Транскрипт конференције: Захтевамо од Вучића да обезбеди поштовање и спровођење Резолуције 1244!

Конференција за новинаре, 28. јануар 2016. године

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка сматра да је бесмислено настављати преговоре у Бриселу по питању Косова и Метохије, док се не испуне одређени услови.

Прво, српска делегација не сме ни по коју цену да попушта по питању заједнице српских општина и док се то не реши, не сме бити разговора о другим питањима и то треба да се реши у складу са српским интересима.

Српска радикална странка не признаје ниједан од до сад склопљених споразума, јер они нису у сагласности са Уставом Републике Србије. Ми осуђујемо Уставни суд што није смогао снаге да се упусти у тај проблем, него је рекао да су ти споразуми политичке природе, а не правне, па то није његова надлежност. Како могу бити споразуми политичке природе, а производе правне последице.

И друго, Република Србија преко Владе и премијера Вучића треба непрекидно да инсистира да се испуни Резолуција 1244 по питању Косова и Метохије. Од 5. октобра на овамо ниједна власт то није тражила. Нико се није усудио нигде то јавно да помене од представника владајућих партија. На томе је непрекидно инсистирала само Српска радикална странка. До 2008. године на томе су инсистирали Томислав Николић и Александар Вучић кад су били чланови наше странке, од 2008. године су и они престали.

Поводом предстојећих избора, пошто ће све странке имати финансијских проблема, ми понављамо своје инсистирање да се прецизира, да надлежни органи у договору са политичким партијама донесу одлуку да државна телевизија свакој странци обезбеди одређену минутажу бесплатних телевизијских спотова, а сматрамо да то треба да ураде и све друге телевизије са националном фреквенцијом. Национална фреквенција на нешто обавезује. Не би уопште било добро да се међу политичким странкама највеће разлике на изборима искажу у броју емитованих спотова. Треба разлике да се исказују у програмским садржајима, у умним иступима страначких челника, а не да онај који има више новца, у старту већ има несавладиву предност.

Ми сматрамо да би добро било да се одржи и телевизијски округли сто релевантних политичких странака. Кад кажем релевантних, то је владајућа напредњачка, то је Српска радикална странка као најјача опозициона, социјалистичка, демократска и евентуално две мањинске странке, и да се претресу сва та питања извођења предизборне кампање. То би била дужност јавног сервиса, односно државне телевизије Србије.

Иначе, тој државној телевизији Србије годинама већ Српска радикална странка апсолутно никаквог приступа нема. Ми правимо политичке догађаје велике политичке тежине, међутим, то за њих једноставно не постоји.

Толико сам ја имао да вам саопштим. Имате ли ви неко питање?

Новинар: Ево, имам ја.

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите.

Новинар: Жаклина Таталовић, „Прва“ телевизија. Кад већ помињете да ћете имати неке финансијске проблеме, односно већина странака, како ћете ви финансирати кампању? Да ли размишљате о неком кредиту или како сте то решили?

Проф. др Војислав Шешељ: Муку мучимо по том питању. Ми рачунамо на одређени број спонзора. Ти наши потенцијални спонзори углавном нису богати људи, него људи који иначе са муком састављају крај с крајем. Имамо две некретнине, две зграде у власништву странке и покушаћемо да добијемо банковни кредит дајући хипотеку на те две некретнине и видећемо још ако успемо на неки начин да постигнемо одређени залог за подизање банкарског кредита. Али на сву срећу, немамо дугова као друге странке, ни према једној банци немамо никакав дуг. Имамо неко спорно потраживање са РТС-ом, али то је ствар суда, тај поступак траје и ми се надамо да ћемо добити тај процес. Ми мислимо да смо једина озбиљна странка која ниједној банци ништа не дугује.

Изволите, имате ли још?

Новинар: Јесте ли размишљали шта ћете после, да ли постоји могућност за неку коалицију, са ким хоћете, са ким нећете?

Проф. др Војислав Шешељ: После избора можемо у коалицију само са странкама које су против уласка Србије у Европску унију, а за интеграцију са Руском Федерацијом.

Новинар: То значи да бисте могли и са Српском напредном странком?

Проф. др Војислав Шешељ: Па једино ако промене то. Ја сам више пута у јавности то рекао. Неки дан су новинари питали Вучића поводом те моје изјаве да, ако промене тај основни став, ако се одрекну уласка у Европску унију и оријентишу ка интеграцији са Русијом, можемо и са њима. Можемо и са демократама ако би то урадили, што је много мање вероватно него у случају напредњака, бар ја тако мислим.

Новинар: Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ: Иначе, наш предизборни слоган је – Србију у сигурне руке.

Имате ли још неко питање? Ако немате, хвала што сте дошли.

kznt