Транскирипт конференције за новинаре (17. март 2016.)

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка завршницу своје предизборне кампање почиње у четвртак, 24. марта у 17 часова на Тргу републике. Ми смо тај дан одредили из више разлога.

Прво, на тај дан је годишњица злочиначког, варварског бомбардовања Србије од стране НАТО пакта. Евоцираћемо успомене на српске жртве, на српску децу, цивиле, војнике и полицајце који су погинули у току те злочиначке операције. Наш митинг ће заправо бити првенствено протест против НАТО пакта и енергично супротстављање било каквом приближавању Србије том агресивном војном савезу.

Тог дана се очекује и драконска казна Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом па ћемо протестовати против Хашког трибунала у целини, против тог монтираног процеса Радовану Караџићу посебно, а наравно, протестоваћемо и због свих других процеса који су вођени невиним српским политичарима, војним командантима и полицијским официрима.

Тим митингом ми ћемо заокружити нашу темељиту критику напредњачког режима, коју смо износили протеклих годину и четири месеца, највише на локалним и регионалним телевизијама у Србији, јер су нам централне телевизије са националном фреквенцијом махом биле затворене; које смо износили на свим јавним трибинама које смо држали. То је свеобухватна критика економских, социјалних, међународних, просветних, културних, здравствених и одбрамбених аспеката политике напредњачког режима.

После тога имамо још 29 митинга у унутрашњости Србије. Скоро сви ти митинзи ће бити на отвореном простору, уз неколико изузетака. Од тих 30 митинга два ће бити на Косову и Метохији, у Косовској Митровици и у Грачаници. Нажалост, ја немам могућности да тамо путујем, јер ми је овај напредњачки режим забранио да користим личну карту као путну исправу. Издали су ми писмено решење и ја са личном картом не могу да путујем у Републику Српску, у Федерацију Босне и Херцеговине, у Црну Гору, у Македонију, а ни на Косово и Метохију. Наравно, ваљда вам је познато да пасош такође немам и немају намеру ни да ми ускоро издају пасош. Да бих добио пасош, мораћемо да их победимо на изборима па да ми онда пасош изда радикалска власт.

Изволите, ако имате неко питање.

Новинар: Пошто смо добили документ на српском, хоћете ли пристати на видео-конференцијску везу, дакле хоћете ли пратити пресуду заказану за 31. март и шта после пресуде?

Проф. др Војислав Шешељ: Ја нећу уопште писмено одговарати судском већу 22. марта, како су то одредили у овој одлуци. Нећу ни прихватити да пратим изрицање пресуде преко видео-линка. Уосталом, зашто бих то радио, када је обавеза државне телевизије Србије, такозваног јавног сервиса, РТС-а, да то директно преноси.

Српска радикална странка је још 2007. године скупила 1.200.000 потписа за петицију да државна телевизија преноси моје хашко суђење. Они додуше нису то давали у директном преносу, него одложено и бирали су касне сате или ране јутарње сате како би што мање људи гледало, али у сваком случају морали су то да емитују. Сад је њихова обавеза и да емитују завршницу прве фазе суђења.

Ја лично чекам да ми пресуду испоруче на српском језику, а онда ћу се жалити, све жалбене рокове ћу поштовати од тренутка пријема пресуде на српском језику. Постоји рок за најаву жалбе и рок за подношење жалбе. Све те могућности ја ћу да искористим, имам ту интерес да и у мојим жалбеним поднесцима разобличим Хашки трибунал и да му задам тај завршни ударац.

Новинар: Како ви тумачите ову одлуку судија Хашког трибунала, која је иначе преседан у њиховој судској пракси?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, они могу све. Шта им падне на памет, они спроводе. Имали су стотине преседана по разним другим питањима, па један преседан мање-више, свеједно им је.

Новинар: Постоји теорија да они заправо на овај начин шаљу сигнал да ће изречена пресуда бити или ослобађајућа или у оквирима онога што сте већ одлежали.

Проф. др Војислав Шешељ: Ја не верујем да је у питању било какав сигнал. Али вам могу рећи једну ствар, која ће вам можда бити интересантна. Бруно Векарић, портпарол Специјалног суда за ратне злочине, путовао је недавно у Загреб па из Загреба за Амстердам, односно за Хаг, па се из Хага вратио у Загреб, контактирао са неколико хрватских државних функционера и њима рекао да је сазнао да ће ми бити изречена казна од 25 година затвора, а онда се вратио у Београд и у Београду никоме ништа о томе није говорио. Ја ово износим да бих вам ставио до знања да је Бруно Векарић хрватски шпијун. А и наше службе безбедности одавно знају да је он хрватски шпијун, али ниједна ништа не предузима.

Што се мене лично тиче, уопште нисам заинтересован за то. Ваљда ћу прочитати у новинама или видети на телевизији шта је тог дана било у Хагу. Ја сам Хашки трибунал победио убедљиво. Цели свет се могао уверити да сам га победио и то је за мене завршена битка. Резултат је 10:0 за мене и они ту моју победу не могу ничим омаловажити, нити обезвредити.

Новинар: Уколико казна буде тако драконска, као што предвиђате на основу тих сазнања...

Проф. др Војислав Шешељ: Не предвиђам ја. Ја вам само говорим шта је у Загребу причао Бруно Векарић, а немојте ме питати откуд знам. Па ја имам своје везе свуда распрострте. Моја служба најозбиљније ради.

Можете поставити питање надлежним српским службама безбедности да ли је он путовао у Загреб па из Загреба за Хаг и да ли се поново враћао преко Загреба, па ћете се уверити да вам потпуно говорим истину.

Новинар: Уколико пресуда заиста буде таква, који су следећи кораци? Рекли сте да постоји рок за најаву жалбе и подношење жалбе. Да ли то значи да ћете свакако поднети жалбу?

Проф. др Војислав Шешељ: За мене ти рокови почињу када ми се уручи цела пресуда на српском језику, тек тада.

Новинар: Дакле, уколико одлука буде таква, односно пресуда, ви ћете уложити жалбу?

Проф. др Војислав Шешељ: Каква год да буде пресуда, ја ћу уложити жалбу. Ово сам вам само дао једну илустрацију каква сазнања имам о ономе што је Бруно Векарић говорио у Загребу.

Новинар: Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ: Имате ли још питања? Ако немате, хвала вам.

транскрипт

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ