Трансктипт конференције за новинаре (5. мај 2016.)

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, нерегуларност републичких парламентарних избора доводи у питање и легитимитет Народне скупштине. Српска радикална странка зато сматра да треба хитно држати нове парламентарне изборе.

Ово што се десило у ових недељу дана не памти српска политичка историја. Имали смо ми разних кршења изборног законодавства и Устава и у време Обреновића и у време Карађорђевића, а у време комунизма нисмо ни имали демократски парламентаризам. Откад је вишепартијски систем обновљен пре 25 година, нема преседана попут овог.

Имали смо и овога пута кршења изборних правила, и тако што све странке нису биле равноправно заступљене у медијима, и тако што је Јавни сервис своје предизборне округле столове свео на минимум. Ми се сећамо, у време Милошевића тога је било неупоредиво више. Имали смо по неких 12 округлих столова на телевизијама, имали смо по сат времена за представљање и тако даље и тако даље.

У овом случају Републичка изборна комисија није дозволила свим странкама да имају своје контролоре на подручју Косова и Метохије. Они су донели одлуку да контролори могу бити само из редова оних странака које су већ биле у Народној скупштини у протеклом мандату. То се апсолутно коси са свом изборном регулативом.

Морам да признам да ми овога пута као странка нисмо били у стању да пратимо комплетан изборни процес, јер смо имали покривеност бирачких места само 85 посто нашим контролорима, дакле било је 15 посто бирачких места где нисмо имали контролоре и нешто су нам спорије долазили изборни резултати него иначе, јер је било проблема са издавањем копија записника. Али, начин на који су избори фалсификовани је невероватан.

Сам Александар Вучић је саопштио јавности, на основу 77 посто обрађених бирачких места, да две странке, односно страначке коалиције не прелазе цензус и рекао је да коалиција Чеда-Борис-Чанак има 4,85 посто гласова, а коалиција Двери-ДСС 4,75. На основу преосталих бирачких места они су могли имати само мање, а не више, ако се има у виду да су то пре свега биле општине са већинским становништвом које представљају припадници националних мањина, на пример Тутин,  Ада, Сента и тако даље.

Међутим, након тог саопштавања са 77 посто бирачких места амерички амбасадор Скот отишао је у седиште Демократске странке, где су га дочекале све ове прозападне странке, укључујући и представнике Двери и ДСС-а и он је тада интервенисао и у Републичкој изборној комисији и у Републичком заводу за статистику. Уместо Републичка изборна комисија да се састаје по пет, шест пута дневно, да се састаје да верификује било какву промену, да прави честе пресеке стања избројаних гласова, односно обрађених бирачких места, три дана се уопште није састајала. Само је врх Републичке изборне комисије ваљда знао о чему се ради, чланови нису имали појма. А неки људи који су врбовани из Републичког статистичког завода машински су, дакле компјутерски обављали задатак који им је Скот поставио и тако је дошло до вештачког намицања цензуса, прво за коалицију Тадић-Чанак-Чеда, а онда и за ДСС-Двери. То су, дакле, избори који имају крупну фалинку, због које Народна скупштина нема потпуни легитимитет и због тога се морају држати нови.

Наравно, Српска радикална странка је тренутно усамљена у овом становишту, али ми смо навикли да народу увек говоримо истину и само истину и нико нас у томе не може поколебати.

Након Скотове интервенције Вучић је устукнуо. Више му није пало на памет да понавља оне резултате с којима је био изашао у јавност.

Ми смо имали сличне резултате са нешто мањег броја обрађених бирачких места, али  Двери и ДСС се позивају на чињеницу да смо ми саопштили да они у једном моменту имају шест посто. Ма то је тачно, али то је било са 4,5 процената обрађених бирачких места. А и нама су прво почели да пристижу резултати са места где најбоље стојимо. Тада када смо имали на папиру да они имају око шест и нешто, ми смо имали преко девет. Када су почели касније да пристижу резултати са бирачких места где нисмо имали тако снажно упориште, то се доводило у нормалу.

Ми сматрамо да пре одржавања нових избора мора да се побољша изборно законодавство и у погледу заступљености странака у медијима и у погледу изборног ћутања. Владајуће странке су несметано кршиле изборно ћутање, опозиционе нису могле. Чему онда то предизборно ћутање?

Друго, тешка је грешка направљена. Када је мењан постојећи изборни закон и у њега уведене одредбе о природном цензусу странака националних мањина, формулација је у закону таква да дозвољава сваком хохштаплеру да се представи као заступник интереса националних мањина и да добије природни цензус. Ту треба увести прецизније одредбе. Треба увести институцију националних савета, па рећи – странке које учествују у изборима за националне савете националних мањина могу да имају природан цензус на парламентарним изборима или странке које савети националних мањина овере као заступнике и браниоце интереса одређених мањина, а не ово што се десило на изборима који су управо протекли. И то је нешто што доводи у питање регуларност.

Чињеница да је било странака које су фалсификовале потписе, да су утврђени фалсификати и да су ипак те странке биле на гласачким листићима, је сама по себи веома опасан пропуст, а на крају и кривично дело.

Изволите, имате ли ви нешто да питате?

Новинар Ђорђе Насковић, Н1 телевизија: У једном од првих интервјуа након избора сте рекли да ћете позвати своје присталице на протесте уколико ДСС и Двери уђу у скупштину. Дакле, хоћете ли организовати протесте?

А друго, опозиција тврди да су јучерашњи поновљени избори показали да постоји, како кажу, тајни брак између вас и Александра Вучића, да су радикали гласали за СНС, с обзиром на то да сте добили много мање гласова него пре десет дана.

Проф. др Војислав Шешељ: Ја сам рекао да бисмо и ми могли изаћи на протесте када су претиле ове прозападне странке да ће протестима изнудити нове изборне резултате, односно натерати државне органе да фалсификују изборне резултате, а нисмо ми најављивали протест због самих ових пропуста који су се десили. Нису то ни пропусти. То су крупне, кардиналне грешке. То су кривична дела. Да ли ћемо изаћи на протест због тога или не, још ћемо видети, али у сваком случају, ми ћемо непрекидно у парламенту да се залажемо да се прво направе адекватне промене у изборном законодавству, па да се иде на нове изборе.

Наравно, у овом парламенту постоје странке које ми називамо Скотовим. То су странке које су искључиво Скотовом вољом ушле у парламент и постоје садака-партије које су Вучић и неки други увели у парламент. На напредњачкој листи је било десетак таквих партија и то се мора спречити. Чему цензус ако једна партија за собом може да повуче десетак странака које саме никада не могу цензус да постигну? Чему онда цензус у закону? Онда треба рећи за партије које излазе на изборе у коалицији: две партије заједно, цензус седам посто; три партије заједно, цензус девет посто; више од три партије заједно цензус 15 посто или спречити уопште предизборне коалиције. Ако имају много додирних тачака и ако су програмски подударне, онда се поставља питање зашто се не уједине у једну странку. Сада имате у скупштини садака-партије. Прошли пут сам објашњавао шта значи то садака – милостиња која се удели просјаку; то је милостиња коју је Вучић уделио Српском покрету обнове Вука Драшковића, странци Велимира Илића, странци Александра Вулина, Покрету социјалиста и још многим странкама. Сада су ти који не могу да пређу цензус кандидати, и то озбиљни кандидати за министре. Говори се да би Вулин могао да буде и министар одбране. Морате признати да то није озбиљно и да није у складу са елементарним политичким принципима парламентарне демократије.

И ово друго ваше питање, те изјаве су бесмислене. Како то да ми наведемо наше чланство да гласа за напредњаке? Имате ли иједног нашег члана да га пронађете да му је неко из руководства странке рекао – изађи, гласај за напредњаке? То су сулуде бесмислице.

Ђорђе Насковић: Како онда објашњавате то што имате на овим изборима 3,16?

Проф. др Војислав Шешељ: Незаинтересованошћу чланства. Пошто је било очигледно да ће на овај начин Двери и ДСС успети да се на силу докопају цензуса, нама као странци ништа није значило да ли ћемо имати већи или слабији одзив и маса наших симпатизера и гласача није се одазвала, нити смо ми ту улагали у неку кампању. Наша кампања се сводила на неколико изјава из страначке централе и то је све.

Имате ли још питања?

Новинар Немања Јаковљевић, РТС: Какви ћете бити ви у парламенту? Како ћете се опходити према владајућој коалицији у будућем парламенту?

Проф. др Војислав Шешељ: Ми ћемо бити опозиција, оштра, љута опозиција, неприкосновени као што смо увек били, компетентна опозиција, јер од нас компетентнијих нема ни за политичка, ни за економска, социјална, културна, здравствена, научна и друга питања. Бићемо бескомпромисни када је реч о српским националним интересима, наравно.

Немања Јаковљевић: Има ли било каквог простора за сарадњу по неким питањима?

Проф. др Војислав Шешељ: Само ако је у складу са нашим програмом.

Ђорђе Насковић: И опозиција најављује, ова друга, ове четири странке, да ће се борити за промену изборних закона. Можете ли ту да сарађујете са њима?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ја мислим да би морале у нормалној ситуацији све странке да сарађују да би ти изборни закони били што бољи.

Можда вама није познато, ја сам првобитни писац овог изборног закона и после 5. октобра, пред оне републичке изборе, ја сам то понудио Зорану Ђинђићу пред Чедомиром Јовановићем и Зоран Ђинђић није хтео ни да чита, рекао је – слаже се. И онда смо ишли у скупштину и изгласали тај закон, али су га каснијим променама заправо кварили. Све те промене које су уследиле, биле су у циљу кварења, а не побољшања законских одредби.

Када би се закон вратио у ону своју прву форму, био би много бољи. Наравно, у овом случају треба и то питање предизборних коалиција да се регулише на адекватан начин.

Имате ли у Немачкој неку политичку партију која за собом тегли десет малих странака? Имате ли то у Француској? Имате ли игде на свету? То нигде не постоји осим код нас.

Ђорђе Насковић: Да ли ћете онда подржати идеју за формирање анкетног одбора у скупштини, пошто смо то јуче чули као једну од идеја, како би се утврдила изборна крађа, како кажу.

Проф. др Војислав Шешељ: Ми за ту идеју још нисмо чули, нити нам је неко упутио, а кад почне да заседа Народна скупштина, ми смо отворени за дебату о свим озбиљним питањима, па и о томе. Само, ја упозоравам унапред, изборна крађа није била тамо где су указивале ове прозападне партије, него пре свега овамо где ми указујемо. Не искључујем могућност других изборних крађа на бирачким местима, на пример да се подмити контролор за одређену суму новца, па да прода изборе, или тамо где нисмо имали контролоре да су могли свашта да уписују. На Косову изборни резултати делују апсолутно неприродно. Али, наравно, било какав анкетни одбор да се формира у Народној скупштини, радикали ће учествовати.

Новинар Кусто Лазаревић, немачка телевизија НДР: Нас занима да ли ће Србија ући у Европску унију и шта ћете ви радити против тога да Србија буде члан Европске уније у будућности.

Проф. др Војислав Шешељ: Ја сам убеђен да Србија никада неће постати члан Европске уније, да ће се пре Европска унија распасти него што ће Србија бити примљена, а ми ћемо водити сву могућу пропаганду против уласка у Европску унију.

 Имате ли још питања? Ако немате, хвала вам што сте се одазвали позиву.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ