Транскрипт конференције: Захтевамо равноправност свих странака у предизборном процесу!

Конференција за новинаре 21. jануар 2016. године

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, редовни локални и покрајински избори и најављени републички и парламентарни избори у Србији налажу да се преиспита питање медијске заступљености свих странака учесница.

На прошлим изборима имали смо ситуацију да су неке странке биле апсолутно игнорисане, као Српска радикална странка. Ми подсећамо јавност да су све политичке партије које поднесу листе и чије листе буду проглашене, равноправне у предизборној кампањи. Статус парламентарне странке важи само до тренутка распуштања Народне скупштине. У тренутку распуштања Народне скупштине, више ниједна странка није  ни парламентарна, ни ванпарламентарна.

Посебно указујемо на проблем државне телевизије, или јавног сервиса, како је то сада помодно да се каже и како је унесено у законски пропис о раду државне телевизије. Она мора бити апсолутно неутрална у односу на све политичке партије и свима чије листе буду проглашене мора обезбедити исте услове.

Пошто су све политичке партије осим владајућих у веома тешкој финансијској ситуацији, Српска радикална странка захтева да се постигне договор да свака политичка партија чија листа буде проглашена, значи која испуни услове за подношење кандидатске листе, добије на државној телевизији, односно јавном сервису, одређен број минута за емитовање пропагандних спотова бесплатно, као што ће странке вероватно опет добити по сат времена за своје представљање.

Захтевамо да се обнови једна добра пракса из ранијег периода, да се све политичке партије сучељавају на округлим столовима на државној телевизији по различитим темама. Захтевамо да буде 12 округлих столова и да на сваком све партије учеснице избора имају своје представнике. Ни ту странке не смеју да буду дељене као парламентарне и ванпарламентарне, из истог овог разлога што сам акт распуштања Народне скупштине потире те статусе.

Ми захтевамо и да све приватне телевизије са националном фреквенцијом добију одређене задатке у страначком представљању и да морају бити равноправне према свим странкама и захтевамо да се цене политичке пропаганде на тим телевизијама ограниче, да се постигне договор, консензус и одреди правна обавеза свим телевизијама са националном фреквенцијом, да њихове цене не могу прећи одређени лимит. То је оно на чему Српска радикална странка посебно инсистира.

Посматрамо разноразне трзавице међу опозиционим странкама по питању прављења предизборних коалиција. И даље инсистирамо да свака политичка партија  на изборе треба да изађе самостално, да је једино то морално и да је једино то у складу са изборним законом, који је прописао цензус за улазак у Народну скупштину. Ако ће се тај цензус вечито заобилазити удруживањем маргиналних политичких странака, тиме се крше елементарни парламентарни, демократски принципи.

Позивамо и сада владајућу Српску напредну странку да престане да са собом шлепа маргиналне странке и да у парламент убацује странке за које ни најближи сродници њихових лидера не би гласали.

Ми желимо да се уозбиљи српска политичка сцена, а да у праламенту буду само странке које освоје цензус од 50 процената или, ако је реч о странкама мањинског карактера, које постигну природни цензус.

Имате ли ви неко питање? Изволите.

Новинар, Телевизија БН: Имам ја, господине Шешељу, три.

Претпостављам да сте малопре направили лапсус кад сте рекли 50 процената, претпостављам да је цензус 5.

Проф. др Војислав Шешељ: Пет процената да, лапсус је био.

Новинар, Телевизија БН: Прво хоћу да вас питам за ову пресуду Оливеру Ивановићу, да ли имате потребу да се одредите према њој?

Проф. др Војислав Шешељ: Ми сматрамо да је Оливера Ивановића осудио потпуно нелегалан суд и да пресуда има изразито антисрпски карактер. Немамо ми ништа лепо да кажемо о политичком ангажману и идеолошком усмерењу Оливера Ивановића, али не можемо да прихватимо да се било који Србин осуђује без доказане кривице.

Новинар, Телевизија БН: Какав резултат очекујете на изборима, да ли на основу ваших сазнања можете да процените које ће странке ући у парламент, пошто ће вероватно та структура парламента бити промењена и ако можете мало да се одредите према овим покушајима уједињења овог проевропског дела опозиције?

Проф. др Војислав Шешељ: Ми сматрамо да озбиљне шансе за улазак у парламент имају само три политичке партије: Српска радикална странка, напредњаци и демократе. Наравно, имајући у виду наш захтев да нико са собом не шлепа те маргиналне, мале политичке странке које саме ништа не могу да постигну, али пошто очекујемо да ће опет напредњаци да шлепају четири, пет непостојећих странака, фактички непостојећих, да ће и демократе вероватно да шлепају фактички непостојеће странке, опет ћемо имати у Народној скупштини једну, са аспекта основних принципа парламентарне демократије, неприродну ситуацију.

Што се тиче прозападних политичких партија, оне су у највећем проблему, јер им је Александар Вучић са напредњацима преотео идеологију. Напредњачка странка је данас више проевропска  него Демократска странка и сви ови њени сурогати.

Што се тиче уједињавања Демократске странке и њених сурогата, да су они могли озбиљно и искрено заједно, не би се ни поцепали. А ви видите шта се дешава на тим њиховим састанцима – једни другима псују мајку, једни другима прете и тако даље. Чему то служи?

Ми рачунамо да Демократска странка једина у тој групацији има могућност да пређе цензус и постављамо питање  зашто би она шлепала све те који су од ње отпадали.

Новинар, Телевизија БН: Хвала вам пуно.

Проф. др Војислав Шешељ: Имате ли још питања? Имају ли ове две лепотице? Немате, вама је све јасно?

Хвала што сте се одазвали.

konferencija