Транскрипт конференције за новинаре (18. 02. 2016.)

Проф. дрВојиславШешељ: Даме и господо, пошто нам предстоје републички, покрајински и локални избори, Српска радикална странка захтева да председник Народне скупштине Маја Гојковић распише локалне изборе на целој територији Републике Србије, што значи и на подручју Косова и Метохије. То је њена уставна и законска обавеза. Она ће прекршити Устав Републике Србије уколико изборе не распише на територији Аутономне Покрајине Косова и Метохије. Ми је благовремено упозоравамо да једноставно то мора да уради.

Друго, Српска радикална странка захтева од Томислава Николића, који још увек обавља функцију председника Републике да не потпише закон којим се дају привилегије НАТО пакту и његовим трупама на простору Савезне Републике Југославије. Управо закон којим се ратификује ИПАП споразум је већи уступак НАТО пакту од онога који је Хитлер тражио од Југославије 1941. године. Српски народ није хтео пакт са Хитлером, иако Хитлер није захтевао ни превоз трупа преко наше територије, ни размештање, ни било какве привилегије за своје војнике и официре. Ово што сад добија НАТО оваквим законом је много више од онога што је Хитлер тражио 1941. године. С друге стране, ово што се сада даје НАТО пакту је управо оно због чега нисмо хтели да прихватимо споразум у Рамбујеу. Споразум у Рамбујеу који је остао неприхваћен, управо је садржао ове привилегије НАТО трупа.

Српска радикална странка сматра да би потпис председника Републике на овом закону био велеиздајнички чин, а тако цени и одлуку Народне скупштине да се ратификује односни споразум. Иначе, у склапање разноразних споразума са НАТО, ИПАП споразума са НАТО или СОФА споразума са Сједињеним Америчким Државама кроз ових 16 година умешани су били сви режими у Србији. То је радио својевремено Вук Драшковић као министар иностраних послова, потписујући СОФА споразум о сагласности владе и парламента 2005. године са Јапом Де Хоп Схефером. Затим, то је радила Коштуницина влада. То је радио Борис Тадић са Кондолизом Рајс и сад видимо да то ради напредњачка власт. Управо као што се постепено попуштало око суверенитета над Косовом и Метохијом, тако сви режими од 5. октобра 2000. године до данас постепено увлаче неформално Србију у НАТО и кад сав тај посао обаве онда је питање формалности завршног чина је ли члан НАТО или није. Дакле, све ово што се ради веома је опасно по Србију и ми сматрамо да због тога Томислав Николић мора да одбије потписивање овог закона, а на новом гласању да га одбаци Народна скупштина. Ако Томислав Николић одбије потписивање алтернативно поновном гласању ми тражимо да се ратификација тог споразума одложи до окончања предстојећих избора.

Изволите, имате ли ви нешто да кажете, да ме питате? Ако немате, хвала вам што сте се одазвали.