Сведски дан здравља

Далиборка Стевановић: Уважени представници медија, даме и господо новинари!

Данас је Светски дан здравља, који се прославља сваке године 7. априла, под покровитељством Светске здравствене организације. Прва светскa здравствена скупштина коју је организовала Светска здравствена организација одржана је 1948. године. Одлуком Скупштине, 7. април је одређен за Светски дан здравља и почиње се славити од 1950. године.

Циљ Српске радикалне странке, када је у питању Светски дан здравља, односи се на изграђивање свести и одређеној теми која је везана за здравље, чиме би се скренула пажња на приоритетне области које су брига најпре здравствених радника и Светске здравствене организације, али и брига свих нас. Активности које су везане за одређену тему из области здравља, као и средства потребна за те активности, ни у ком случају не би требало да се односе само на 7. април, Светски дан здравља, већ се о њима треба водити перманентна брига.

Јако је важна спремност здравственог система у ванредним ситуацијама и катастрофама, која је била тема прошлогодишњег светског дана здравља, јер је процена да се током катастрофа за кратко време може изгубити чак и више од половине болничких капацитета.

Слажемо се са чињеницом да брига за здравље становништва у ванредним ситуацијама, није никако само брига здравствених радника, већ свих важних друштвених сегмената, међу којима су и политичке партије. Ми сматрамо да је неопходно да здравствене установе раде у редовним околностима као да је ванредна ситуација , да имају стриктно прописане процедуре  у свом раду, и да те процедуре поштују и толико пута понављају како би се оне усадиле у нормално функционисање у свакодневном раду. Једино на тај начин можемо побољшати квалитет и рад здравствених установа и избећи тешке тренутне, али и далекосежне последице по здравље људи.

Данашњи дан је ове године посвећен урбанизацији и здрављу у знак препознавања њиховог утицаја на колективно и индивидуално здравље и добробит људи. Главни покретачи здравља у урбаним срединама су изван здравственог сектора, али је евидентно да урбанизација утиче на здравствено стање грађана. Међутим, неопходно је ипак изградити партнерство са више различитих сектора друштва да би градови били здравији, а ту је неопходно учешће свих нас.

Поводом Светског дана здравља, ове године се организује кампања под називом „1000 градова – 1000 живота“ под покровитељством Светске здравствене организације. Овим поводом су сви градови у Србији позвани да учествују у овој активности, при чему би требало да један дан у недељи од 7. до 11. априла, организују активности везане за здравље. Требало би да у оквиру ове кампање градови затворе део улица за моторна возила  и организују активности на јавним површинама, омогуће превентивне прегледе и организују посете локалним институцијама, да промовишу здрав начин живота и здраву храну, да организују трке, шетње и чишћење града. Регистровани градови добијају сертификат, улазе у глобалну мапу градова и јавних манифестација на отвореном, и преузимају барјак свог глобалног програма са својим именом. Овој кампањи се прикључило око 800 градова у свету и око 20 градова у Србији, међу којима је и град Лесковац.

Овом приликом бих, у име Српске радикалне странке, желела да упутим један апел свим грађанкама Лесковца, да обаве превентивни преглед, на покретном дигиталном мамографу који се тренутно налази у Лесковцу, у кругу Опште болнице Лесковац.

А када смо већ код Лесковца, користимо прилику да питамо шта се десило са одлуком која је донета, о 3 бесплатне вантелесне оплодње, на месечном нивоу, у Специјалној болници за вантелесну оплодњу. Наиме, ради се о реализацији пројекта „Подршка научно-истраживачком раду на матичним ћелијама у Лесковцу“.

У вези са тим, некадашњи Фонд за развој општине Лесковац и Специјална болница за вантелесну оплодњу „Спебо“ у Лесковцу, закључили су уговор 9. новембра 2007. године и анекс уговора 29. априла 2008. године. Анексом је предвиђено утврђивање посебног протокола, који је саставни део уговорних докумената, а којим је прецизирана реализација активности. Протоколом су, између осталог, утврђени критеријуми за одабир 3 брачна пара месечно за бесплатан третман вантелесне оплодње. Анексом уговора о заједничкој реализацији пројекта, регулисано је да се у складу са активностима пројекта, Специјална болница за вантелесну оплодњу у Лесковцу обавезује да ће брачним паровима са територије тадашње општине, сада већ града Лесковца , који природним путем не могу да добију потомство, омогућити 3 третмана вантелесне оплодње на месечном нивоу, по цени трошкова медикамената који се користе приликом третмана, а након отпочињања делатности.

Овакви третмани вантелесне оплодње ограничени су на период од 36 месеци, почев од првог месеца примене.

Док смо ми вршили власт у граду Лесковцу, пристигло је 90 захтева за вештачку оплодњу. Волели бисмо да знамо да ли је неки од ових 90 брачних парова, који су иначе поднели захтев у периоду од 25. 06. 2008. г. до 09. 03. 2009. г. успешно решен.

Јер ово је проблем на који светска криза и материјална криза у Лесковцу не сме ни у ком случају да утиче , јер право на родитељство је подједнако право свих људи!

Овим путем указујемо на потребу грађана Лесковца, да локалне власти преузму одговорност и акције за здравље у нашој средини и да креирају бољи квалитет живота грађана Лесковца, боље окружење за привлачење инвестиција, и да интегришу јавну политику која ће водити ка одрживом развоју. ЈЕР ЗДРАВЉЕ ЈЕ ПРАВО СВИХ ГРАЂАНА!

Уколико имате питања, изволите.

Телевизија К-1, Ивана Величковић: Зашто за време ваше владавине није нека беба рођена и шта сте ви поводом тога урадили?

Далиборка Стевановић: Док смо ми били на власти, ја сам као члан Градског већа примала ове захтеве и евидентирала, формирали смо комисију, коју су чинили лекари, и они су имали задатак да од свих пристиглих захтева одреде приоритете, што је и учињено, а основни критеријуми су били године старости жена и социјални статус брачних парова. Након тога смо били смењени са власти, шта се даље са тим збило одговорност је искључиво садашње власти и њиховог непоштовања уговора. А за време наше владавине није рођена ниједна беба на овај начин, нажалост, из разлога што беба не може да се роди за три месеца, зна се колико је времена потребно да се беба роди.

Ако нема више питања, хвала вам што сте присуствовали конференцији за штампу Српске радикалне странке за град Лесковац.