Стање у ЈКП "Пут"

Ђурађ Јакшић: Уважени представници медија, даме и господо новинари, добар дан. Добро дошли на још једну конференцију у организацији Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад. Тема данашње конференције је актуелно стање у ЈКП “Пут“ Нови Сад, а на данашњој конференцији говориће и заменик председника Одборничке групе Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада, госпођа Снежана Мушицки. Одборничкој групи Срс запослени у ЈКП „Пут“ доставили су писмо. Одређени материјал у вези са незаконитим пословањем овог градског предузећа и његовог руководства.

Забринути за судбину свог предузећа поднели су молбу Одборничкој групи Српске радикалне странке да се за њих заузме на седници Скупштине Града и покуша да помогне. Користим прилику да вас обавестим да ће Одборничка група Српске радикалне странке на сутрашњој седници Скупштине Града поднети захте за допуну дневног реда и тражиће да се испита законитост пословања овог предузећа и његовог пословодства. О чему се ради, у наводима из писма које смо добили, између осталог каже се да је увидом у позиције радова које је за овај град извело ЈКП „Пут“ ове године јасно уочљиво да се ради само о текућем одржавању саобраћајница у Граду Новом Саду, крпљењу рупа на асфалту по налогу Завода за изградњу Града Нови Сад. И то, наравно, све у склопу предизборне кампање Демократске странке за изборе по месним заједницама на територији Града Новог Сада, о чему је већ било речи у више наврата на нашим конференцијама за штампу. Са друге стране, у 2009. години од већих инвестиција ЈКП „Пут“ је добило само извођење радова на реконструкцији улице Веселина Маслеше. Даље у писму се наводи да, у јеку грађевинске сезоне, грађевинска оператива, грађевинске машине и возила, су паркиране, док се руковаоци и возачи машина шаљу на годишње одморе, принудне одморе, а истовремено примају се нови људи који су искључиво паријски послушници или са друге стране рођаци и кумови. Даље у писму запослени тврде да је у ЈКП „Пут“ запослено преко 70 нових радника у последњих годину дана и то се по канцеларијама запошљавају лица која немају тражену квалификацију, систематизација се више пута мењала у последњих годину дана, како тврде. Примају се дец и рођаци функционера који нису из Новог Сад, него и једни и други живе, веровали или не, у Ужицу, а викендом се кући одвозе службеним аутомоблилима. Док запослени у ЈКП „Пут“, како је наведено у писму, подругљиво ово предузеће зову „Жика и син“, алудирајући на техничког директора, на његову самовољу и бахато понашање и на његовог сина који је одскора примљен у радни однос. Даље радници тврде да је руководство ЈКП „Пут“ склопило уговор са приватним предузећем д.о.о. „Б.И.Н.С. компани Нови Сад“ о ангажовању 20 извршилаца на пословима физичко-техничког обезбеђења за потребе ЈКП „Пут“. Тако да се за тромесечно обезбеђење овој приватној фирми издваја укупно 3.186.000 динара. Овај податак и не би био толико споран да у ЈКП „Пут“ не постоји физичко обезбеђење са довољним бројем извршилаца, које свој посао последњих неколико деценија обавља ваљано и без икаквих проблема. Оно што нас је у првом реду навело да одржимо данашњу конференцију су наводи ЈКП „Пут“ у вези са учешћем овог предузећа на тендеру за радове на изградњи Сомборског и Суботичког булевара. У писму које смо добили, између осталог се каже, да је ово предузеће поднело тендерску документацију у року и са уредним папирима, међутим, након тога је директор, под притиском градских челника прекинуо годишњи одмор који је проводио у Хрватској, у Шибенику. Службени аутомибил, предузећа које заступа одлази по њега из Новог Сада у Шибеник, довози га У Нови Сад, где он, по тврдњама радника ЈКП „Пут“ , преиначује, односно преправља, односно повећава првобитну понуду како би радове на изградњи два највећа булевара у Граду добили други, а не градско предузеће које он представља и на чијем се челу налази. У информацијама које смо добили, на процењену цену коштања на тендеру, или тзв тендерску цену, коју је обелоданио Завод за изградњу Града, као инвеститор, ЈКП „Пут“ је првобитно за све четири деонице понудио изградње Сомборског и Суботичког булевара, увећање цене за само 10% . По повратку директора из Шибеника, ова цена се знатно увећава, тако да радове ЈКП „Пут“ остаје без посла, а радове на изградњи ових булевара добија Д.О.О. „Боровица транспорт“ из Руме, „Путинвест“ из Сремске Каменице, „Еуропарк“ Јајинци и акционарско друштво „Војводинапут – Бачкапут“ Нови Сад. У писму које смо добили, радници ЈКП „Пут“ тврде да је на овај начин, само по питању путоградње ова два булевара буџет Града Новог Сада олакшан за близу 300 милиона динара. Српска радикална странка је задовољна што су се радови на изградњи два новосадска булевара приближили крају. Ви сте сведоци тога да смо увек били први који ће подржати и који ће поздравити улагање у бољи живот грађана Новог Сада, уосталом, изградња Сомборског и Суботичког булевара је и почела у време власти Српске радикалне странке и њених коалиционих партнера. Међутим, са друге стране, оптужбе радника ЈКП „Пут“ на рачун челника овог предузећа и градских моћника су, као што сте чули, веома озбиљне, тако да смо сматрали да је неопходно да о овоме информишемо јавност. Српска радикална странка очекује да ће надлежни испитати истинитост ових навода и да ћемо чути шта је истина у вези са учешћем ЈКП „Пут“ најавном надметању за два новосадска булевара. Због свега наведеног Српска радикална странка ће на сутрашњој седници Скупштине Града поднети захтев за допуну дневног реда на тему: „Актуелна ситуација у ЈКП „Пут“ Нови Сад“. У вези са овом темом сам имао толико. Користим прилику да вас обавестим да су одржани избори за Савет и Надзорни одбор Месне заједнице „Будисава“. Српска радикална странка је на тим изборима имала пуну листу и за Савет и за Надзорни одбор и на изборе изашла самостално. На тим изборима 18. октобра, добила је једна, рекао бих, шира коалиција коју су чинили ДС, ЛСВ, СВМ, СПО. Ова широка коалиција добила је све мандате и у Савету и у Надзорном одбору. Ми у градском одбору смо задовољни резултатом који је наша листа постигла, с обзиром на то да су наши кандидати добили између 25 и 30% гласова од укупног броја изашлих на ове изборе. Захваљујем се грађанима Будисаве који су свој глас дали Српској радикалној странци. Такође, користим прилику да вас обавестим да ће се убудуће конференције за штампу у организацији Градског одбора Српске радикалне странке одржавати сваког другог четвртка у 11.00 часова, а позив ћете добијати благовремено. Сада бих дао реч заменику председника Одборничке групе Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада, госпођи Снежани Мушицки. Изволите.

Снежана Мушицки: Направила бих још један осврт на рад Скупштине Града Новог Сада и на коалиционе договоре Демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине и СПО-а у овом граду. Као што сви знате, медији су то значајно испратили, нови Статут Града Новог Сада донет је у септембру 2008. године. По Закону о локалној самоуправи и Закону о локалним изборима који важе од 2007. године је и донет Статут Града у спетембру прошле године. Скупштина је била у обавези да донесе и нови Пословник о раду Скупштине Града Новог Сада, до децембра 2008. Још мало ће децембар 2009. године, а нови Пословник још није дошао пред одборнике. Тачније, један предлог Пословника био је на Савету за статутарна питања и локалну самоуправу, али, очигледно, се коалициони партнери нису договорили и тај Пословник неће ићи као предлог на ову Скупштину. Ми из Српске радикалне странке смо и раније више пута упозоравали да ова коалициона власт у Граду, првенствено мислим на Демократску странку и Лигу социјалдемократа Војводине све своје договоре, на крају, постигну трговином у Скупштини, на скупштинским паузама од два три сата и кулоарским причама са којима купују остале „опозиционе“ странке у Граду и са којим се у ходницима Скупштине договоре да гласају за нешто што њима треба, када нису у стању да обезбеде већину. Недоношење Пословника је чист и недвосмислен доказ тога да је ово сада демонстрација силе Демократске странке. Ми из Српске радикалне странке смо упозоравали, када је донет Статут Града Новог Сада, да је у том, тада Предлогу Статута у више чланова Статута прекршен и важећи Закон о локалној самоуправи у делу који говори о надлежностима чланова Градског већа и градоначелника Новог Сада су проширена на она места где их закон не предвиђа. Односно, они су законодавни део власти, који треба да обавља Скупштина пренели на Градско веће које је извршна власт и који би требало да су извршиоци онога што ради Скупштина Града. Међутим, ми имамо ситуацију у Граду Новом Саду где Градско веће поништава одлуке Скупштине Града, где градоначелник по својој вољи сазива неке телефонске седнице Градског већа – они се телефонски договоре и телефонски гласају. Ми из Српске радикалне странке бисмо волели да нам се објасни овај принцип, јер је овде, изгледа, демократија добила друго значење. Као што смо видели и сада, по овом предлогу Пословника који дошао на Савет за статутарна питања, једино што се у том Пословнику мења је то да се смањују надлежности председника Скупштине Града, односно. Када Лига социјалдемократа Војводине жели нешто да истргује са Демократском странком око чега се нису договорили претходно онда председник Скупштине да паузу од два-три сата, па тако неколико пута тог дана и имате онда ситуацију да седнице Скупштине трају по 12-13 сати јел они нису успели да истргују. Једино што се овим пословником требало променити је то да председник Скупштине нема више рпаво да да паузу дужу од сат времена. Ако пауза траје дуже од сат времена, у његовом одсуству, Скупштином председава заменик председника, односно госпођа из Демократске странке. То пластично значи, ако лигаши не истргују са демократама, нема везе, њихов потпредседник ће почети седницу чим се они негде у ходнику Скупштине договоре са неким опозиционим партнерима колико кошта гласање за одређену тачку дневног реда. Тако ће Скупштина Града поново бити претворено у циркус. Ми из Српске радикалне странке смо више пута истицали да ова Скупштина нема законодавну власт у Граду, да овде финансијери Демократске странке, уствари, воде Град, да све оно што се они договарају не договарају унутар коалиције, у канцеларијама, на седницама Градског већа. Договарају се по кафанама, скупштинским ходницима и за време скупштинских пауза. Поздрављамо намеру да се укину паузе у заседању дуже од сат времена али не поздрављамо начин на који то желе да постигну.

Ђурађ Јакшић: Захваљујем се на пажњи. Да ли неко има питања.

Новинар: Да ли су вам радници „Пута“ рекли или ви имате сазнања ко је из кабинета у родбинској вези са господином Животом или господином Николићем, ако се тако зове директор?

Ђурађ Јакшић: У писму које смо добили не стоји име градског функционера, само пише да је неко из кабинета Градоначелника, али не пише име.

Снежана Мушицки: на сутрашњој седници Скупштине Града ми ћемо тражити допуну дневног реда, за предлагача је одређен одборник Драган Игњатовић и од њега ћете сутра добити сав материјал ископиран до кога смо дошли ми из Српске радикалне странке.

Ђурађ Јакшић: Ако је то све заваљујем се и надам се да ћете смети ово да објавите.