Велики међунродни скуп Српске радикалне странке

Борис Алексић: Добар дан даме и господо новинари, добро дошли на  редовну конференцију Српске радикалне странке. Mоје име је Борис Алексић, са мном су Маријана Крнета и Ружица Николић. Ево, као што знате, научни скуп у организацији Српске радикалне странке се полако приближава, бићe одржан у Центру „Сава“ у недељу, дакле, 19. септембра у 12 часова. Назив међународног скупа је „Притисци и уцене сведока од стране тужилаштва у оквиру доктрине злоупотреба поступка у хашком процесу против Војислава Шешеља“. Ја желим да вам скренем пажњу да ће доћи велики број гостију, пре свега ту ће бити еминентни српски научници, стручњаци, а доћи ће велики број гостију из Руске Федерације, пре свега наши пријатељи из Руске академије наука, те представници свих политичких партија из Русње думе. Доћи ће и представници Праведне Русије, са којом смо ми потписали Споразум о међупартијској сарадњи, доћи ће представници владајуће Јединствене Русије, такође и Комунистичке партије, либерали и други. Ја пре свега желим да се захвалим и представницима Руске академије наука и представницима Думе, дакле, научним и политичким круговима у Руској Федерацији који су пружали и пружају помоћ и Србији и Српској радикалној странци, и свакако проф. др Војиславу Шешељу, на труду који улажу, ево, већ више година. Желео бих овом приликом да вас подсетим да је 2009. године, у месецу априлу, одржана велика међународна конференција у Москви, у организацији Руске академије наука, чији су закључци везани за делатност трибунала у Хагу, а што је повезано са научним скупом који се одржава 19. септембра у организацији Срспке радикалне странке. На тој конференцији је констатовано да је трибунал у Хагу основан супротно међународном праву, да он делује супротно  међународном праву, да се изричито крше права, пре свега српских притвореника, и ту је подвучен случај др Војислава Шешеља и случај покојног председника Србије, Савезне Републике Југославије, Слободана Милошевића. Руски стручњаци су још тада затражили да се изврши ревизија пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију, дакле, трибунала у Хагу и да се испитају све околности њиховог рада. Као што знате, целу ту ствар је недавно успешно покренуо др Војислав Шешељ, а ова тема је такође повезана са научним скупом, дакле први пут у историји трибунала у Хагу, током 17 година његовог постојања, покренута је истрага против тужилаштва. Дана 29. јуна, Претресно веће III, под председавањем судије Антонетија, у поступку против др Војислава Шешеља, донело је одлуку да се именује амикус курие који ће покренути истрагу над целим тужилаштвом и утврдити да ли ту има елемената за покретање поступка за непоштовање суда, због тога што је тужилаштво, према изјавама бројних сведока, вршило притиске на сведоке, уцењивало сведоке и на тај начин узимало њихове изјаве, често унапред припремљене, или су их они давали под притиском. Веома је интересантно да је трибунал у Хагу покушао да сакрије ту чињеницу, дакле, иако је одлука донесена 29. јуна, они су тек након месец и по дана објавили званично да постоји таква једна одлука, и то када је 18. августа један новинар у Хашком трибуналу отворено питао због чега се не објављују на сајту трибунала, на енглеском језику, одлуке које су против интереса тужилаштва. Дакле, које су критичке и лоше по тужилаштво. Након тога, сутрадан, они су објавили верзију одлуке од 29. јуна и на енглеском и на српском језику. И од тог тренутка, са месец и по дана закашњења, иако су наши медији упознати са том одлуком у неколико наврата, најмање три пута од стране правних саветника др Војислава Шешеља, први је био Танјуг који је известио о томе да је покренута истрага против тужилаштва, али као што видите, на међународној сцени покушавали су то да сакрију. Та одлука је веома интересантна јер у њој се помињу и имена одређених сведока и практички кроз њу се подвлачи да је дошло до злоупотребе поступка у случају др Војислава Шешеља, када се оптужени држи у притвору противно свим међународним нормама, кад се он држи у притвору и води се суђење против њега чисто да би се он задржао у затвору, да би се онемогућио да буде на слободи. Као што знате, прва фаза потупка против Војислава Шешеља још увек траје, у току је осма година његовог притвора, тужилаштво је завршило са извођењем доказа, али у исто време је поднело захтев да изведе још два сведока. Тако да та прва фаза није окончана. Као што сам рекао, у одлуци се наводе конкретна имена сведока који су изнели да је тужилаштво вршило притисак на њих, то су пре свега Александар Стефановић, који је на суђењу 25. и 26. новембра 2008. године изјавио да је тужилаштво вршило притисак на њега како би сведочио против др Војислава Шешеља, затим 26. и 27. јануара 2010, Војислав Дабић је такође изнео тврдње да му је прећено од стране тужилаштва, да му је чак нуђен азил у Сједињеним Америчким Државама уколико буде сведочио против Војислава Шешеља, затим ту је сведок Јован Гламочанин који је 10. и 11. децембра такође изнео ове податке, а што је веома интересантно, такође је истакао да је вршен озбиљан притисак на њега и помиње се, то јест не помиње се, још једног сведок, наводи се и његова изјава из 1996. године, његово име је редиговано али се наводи да је он у току суђења против проф. Војислава Шешеља такође истакао да тужилаштво притиска и малтретира сведоке. Да тужилаштво једноставно не може да се извуче из ових проблема, могли смо да се уверимо и на јучерашњој конференцији за штампу одржаној у Хашком трибуналу. Њу је држао Кристијан Шартије, један од најискуснијих представника трибунала у Хагу, који је ту већ 16 година. Он је покушао поново да изнесе податке, да обмане јавност тиме што је истакао да истрага није покренута против Карле дел Понте, против Хилдергард Уерц-Рецлаф и против Данијела Саксона, већ да се они помињу само у наслову одлуке од 29. јуна 2010, што наравно није тачно. Није тачно, јер уколико се погледа та одлука, свако може да се увери да амикус курие, који се именује, има могућност да испита целокупно тужилаштво. Дакле, уколико он сматра за потребно, може да испита сваког главног тужиоца, било ког његовог помоћника, истражитеља и тако даље. Сада је то већ питање како ће поступати сам амикус курие. У каквом проблему је уопште тужилаштво, можемо да видимо и из чињенице да на јучерашњој конференцији господин Шартије није једноставно знао да постоји још један поступак за непоштовање који се води против Војислава Шешеља. Дакле, они су све снаге уложили у то да сакрију податке о истрази која се води против тужилаштва. Када им то није пошло за руком, они покушавају да минимизирају значај те одлуке. Шта је даље Шартије изјавио? Он је такође истакао да још увек није именован амикус курие, али да је предата одговарајућа листа кандидата. То су подаци који нису још увек доступни Војиславу Шешељу и његовом тиму који помаже одбрану. Као што знате, постоји један институт у трибуналу у Хагу који једноставно уводи ex parte документа, документа која су само доступна тужилаштву а нису доступна оптуженом, што је просто невероватно када се има на уму да тужилаштво и одбрана морају да буду апсолутно равноправни. Дакле, ја још једном желим да подвучем значај научног скупа који се одржава 19. септембра, још једном желим да се захвалим нашим гостима из Русије и желим да ипак подвучем да се полако мења геополитичка сцена у свету, дакле, подршка Русије према Србији и српском народу је очигледна. Као што знате, након проблема који су имали у Грузији, након ситуације у Украјини, сада Русија има много више времена да се посвети проблемима на Балкану, на Балкану пре свега може да рачуна на Србију и на српски народ. Српска радикална странка од свог оснивања инсистира на сарадњи са Руском Федерацијом. Ми сматрамо да Србија мора да приступи организацији држава потписница Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), чији је савез противтежа НАТО-у. Што се тиче Руске Федерације, руски научници и еминентни гости из свих политичких странака Русије увериће вас да она може најпотпуније да сарађује управо са Српском радикалном странком. Ја вам се захваљујем. Има ли можда неких питања? Уколико нема, још једном вам се захваљујем.