Транскрипт конференције за новинаре (03. 03. 2016.)

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, за данас имамо пријатну вест. Покренут је поступак за моје изручење Хашком трибуналу. Добио сам позив за окривљеног, који је потписао судија за претходни поступак Милан Дилпарић. Позван сам да 10. марта у девет часова дођем у судницу број 3, у згради Вишег суда у Београду. То је Устаничка улица број 29. Ја ћу се одазвати на овај позив, ја нећу бежати, нећу се сакривати, а нећу добровољно прихватити да идем у Хаг.

У току овог поступка, за који ћу тражити да буде јаван, ја ћу износити разлоге зашто би моје испоручивање Хагу било противправно.

Пре свега ћу се позивати на Европску конвенцију о људским правима која представља по природи ствари надуставни и надзаконски акт. Србија је потписник те конвенције као правни следбеник Југославије и Србија, српска власт, дужна је да поштује ту конвенцију. По тој конвенцији свим грађанима се гарантују бројна права. Она права на која ћу се ја позивати су право на правично суђење, које је у мом случају драстично прекршено и имам много доказа. Затим, позиваћу се на кршење права да се сам браним, које сам изборио после пет година, али сам морао да штрајкујем глађу до смрти, да бих се изборио. То је, дакле, такође флагрантно кршење.

И најтеже кршење мојих права представља гажење мог права на суђење у разумном року. Нико жив не може да каже да је разумни рок за суђење 13 година и један и по месец. Нико не може да каже да се у разумном року неко у Европи може држати у притвору пуних 12 година. Зато би свака судска одлука, као прелиминарна и одлука извршне власти о испоруци коју доноси Вучић, односно Вучићева влада, односно министар правде Селаковић, а Вучић је најавио да ће сам донети ту одлуку, била противуставна. Што се мене тиче ја сам ноншалантан и са задовољством улазим у овај процес.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Новинар Никола Радишић, Телевизија Н1: Занима ме уколико би дошло до поступка изручења, како ћете се ви понашати, раније сте говорили да нећете ићи, мораће да вас однесу и слично.

Проф. др Војислав Шешељ: Па да.

Никола Радишић: Да ли ћете, условно речено, опструирати покушај државе да то уради?

Проф. др Војислав Шешељ: Да, пружићу пасивни отпор.

Никола Радишић: Шта то значи?

Проф. др Војислав Шешељ: Да ће морати да ме носе на аеродром. Нећу се тући са полицијом. Ако мене полиција буде тукла онда ћу ја наћи начин да вама то дојавим. А ја се нећу тући са полицијом. Нећу бежати. Само пасивни отпор ћу пружати.

Никола Радишић: А какву поруку за присталице СРС имате у том смислу? Да ли ћете их позвати да вам помогну да не одете?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, ја присталице нећу позивати да ми помогну да не одем, а шта ће странка радити након мог евентуалног испоручивања, то ће одлучити највиши страначки органи.

Никола Радишић: Имате ли већ неку тактику за такав сценарио?

Проф. др Војислав Шешељ: Тактику? То је стратешки потез наше стране, видећете на време.

Никола Радишић: Да ли заиста очекујете да ће вас испоручити у Хаг пре 31. марта?

Проф. др Војислав Шешељ: Ја верујем да су на тешким мукама. А да ли ће ме испоручити или не, остаје да видимо. Вучић је свестан шта би то за њега значило. Али да ли ће он издржати све притиске, видећемо.

Никола Радишић: Шта би то за њега значило?

Проф. др Војислав Шешељ: Па то би за њега значило огромну моралну, историјску љагу која се преноси с генерације на генерацију, мрљу коју никако не би могао избрисати. То би га сврстало у исти ред са Тадићем или Коштуницом, са Ђинђићем, Зораном Живковићем, који су до сад испоручивали Србе Хашком трибуналу и на себе навукли огромно проклетство.

Има ли још неко питање? Изволите.

Новинар Миша Марковић, Бета: Како ће та одлука утицати на кампању странке?

Проф. др Војислав Шешељ: Кампања се наставља својим током. Нећемо дозволити да буде поремећена. Ми кампању већ водимо гостовањем на локалним телевизијама, регионалним телевизијама и на понекој београдској, а 24. марта смо заказали велики протестни митинг у Београду под називом „Бунт против Вучићевог режима“. То је 24. март на Тргу републике у 17 часова.

Имате ли још питања?

Никола Радишић: Имао бих ја још једно, али за госпођу Радету.

Проф. др Војислав Шешељ: Можете колико желите.

Никола Радишић: У контексту захтева Хашког трибунала да се ви и још двоје ваших колега нађете тамо, да ли страхујете од тога да би могло доћи до сличног налога и у вашем случају, у наредном периоду?

Вјерица Радета: Не страхујем, не размишљам о томе. Рекла сам да добровољно нећу тамо отићи. Ту се ништа није променило. За наше правосудне органе сам доступна и ништа ново у односу на то.

Никола Радишић: Јесте ли ви добили неку званичну информацију у међувремену?

Вјерица Радета: Нисам. Били бисте обавештени као и о овој чим је добијем.

Никола Радишић: Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ: Ово ми је уручено у два минута до 12.

Никола Радишић: Данас?

Проф. др Војислав Шешељ: Да.

Имате ли још питања? Ако немате, хвала што сте се одазвали.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ