко од правне науке, искључиво политичке оптужнице пред политичким судом, али ће то бити добар основ за ревизије свих предмета пред Хашким трибуналом. Све оно што је господин Стефановић током свог сведочења рекао биће претпостављамо сада и основ за инсистирање Српске радикалне странке да многи који су учествовали у застрашивању овог сведока као и многих који су покушали да фабрикују његове изјаве, да га приморају да на одређени начин инкриминише др Војислава Шешеља пред званичним институцијама државе Србије а и међународноправним институцијама да одговарају за тако нешто јер то јесте кривично дело. Мислимо да без претензије мешамо у даљи ток суђења да ће и многи други сведоци сведочити на тај начин, напросто је сада видљиво да је све оно покушало да се уради од 2003. године до 2006. године пало у воду. Прво, истина је тешка бреме за савест, полако али сигурно ток суђења и начин како др Војислав Шешељ врши унакрсна испитивања разоткривају целу позадину још једног од најмонструознијих политичих процеса 20. а и почетка 21. века.

Новинар: Данас је у току расправа о амандманима да ли сте ви сигурни да ће сутрашња седница бити седница изгласавања поверењу влади?

Марина Рагуш: Ми верујемо, ми заправо немамо информацију да неће бити седница о изгласавању заправо о не поверења српској влади, уколико стекао нешто деси у току дана ви ћете бити први који ћете то сазнати. Међутим заиста нема разлога да не верујемо да се то неће десити сутра, и мислим да ће сутрашњи дан бити врло занимљив, собзиром на фонд информација па можемо рећи и врло ексклузивних којих опозиција која стоји иза овог захтева, поседује, и оно што очекујемо јесте да то буде заиста прекретница у ових последњих неколико месеци на политичкој сцени Србије. Чини се да ће сутра свака политичка групација покаже свој прави легитимитет. Још једном појашњење, оно што спочитава опозицију већ неко време само зато што ради посао, нажалост, посао позиције, јер позиција није у стању да се позабави криминалом у својим редовима, јесте то да се опструира рад скупштине тако што се користи чувени чланови пословника 225 и 226 који заправо Скупштини омогућавају да врши оно што јесте њена уставна надлежност, а јесте да врши надзор рада владе. Влада поверења, што се тиче грађана апсолутно нема и то ће се показати сутра и ових дана, а посебно у кварталу следеће године, оно што ми очекујемо, не радујемо се због тога то ће бити ужасни улични протести од стране синдиката за које верујемо да ће морати да почну коначно да раде без утицаја политике свој посао зато што ће заиста свој број људи остати без хлеба. Ми немамо друге, осим да на овај начин директан свакодневни начин живот увлачимо у рад владе покушавајући да не заборављамо и законодавну једну од функције, али када имате догађаје који превазилазе по својој актуелности озбиљности оно што је тренутно на дневном реду, толико сте одговорни да не можете скренути поглед у леву или десну страну. То је оно у чему ћемо ми истрајавати, ту нећемо престајати. Да ли још неко има питање? Хвала што сте дошли данас.