Транскрипт конференције за новинаре (23. март 2016.)

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, сутра, на годишњицу злог пролећа из 1999. године, на годишњицу варварског НАТО бомбардовања Србије и српског народа, Српска радикална странка држи велики митинг у 17 часова на Тргу републике у Београду. Дакле, 24. марта у 17 часова.

То је уједно митинг нашег протеста због драконске пресуде коју су у Хагу припремили Радовану Караџићу и за коју је намерно и смишљено планирано да буде изречена управо на годишњицу бомбардовања.

У оквиру предизборне кампање коју води Српска радикална странка, то је уједно и наш митинг немирења са садашњим напредњачким режимом, са спољнополитичком оријентацијом Александра Вучића према Европској унији и приближавању НАТО пакту, нашег немирења са економском политиком Вучићевог режима, његовом социјалном, здравственом, просветном, културном политиком, нашег немирења са том влашћу која је наставила да упропашћава Србију на оном истом путу којим су се раније кретале досманлије.

На сутрашњем митингу ми ћемо изразити своју вољу и свој пркос, свој понос и достојанство и своје енергично противљење даљем поробљавању и уништавању Србије.

На сутрашњи митинг ми позивамо све српске патриоте, све грађане Србије који су против уласка у НАТО, све оне који се супротстављају злочиначком Хашком трибуналу. Позивамо све грађане Србије који су против уласка у Европску унију, против НАТО пакта, а за интеграцију са Русијом.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Новинар: Споменули сте на почетку пресуду господину Караџићу. Рекли сте, чини ми се, пре можда десетак дана, на Тргу републике, да ће бити драконска. Да ли можете неке појединости можда да нам саопштите?

Проф. др Војислав Шешељ: Ја сам сазнао из поузданих извора из Хага да ће бити драконска, сазнао сам и колика. Не бих желео да будем она птица злослутница која прва то саопштава јавности. То ћемо сутра и тако сви званично сазнати. Али је заиста реч о драконској казни за измишљене кривице, без икакве стварне кривице.

Новинар: А јесте ли можда контактирали са Трибуналом у вези изрицања ваше пресуде, које ће бити 31. марта? Да ли има ту неких нових детаља?

Проф. др Војислав Шешељ: Контактирао сам пре недељу дана са официром за везу, Викторијом Тасевом, а јуче ме је звао секретар судског већа, које је мени судило, Рам Дорасвами, из Индије, и питао ме је да ли ћу се изјаснити по позиву Судског већа да до 22. марта пошаљем обавештење јесам ли спреман да пратим изрицање пресуде преко видео-линка, рекавши ми да они могу то све да организују у њиховој канцеларији у Београду. Ја сам то одбио. Рекао сам – нећу се ни изјашњавати писмено, нити прихватам да то пратим видео-линком. Сазнаћу из медија или тог дана или сутрадан, успут, док будем читао друге текстове. То ме много и не интересује. Баш тим речима. И то је било све о чему смо разговарали.

Иначе не могу да кажем, тај Рам Дорасвами, као секретар судског већа је увек био коректан према мени и када ми је требала било каква документација или да се фотокопирају моја документа за тужиоца, судско веће и сведоке, увек је веома ажурно и педантно организовао да се тај посао обави. Да не би изгледало да имам нешто против њега лично, заиста је био врло коректан.

Новинар: Ко ће говорити сутра на митингу? Да ли је планирана нека шетња и да ли можете да гарантујете безбедност учесницима, с обзиром да је на митингу који је био организован поводом хапшења Радована Караџића дошло до сукоба, када је и убијен...

Проф. др Војислав Шешељ: Тај сукоб је режиран од стране тадашњег режима. Ми гарантујемо свим учесницима митинга да ће наше редарске службе добро и савесно да обављају посао. А упозоравамо, наравно, режим да се не служи методама каквим су се служиле досманлије 2008. године. Ми смо митинг уредно пријавили. Ви знате да нисмо никада били склони да изазивамо уличне нереде. Сутра ћемо такође мирно демонстрирати, пркосно, али без икаквог насиља или позивања на насиље.

Након митинга, идемо на протестни марш улицама Београда, од Трга републике према Правном факултету, од Правног факултета Београдском улицом до Трга Славија, од Славије поново до Трга републике.

Још нисмо дефинитивно одредили листу говорника. На првој листи је било чак неких петнаестак говорника. То доста зависи и од временских услова, али ћемо сутра да одлучимо. Надамо се да ће киша пре подне престати. Према неким нашим изворима у метеоролошким службама, после подне неће бити кише у Београду. Постоји варијанта да само ја говорим, а да поенту дамо протестном маршу кроз Београд. Још ћемо у току сутрашњег дана да се консултујемо и да дефинитивно одлучимо.

Имате ли још питања? Ако немате, хвала што сте се одазвали.

kz

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ