Тадић обмањује јавност!

Александар Вучић: Даме и господо новинари, кабинет Бориса Тадића је на најгрубљи могући начин обмануо јавност и по трећи пут фалсификовао изјаву Бориса Тадића и ми захтевамо од свих новинара који су били присутни на конференцији за новинаре Бориса Тадића да саопште да ли ми говоримо неистине, или лажи саопштава Борис Тадић. Ми прихватамо да нам кажу да није истина што ћу вам ово управо прочитати а касније свакоме од вас ко је заинтересован за то даћемо у руке да видите тачно време емитовања вести и потпуне цитате изговорених речи Бориса Тадића.

Наиме, Борис Тадић синоћ каже да Томислав Николић је обмануо јавност оптуживши медије да перу изјаву Бориса Тадића и онда наводи неку нову изјаву коју никада и нигде нисмо могли да видимо, неку врсту компилације свега што је мислио да каже а није баш рекао, које такође није баш сасвим политички чиста и јасна, али нигде на тој конференцији за новинаре на такав начин није изречена па макар нема никакве везе са оним о чему је Томислав Николић јуче говорио. Ево ја ћу вам поново показати цитат изјаве Бориса Тадића у 15.54. „Србија као чланица ЕУ има могућност да спречи да друге државе постану чланице, дакле може спречити да Косово постане чланица“, то је оно што је изговорио Борис Тадић. Свега неколико минута после тога и Бета и Танјуг, дају другачију изјаву и другачију интерпретацију исте реченице, каже се у тој реченици већ у 16.03 „председник је рекао да би Србија када постане чланица ЕУ могла да онемогући интеграцију лажне државе Косово у Унију“ ово лажне није ниједанпут изговорио на такав начин. Ево има вас који сте били на тој конференцији, па вас питам како може неко да лаже, како може кабинет председника Републике да фалсификује речи Бориса Тадића, изгледа да им се нису свиделе. Борис Тадић је морао да се извини грађанима Србије, да каже да је направио грубу омашку, или да каже, ја сам поднео лажну заклетву, мене Косово и Метохија не интересује и ја признајем независно Косово, па да идемо на другу врсту поступка против Бориса Тадића а овако понашање Бориса Тадића и овакве лажи и измишљотине.

То је најнеодговорније и најнеозбиљније понашање које председник једне државе у овако тешком и озбиљном моменту за једну државу може да има и може да покаже.

Истовремено, ми захтевамо изјашњавање свих оних који су говорили да је Србији потребна слобода изражавања и да се зна шта је ко и тачно, истинито или лажно рекао. Ми тражимо и од медија који су ово објавили да кажу да ли они говоре неистину или говоре неистину Борис Тадић, или је то можда тешко да се каже, или је можда истина ово у 15.54 а не она у 16.03 или обрнуто. Ми знамо ко је звао из кабинета председника Републике обе агенције, ми знамо ко је звао из кабинета председника Републике више телевизијских кућа, али чекамо да то кажу поједини медији. Чекамо да видимо хоће ли се ико одважити у овој земљи да каже шта је то Борис Тадић радио и његов кабинет одмах по окончању конференције. Узгред, да вас подсетим – изјава му је била таман онаква како сам рекао са све Питером Фејтом, ако бих могу да вас подсетим да сам истог тога дана, само четири сата раније, сам то рекао.

Истовремено, за највећу и најтежу могућу осуду је понашање Бориса Тадића и Шутановца министра одбране, који кажу да они неће поштовати Резолуцију коју донесе Скупштина Републике Србије. Је ли то државни удар, како то неће поштовати Резолуцију Скупштине Србије, све досадашње Резолуције Скупштине Србије да поштују а по речима и једног и другог, те правничке величине прошли су трипут поред Правног факултета у трамвају остало су пролазили у џиповима, аудијима и Бе-Ем-Веовима па га нису добро осмотрили, дакле морају да нам саопште како је могуће да су пет принципа на којима је саздана Влада Србије некакви страначки принципи, или не знам шта важније од општих аката који усваја Народна Скупштина Републике Србије, то је гора изјава од оне коју је дао својевремено Чедомир Јовановић, сећате се оне генијалне изјаве немају права радикали да траже смену Владе пошто је они нису ни створили, то је била једна од низу овако рекао бих изјава које су попуњавале правне празнине у свету или широм света ће се изучавати као најгоре бесмислице, е ово што раде Тадић и Шутановац то улази у књигу најглупљих изјава, али не само најглупљих већ најбезобзирнијих и најопаснијих могућих.

Ми од овога нећемо одустати зато што ово није обична изјава, ову изјаву коју је Борис Тадић показао да признаје независно Косово, то је изјаву коју је Борис Тадић показао да он зна да Србија треба да уђе у Европску унију али без Косова и ову изјаву коју је он показао, да је једина његова брига да Косово не постане члан Европске уније, нас интересује његово изјашњавање о тој изјави а не да обмањује јавност, не да фалсификује сопствене изјаве и не да приморава медије да то не објављују. Ми смо сазвали данашњу конференцију за новинаре зато што веровали или не само је један електронски медиј у назнакама објавио шта је о најгрубљем фалсификату и најгрубљој повреди територијалног интегритета у Србији говорио Борис Тадић и његов кабинет, сви остали су имали или добили забрану. Ми ћемо ово понављати док не установимо и док не добијемо и видео снимак па да видимо шта је то тачно Борис Тадић рекао, не реченице које ће он да пусти, него конференцију за новинаре у целини. А молим новинаре и Тањуга, ево видим овде и новинара Палме плус који је био на тој конференцији за новинаре Бориса Тадића пошто сам пратио извештај и те телевизије па нека кажу, да ли сам нешто слагао или је лагао кабинет председника Републике, али ми то морамо да установимо. Ако је Борис Тадић дао омашком ту изјаву, он онда мора на одговоран начин да се извини грађанима Србије а не кривицу да пребацује на неког другог и да каже извините ја то нисам мислио. Али, ми се чини да је то он мислио и његова политика је таква, да показује да је то он мислио.

Што се тиче Српске радикалне странке ми од овог нећемо одустати док не добијемо одговор од Бориса Тадића или док нас не удостоји ко би на коректан начин желео да каже праву истину а да буде независан, да буде или новинар који се неће уплашити за свој посао или да се не плаши за могући отказ или било шта слично. Ми од Резолуције не само да нећемо одустати, већ сад видимо да је она погодила свој циљ, погодила праву мету, да је открила лице оних који су све време обмањивали јавност који су лагали грађане Србије и та Резолуција је показала како наш народ каже не пада снег да покрије брег већ да свака звер покаже траг, е тако су и овога пута показали да изјаве и Косово и Европа су биле лажне и да су служиле за манипулацију грађана, да су служиле да се добије што већи број гласова и чим су избори завршени Косово им више није важно, Србија им више није важна. Нама је Европа важна али нам је Србија најважнија и ми ћемо у складу са тим све док не добијемо праве одговоре а не лажне одговоре из кабинета председника Републике Србије наставити са оваквом врстом политичког притиска, уверени да чинимо најбољу могућу ствар за Србију и најодговорнију могућу ствар за Србију. Ми ћемо конференцију за новинаре овим поводом имати у понедељак и тада ћемо одговарати на питања. Хвала најлепше.