СРС уз Србе са Косова и Метохије

Томислав Љубеновић: Уважени представници медија, даме и господо!

Данашњу конференцију сазвали смо да бисмо преко ваших медијских кућа обавестили наше суграђане и све ваше гледаоце и слушаоце – докле допире ваша гледаност и слушаност, да је посланичка група Српске радикалне странке затражила хитно сазивање седнице Народне скупштине Републике Србије због НАТО агресије на север Косова и Метохије као интегрални део Републике Србије, која се спроводи посредством Кфора и Еулекса.

Уклањање српских баркада, бацање сузавца, пуцњава бојевом муницијом на голоруке грађане који мирно изражавају свој протест, рањавање Срба са севера Косова и Метохије – јесу агресија.  Посланичка група Српске радикалне странке је прошле среде, 21. септембра упутила председнику Народне скупштине Славици Ђукић-Дејановић предлог да се на првој седници редовног заседања разматра извештај владе о развоју догађаја на Косову и Метохији,као и да та седница буде одржана у Косовској Митровици, како би тих неколико сати и народни посланици и чланови владе поделили судбину Срба на Косову и Метохији.

Иначе, Влада Србије, према декларацији која је усвојена у парламенту 31. јула ове године, обавезна је да поднесе извештај једном у три месеца и крајњи рок за то је 31. октобар. Због новонастале ситуације, на седницу не би требало чекати до краја октобра. Међутим, уследио је исхитрени одговор потпредседника Народне скупштине Гордане Чомић да за такву седницу не постоје пословничке могућности, тачније не постоји такав акт у скупштинској процедури. Тиме је показано да режим нема намеру да стане на страну грађана који живе на северу Косова и Метохије, за очување суверенитета, територијалног интегритета и Уставног поретка.

Након завршетка четрнаестог ванредног заседања, у понедељак, имали смо прилике да чујемо обавештење председника Народне скупштине да ће рад скупштине бити настављен у редовном заседању, и то 10. октобра седницом на којој ће бити разматран ребаланс буџета. О седници на којој би влада поднела извештај о стању и развоју догађаја на Косову и Метохији – ни речи.

Подсећам, као народни посланик, да према пословнику, редовно заседање почиње првог уторка у октобру, што би требало да значи 4. октобра ове године.

Након јучерашњих дешавања: бацања сузавца и рањавања Срба, руководство Српске радикалне странке тражи хитносазивање седнице Народне скупштине Републике Србије због агресије. Такође, и да српска влада затражи хитно сазивање седнице Савета безбедности УН, и учини све да се агресија заустави, уместо што  ћути и испуњава захтеве Европске уније и Сједињених Америчких Држава, жртвујући српске главе и српску територију зарад некакве евроутопије.

Желим овим путем да вас обавестим и да је 16. септембра делегација Српске радикалне странке била на Косову и Метохији, да смо ишли алтернативним путевима јер су прелази Јариње и Брњак били затворени. О тој посети може се прочитати у најновијем броју нашег страначког гласила, које смо данас поделили и нашим суграђанима и вама, поштовани представници медија!