Транскрипт конференције за новинаре (25. 02. 2016.)

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, за предстојећу изборну кампању још све припреме нису обављене. Очекује се да Влада поднесе захтев за распуштање Народне скупштине, да Народна скупштина буде распуштена и да се одреди дан избора. Али оне суштинске припреме су овде проблем.

Већ се на свим медијима види крајње неравноправан статус владајућих и опозиционих странака.

Очекујемо да ће у току предизборне кампање цена оглашавања, на телевизијама пре свега, да буде стравична. Рачунамо да ниједна опозициона странка нема довољно новца. На сву срећу, ми српски радикали се разликујемо од многих других опозиционих странака по томе што немамо дугова, али  мора се одредити, бар на државној телевизији, да присуство свих странака буде подједнако. Реч је о странкама чије су листе проглашене, дакле, о странкама које су стекле право да учествују на изборима. Свако инсистирање на подели на парламентарне и ванпарламентарне странке је бесмислено, тенденциозно и покварено, јер кад се распусти Народна скупштина, све су политичке партије ванпарламентарне.

Пошто је опет уведен намет на све грађане Србије за државну телевизију или за јавни сервис, како га многи називају и како му је званично одређена улога, без икакве подлоге у стварном положају који има та телевизијска кућа, не сме се дозволити да ова изборна кампања буде извор њиховог екстрапрофита и ми тражимо да се направи консензус свих странака, и владајућих, и парламентарних и опозиционих, да се наложи државној телевизији, уз условљавање издвајањем новца из буџета, јер она не може да се финансира само овом уведеном претплатом, да се свакој странци мора обезбедити одређен број сати за представљање и одређен број минута за пропагандне спотове и да државна телевизија не може никоме да наплаћује емитовање пропагандних садржаја, него да свим странкама са овереним листама све што се одреди као минимум потребан за извођење озбиљне кампање буде бесплатно. Плаћање РТС-у као јавном сервису, као државној телевизији је апсолутно неморално. Знам да је раније увек тако било, али крајње је време да се неке ствари среде, да се доведу у ред, да би кампања била иоле равноправна.

Кад је реч о приватним телевизијама, наравно, тамо ће доћи до изражаја и имати предност они који имају више новца а у лошијем положају биће они који новца немају. Али ваљда је циљ избора да воља грађана буде што више уравнотежена и да не зависи од тога колико ко новца потроши у предизборној кампањи.

Изволите, имате ли ви неко питање? Ако немате, хвала што сте се одазвали.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ