Сутра коначна одлука о учешћу на изборима,

Александар Вучић: Даме и господо новинари, Централна отаџбинска управа Српске радикалне странке сутра ће донети коначну одлуку о свом учешћу на изборима, али ја данас могу да вам кажем да ће Председнички колегијум Српске радикалне странке предложити Централној управи да Српска радикална странка истакне свог најбољег кандидата за председника Републике Србије, да идемо на победу, јер мислимо да та победа никада није била важнија за Србију, не за нас као политичаре, не за нас као политичку странку, већ за све грађане ове земље, за будућност наше отаџбине и наше деце. Ми мислимо да је ово јединствена прилика ако хоћете раскол у владајућој коалицији показује колико је трулу унутар режима и јасно показује да и грађани желе промене. Јасно нам је данас, и готово очигледно, да људи у Србији желе другачији живот, да желе да имају своју отаџбину, да желе да буду своји на своме, да желе да покажу да статус кво више није довољно остварити, да то није добро имати, да желе много боље од онога што имамо данас, да желе борбу против корупције и криминала, понашање у складу са Уставом и законима и сасвим сам уверен да ће, уколико сутра Централна управа такву одлуку донесе, а све су прилике да ће донети одлуку да на изборима учествујемо са нашим најјачим кандидатом. Ми идемо на изборе, дакле, уверени у успех, уверени у победу Србије и сасвим сигурни да ништа важније од победе Томислава Николића за грађане Србије и за промене у овој земљи неће бити. Ми ћемо дати све од себе, сву енергију, сво своје знање, све што можемо учинићемо да се то догоди. Тражимо помоћ од грађана Србије. Тражимо помоћ од људи Србији, јер су овој земљи потребне промене, потребна им је боља и другачија власт. Потребна им је поштенија власт, потребни су људи који ће водити рачуна о интересима Србије, а не у интересима неких других земаља. Потребни су им људи који неће склапати маркетиншке споразуме о стабилизацији и придруживању без пола територије или без 15 одсто територије. Потребни су нам људи који ће увек имати у виду сваког човека у овој земљи без обзира на његово име или презиме, али и сваки педаљ ове територије, јер резервну отаџбину немамо. Јасно је да ће предстојећи избори бити битка између два кандидата, опозиционог – оног који може да мења ствари у Србији, то је Томислав Николић, и режимског кандидата Бориса Тадића. Ми смо уверени да ће Србија донети исправну одлуку, да ће Србија победити, да ће њени грађани победити и поново кажем, не због српских радикала ни због нашег кандидата, већ због сопственог бољитка и због другачије и боље будућности своје деце.

Друго, Српска радикална странка је одушевљена наступом Војислава Шешеља и пре свега одушевљена је наступом сведока вештака Тужилаштва, јер ја мислим да ви који сте гледали да сте уживали буквално у спектаклу који је Војислав Шешељ приредио целокупној српској јавности показујући зашта њега оптужују и показујући ко је вештак сведок. Они који су имали стрпљења синоћ да то гледају на програму РТС-а могли су да виде да је Зоран Лилић био истакнути опозициони кандидат. Могли су да виде да човеку између 1992. и 1995. године нема никакве разлике. Могли су да виде још море глупости, да они појма немају ни шта се где збивало, ни како се где збивало, ни шта је Војислав Шешељ радио, ни шта није радио, али ето то је оптужница написана у време Зорана Ђинђића и владе досовог режима, политичка оптужница и сад људи не могу да верују да неко због таквих ствари, о којима су јуче говорили, може пет година да проведе иза решетака. Али ја мислим да је то била добра прилика да грађани Србије виде како Војислав Шешељ на веома озбиљан начин буквално растура Хашки трибунал, и ја сам сигуран да ће он са тим послом наставити и даље.

Трећа ствар за данашњу конференцију за новинаре коју смо припремили јесте питање које ћемо свакога дана постављати представницима државних органа. И ту очекујемо, наравно, ми знамо политику Демократске странке и Бориса Тадића, али очекујемо да нас ту подржи и Демократска странка Србије и све друге политичке странке које на другачији начин доживљавају српску отаџбину од оних странака које мисле да је њихова задњица најпреча, односно, да је једина битна и ништа више. А то је питање следеће садржине – каква је реакција државе Србије уколико противпрано, пошто представници Владе то морају да потписују, неко до министара или потпредседник Владе, између два изборна круга, потписује споразум о стабилизацији и придруживању дела Србије, пошто је јасно да ће Европска унија сутра донети закључак и одлуку, да иде у признање независног Косова, а они ће онај остатак, патрљак од територије називати и даље Србијом, па ће каква је реакција другог дела Владе, оног дела Владе који, претпостављам, сматра да отаџбина није на продају као што то очигледно је сматра Демократска странка, па тиме може да се тргује, њима је све за трговину и за све мисле да постоје некакве шаргарепе, а не знају да су шаргарепе само за зечеве, као и штап свакако за животиње. Дакле, уз све то наше питање је за представнике власти, оне друге који нису из Демократске странке, каква ће њихова реакција бити, хоћемо ли унапред да донесемо Резолуцију у Народној скупштини Републике Србије којом ћемо одбити свако потписивање били каквог споразума са онима који не гарантују у потпуности територијални интегритет Републике Србије, да нема потписивања споразума за део теритроије Републике Србије, већ само за целу територију наше отаџбине, или ћемо те споразуме поништавати одмах по њиховом штетном доношењу или каква ће то већ реакција бити. Можда то они неће. Можда они хоће да нам кажу да су то око Косова причали неки џабе причу, а да их ту у ствари не интересује или им је то важно само до избора. У сваком случају, ми ћемо инсиситрати и свакога дана док се тај проблем не реши и док не добијемо одговор из Владе од надлежних државних органа на ово питање, ми ћемо то питање постављати на сваком месту и на сваки могући начин.

Изволите, ако имате неко питање, на сва ваша питања спремни смо да одговоримо. Изволите.

Новинар: Марко Марковић, радио Индекс, ја сам сада долазећи овамо чуо вест да је Оли Рен рекао да се решење статуса Косова, бар што се тиче Европске уније, парафразирам, не цитирам, да ће до тога да дође на пролеће, кажу да је везано за председничке изборе. Каква је ваша реакција?

Александар Вучић: Ја могу да кажем да је то само оно што смо ми већ говорили да је јасно да они хоће да донесу независност Косова и Метохије, али нас интересује одговор не Демократске странке, ми знамо да ће они варати део људи, да ће им и даље говорити како ће они да направе неки други договор, јер ја мислим да нема глупог човека у Србији који данас не зна каква је одлука Европске уније. Нас интересује овај други који зна, али који мислимо да бар мало мора да води рачуна о држави. Не бринемо ми и не интересује нас каква је реакција Ђелића и шта Ђелића брига. Човек који је спавао у теткином каучу данас има 25 милиона евра. Насмејао бих се и ја, али морам да вас подсетим да је заиста била прича, гостовао је мислим у емисији Маска недеље, код Наташе Миљковић, где је рекао да он нема никакав иметак, где је рекао да спава у теткином каучу и да вози Југо кабриолет. До тога да би нам сад причао о томе да је као саветник зарадио 11 милиона само у Меридијан банци. Тако да знам ја шта ће он да каже, баш њега брига, важно је само како ће да прођу председнички избори. Али мене интересује реакција другог дела Владе Републике Србије, шта они мисле о томе што се Демокртаска странка договара како да нам се отме део државне територије да би они добили нечију подршку за изборе. Е то нас интересује. И ту очекујемо реакцију другог дела Владе. А то да се Демократска странка договорила са њима, шта ћу сад. Никакву ми новост нисте рекли, ни мени, а ни грађанима Србије.

Изволите.

Новинар: Ви сте већ на ово питање одговорили, али бих вас молио да сублимирате. Јавност је навикла на свакодневно контрадикторне изјаве појединих чланова владе. Синоћ је потпредседник Владе Божидар Ђелић изјавио да су испуњена два основна услова за расписивање председничких избора. Први је изгласавање закона, а други је то да Србији не прети опасност по суверенитет.

Александар Вучић: Добро.

Новинар: Дозволите да вам поставим питање у вези тога. Какав је став Српске радикалне странке, ако није угрожен, они су гаранти да није угрожен суверенитет Србије, ако јесу који их угрожава?

Александар Вучић: Добро. Дакле, Божидар Ђелић није нарочито паметан, али није ни толико глуп, већ је веома покварен. Али ја стваро да коментаришем изјаве Божидара Ђелића већ одавно сам престао, ја говорим само о његовим пљачкашким и криминалним аферама. Ми се овде руководимо једном другом ствари, не интересује нас раскол унутар власти. То грађани виде, ја сам сигуран да ће највећи број симпатизера Војислава Коштунице и Демократске странке Србије гласати за кандидата Српске радикалне странке, јер и ти људи желе да имају своју отаџбину, не желе да подржавају политику задњице Демократске странке. Али овде се нама поставља једно питање – а шта је решење. Да ли је решење да кажемо – е, извините, бојкотујемо изборе. Па, није решење. Ево ови који најављују бојкот избора, они остају у влади, а ми смо спремни да разговарамо са њима, да видимо како и на који начин да мењамо ту владу. Али они, њима то не пада на памет, него хајде да све ми контролишемо, да натерамо, па да грађани опет буду преварени. Ми идемо на изборе, дакле, највероватније, идемо на изборе да бисмо победили, да бисмо победили режимског кандидата, да би показали грађанима Србије да могу да живе боље и да бисмо им донели те промене за којима тако и толико вапе. Које људи толико година, осам година чекају, а ни пре тога нису били много срећни. И људи данас буквално жуде за тим и ми имамо обавезу да то учинимо. Ви знате да на српској политичкој сцени не постоји нико други ко може да им се супротстави, је ли тако. Шта треба да кажемо – изволите, господине Тадићу, ми ћемо да бојкотујемо изборе, теби ће Европска унија и остали да кажу – па супер, победио је, председник је, макар сам изашао на изборе. И шта смо онда удрадили? Само помогли. Па на памет нам не пада. Борићемо се до последњег атома снаге, до последње капи зноја, све ћемо да учинимо, али апсолутно све што је у нашој моћи, од села до села, од засеока до засеока, до града до града, нећемо бити лењи и неће нам бити тешко да учинимо све што је у нашој моћи да Томислав Николић победи. Не због Томислава Николића, не због наше странке, ми као странка хвала на питању, као што знате, убедљиво смо најјачи у Србији. Већ је то познато Србији. То је потребно нашим грађанима, то је потребно нашој деци. Ја знам да има много оних у Србији који као ја хоће да размишљају о свом Данилу и Милици, е тако и свако хоће да размишља о својој деци. И ја нећу више да имам окупациону управу у Србији и нећу више да имам оне који подржавају или су им у странци они који су опљачкали цементаре, фабрике, сва могућа предузећа и фирме по Србији. Да се само питате који од министара има више милиона евра. Да ли знате неког министра из овог економског ресора да није мултимилионер, кажите ми име једног од њих за којег знате да нема пет милиона евра. Од Ђелића, преко Цветковића, до Динкића. Кажите ми једног који има мање од пет милиона евра. Ево ви сте новинари, неки волите, неки не волите Српску радикалну странку. Углавном је већи број посебно ових из лажно независних медија који су на страни Демократске странке. А ја вас питам, ви ми кажите који то од њих има, који је тежак мање од пет милиона евра. Е то треба грађанима Србије. Плате у управном одбору НИС-а, председник Управног одбора НИС-а никога ништа никад није питао у животу, 600.000 динара плата само. Да ли то хоће грађани Србије? Неће. Неће. И доста је било пљачки и лоповлука, а иза свега се крије тобоже страх од овога и од онога, нема никаквог страха. Томислав Николић жели сарадњу са свима у свету, али пре свега жели да сачува српску отаџбину, јер без отаџбине смо ми нико и ништа. Изволите, ако имате још неко питање. Ми ћемо вас сутра у току дана обавестити саопштењем или неким специјалним изјавама, можда и данас у току дана, како се договоримо, бићете обавештени да не бринете. Ми нећемо, наравно, одмах кренути у кампању, истог секунда у онај део видљиве кампање, али ће наша кампања бити брза, снажна, јака, усмерена и на први, али и на други изборни круг. Овог пута наш циљ је победа у другом изборном кругу. Свашта је могуће, можда се догоди да Чедомир Јовановић добије 101 одсто гласова. Знам ја земље у којима су избори били и са таквим бројем гласова. То су углавном оне у којима су Американци подржавали изборе, попут Саудијске Арабије и тако даље, где нечији кандидат добије 101 одсто гласова, унутар фамилије наравно.

Изволите ако имате још неко питање. Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.