Тадић и Месић воде исту политику

Владан Јеремић: Добар дан, даме и господо, и добро дошли на конференцију Српске радикалне странке. Данашњој конференцији присуствују народни посланици Александар Мартиновић и Момир Марковић. Тема данашње конференције за новинаре је актуелна ситуација у Скупштини општине Штрпце и најављено потписивање споразума о сарадњи Српске радиклане странке и странке Праведна Русија. О томе ће вам нешто више рећи Александар Мартиновић.

Александар Мартиновић: Даме и господо, хвала вам што сте дошли на конференцију за новинаре. Данас је седми дан како је дошло до покушја пуча у општини Штрпце, на Косову и Метохији. На Православну Нову годину, извесни Братислав Николић, који је изабран за председника општине Штрпце на такозваним косовским локалним изборима, упао је са својом свитом у просторије општине Штрпце, и преузео је један део канцеларија. До данашњег дана тај проблем није решен и просто је скандалозно да званична власт у Републици Србији, и представници режима, нису предузели никакве мере да се ситуација у тој општини усклади са законима Републике Србије, а пре свега са законом Републике Србије о локалној самоуправи. Република Србија и њени надлежни органи локалне самоупрве немају никакву обавезу према људима који су изабрани на тим косовским локалним изборима. Србија не признаје независност Косова и Метохије и самим тим не треба да призна ни резултате локалних избора које су спровеле шиптарске структуре власти на Косову и Метохији. Ми се сада суочавамо са чињеницом да режим Бориса Тадића, формално и на речима, не признаје независност Косова и Метохије, али суштински, на делима, се саглашава са отимањем Косова и Метохије. Имали сте неколико пута изјаве Горана Богдановића, министра за Косово и Метохију, који позива и једну и другу страну у општини Штрпце на мир и разум, и предлаже да се ситуација реши мирним путем. Прво, овде не постоје две стране. Овде имате општину и општинске функционере који су изабрани на локалним изборима које је одржала Република Србија у мају 2008, који су били у складу са Законом о локалној самоуправи. И имате неке људе који су изабрани на локалним изборима у организацији такозване косовске власти у Приштини. И овде не пстоје две стране, постоји само један субјект, а то је руководсво општине Штрпце које је изабрано на изборима у мају 2008. године. И за Српску радиклану странку нема никакве дилеме: постоји само једна власт и надлежни органи Републике Србије. Пре свега Министарство за Косово и Метохију, Влада Републике Србије и председник Републике Србије, морају да предузму све мере прописане Уставом Републике Србије да се обезбеди легално функционисање општине Штрпце. Нажалост, у пракси се дешава нешто сассвим супротно, а то је да режим Бориса Тадића дефакто признаје лажну државу Косово тако што се у ствари саглашава са отимањем општине Штрпце, сутра то може да се деси и у некој другој локалној самоуправи на Косову и Метохији, тако да режим Бориса Тадића, полако али сигурно, прихвата ту, како је они називају, нову реалност на Косову и Метохији, а у преводу то значи да се усаглашавају са отимањем јужне српске покрајине. За сутра је заказана седница Савета безбедности Уједињених нација, из медија знамо да ће присуствовати Борис Тадић и министар иностраних послова Вук Јеремић, и ми, као политичка странка, очекујемо да ће Борис Тадић да затражи од Савета безбедности Уједињених нација да заштити српску локалну самоуправу на Кососву и Метохији, у општини Штрпце, али и на свим другим општинама где су локалне власти формиране на локалним изборима које је расписала Републике Србија. Ако се то не деси и Борис Тадић не затражи на сутрашњој седници заштиту Уједињених нација, то ће значити да се Борис Тадић одрекао Косова и Метохије. Борис Тадић, такође сутра, мора да инсистира да се Резолуција 1244 из 1999. године до краја спроведе. Кад сте последњи пут чули Бориса Тадића, Вука Јеремића, Горана Богдановића и Мирка Цветковића да траже да се на Косово и Метохију врати део војника и полицајаца Републике Србије, а то пише у Резолуцији 1244? Ми не прихватамо да се на речима режим залаже за Косово и Метохију у саствау Србије, а никада нису тражили да се до краја спроведе Резолуција 1244. Ако се Борис Тадић искрено залаже за Кососво и Метохију као део Србије, и ако је искрен у ставу да Србија никада неће прихватити независност Косова и Метохије, онда сутра на сасатанку Савета безбедности мора да инсистира да Уједињене нације заштите уставност и законитост Републике Србије у општини Штрпце, јер Република Србија је субјект међународног права и ми смо чланица уједињених нација, а не лажна НАТО држава Косово. Зато Борис Тадић мора да тражи да се до краја спроведе Резолуција 1244, зато што она и даље важи и није укинута, и Република Србија има пуно право да тражи да се свака одредба из те резолуције спроведе. Такође мора да тражи да Уједињене нације остану присутне на Косову и Метохији. Видите из медија да Еулекс најављује преузимање свих ингеренција Унмика, и да се најављује потпуно повлачење Унмика са Косова и Метохије, а да ће све надлежности Унмика да преузме Еулекс. Званично руководство Србије мора томе најоштрије да се супротстави. Сумњамо да ће то да се деси, јер је Еулекс и дошао на Косово и Метохију на позив Бориса Тадића, 2008. године, али ако је он истрајан и убеђен да Косово и Метохија никада не могу да буду независни, онда он то мора да каже и званичницима са Запада, на састанку Савета безбедности. Ако се то не деси, онда значи да се Борис Тадић дефинитивно одрекао Косова и Метохије. Сутрашња седница Савета ће да и покаже да је то тачно. Такође, нико из режима није реаговао на оно што се десило пре неки дан кад је Стјепан Месић рекао Србима у Републици Српској да, ако се спроведе референдум о независности, односно о њеном иступању из Босне и Херцеговине, да ће хрватска војска бити упућена у Брчко да пресече територију Републике Српске на пола, што ће практично довести до укидања Републике Српске. А сетите се каве су изјаве давали од 2000. године - ратови су завршени, више нема никакве опасности по српски народ, то неки зли и покварени радикали плаше нашу јавност неким наводним непријатељем, ми имамо сјајне односе са Републиком Хрватском, са Европском Унијом, нико више не прети нашем територијалном интегритету, и онда Стјепан Месић, велики пријатељ Бориса Тадића, каже да ће послати хрватску војску. Да ли сте чули иједан глас протеста против тога? Чак нико није реаговао ни из међународне заједнице, која је антисрпска. Са друге стране, Борис Тадић најављује да ће Република Србија признати да је српски народ одговоран за геноцид у Сребреници. На једној страни Стјепан Месић отворено прети да ће напасти Србе у Републици Српској, а са друге стране Бориса Тадић напада Републику Српску тиме што ће рећи – јесте, читав српски народ је одговоран за геноцид у Сребреници. То најбоље показује да је политика Бориса Тадића антидржавна, антисрпска. Скандалозне су изјаве Горана Богдановића који не предузима ништа да се реши ситуација у општини Штрпце. За Републику Србију не могу да постоје две општине у Штрпцу. Али изгледа да Борису Тадићу одговара да се Срби сукобљавају на Косову и Метохији. Сутра то исто може да се деси и у Косовској Митровици, и како време буде више одмицало, Борис Тадић ће се фактички одрицати Косова и Метохије. Такође, даме и господо новинари, имам велико задовољство да вас обавестим да ће 28. јануара ове године, у Москви, бити потписан споразум између Српске радикалне странке и странке Праведна Русија, на чијем челу се налази председник Горњег дома Руске думе, Сергеј Миронов. Праведна Русија је, уз Путинову Јединствену Русију, највећа и најснажнија политичка партија у Руској Федерацији, и да знате да је управо на предлог Праведне Русије, Медведев изабран за председника Руске Федерације. Потписивање тог споразума биће доказ више да Русија и те како подржава Србију и Српску радикалну странку, и да у нашој странци види снагу која се залаже са сарадњу са Руском Федерацијом. И то је још један доказ да Руска Федерација, и једна од најјачих њених партија, имају пуно поверење у политику коју спроводи Српска радикална странка. Споразум ће потписати Драган Тодоровић, а присуствоваће и члан Председничког колегијума, мр Дејан Мировић, задужен за спољне послове. Ми смо имали толико. Ако имате неко питање, изволите.

Новинар Б92: Председник Тадић је најавио да ће о изјави Месића обавеститит јавност, тако да та ваша изјава баш и није тачна. Али то није моје питање, него какав је ваш став о овим штрајковима у Србији, и да ли су радници у праву или су они само политизовани.

Александар Мартиновић: Та Тадићева изјава да ће он да обавести светску јавност о Месићевој изјави, је бесмислена. Зато што светска јавност и без њега зна шта је Стјепан Месић изјавио. Али Борис Тадић не показује ни најмањи степен бриге за националне и државне интересе као што, рецимо, показује када говори о Сребреници. Вама председник суседне државе, која је починила у 20. веку два геноцида над српским народом, отворено каже да ће војском да интервенише у Републици Српској, тиме што ће да пресече коридор. Та изјава не може да буде милитантнија. На једној страни имате изјаву којом се директно прети опстанку Републике Српске, а на другој страни имате једно потпуно млако реаговање предсесдника Републике Србије, која је, да вас подсетим, гарант Дејтонског споразума, који каже да ће о тој ратнохушкачкој, екстремистичкој и фашистичкој изјави Стјепана Месића да обавести светску јавност. Борис Тадић врши удар на Републику Српску исто као и Стјепан Месић. Јер ако се у Скупштини Србије изврши притисак да је Србија одговорна за Сребреницу, то је потписивање смртне пресуде Републици Српској. То ће значити да Република Србија признаје оно што је Алија Изербеговић говорио 1992. године, да је Република Српска створена на геноциду над муслиманима. У коначниј анализи, показује се да Тадић и Месић воде исту политику, један би војском да уништи Републику Српску а други политички.