Српски лекари спремни да прегледају Шешеља

Никола Савић: Даме и господо новинари, желим пре свега да вам захвалим што сте дошли на данашњу редовну конференцију СРС, код нас у Нишу.

Иако се предизборна кампања увелико захуктава, практично је познат и датум расписивања и одржавања избора, ми у СРС се још не можемо озбиљно бавити тиме, јер нам је од свега важније  здравствено стање нашег председника, којем у Хашком трибуналу, ускраћују право на суђење у разумном року, право на одбрану, право на посете, право на комуникацију са правним саветницима и право на адекватно лечење! Евидентно је да је здравствено стање Војислава Шешеља веома лоше, а такво стање се не елиминише „превентивним лечењем“, како то желе да прикажу у Хашком трибуналу. Ускраћивање права на адекватно лечење представља антицивилизацијски чин који у суштини представља убиство са предумишљајем.

Српска радикална странка предузима све што је у њеној моћи да помогне свом председнику, као и тим лекара, које је Шешељ сам изабрао. Тим чине проф. др Милован Бојић, кардиолог, др Зора Наумовић, кардиолог, др Миодраг Вукчевић, пулмолог, и др Паја Момчилов, председник Одбора за здравље и породицу Народне скупштине Републике Србије. Тим је већ спреман да отпутује у Хаг, чим добије дозволу секретаријата Хашког трибунала.

Представници Хашког трибунала обмањују јавност како ће посета бити одобрена „када Секретаријат Трибунала успе да се договори са Шешељем”, јер је он наводно тај који кочи. Секретаријат од Војислава Шешеља тражи да се писмено изјасни, да ли жели посету лекара из Србије, иако је то он учинио пре петнаестак дана. Са друге стране,Војиславу Шешељу управник затвора забрањује да фотокопира писмене поднеске тако не поседује доказ да је заиста нешто предао.

Правилник о притвору Хашког трибунала омогућује да притворенике трибунала могу прегледати лекари и стоматолози по избору, о њиховом трошку.  У истом Правилнику стоји, да  управник не сме одбити захтев за такав преглед, без оправданог разлога. У случају Војислава Шешеља ови разлози су више него оправдани. Тим лекара из Србије је спреман на све оно што се од њих буде тражило, како би могли прегледати Војислава Шешеља и уверити се на лицу места у његово здравствено стање. Овај тим од трибунала тражи да им омогући преглед комплетне медицинске документације о досадашњем лечењу и конзилијарно прегледање Војислава Шешеља у клинички опремљеној болници ван затворског круга, или да им се макар дозволи да унесу покретне апарате за дијагностику срца и плућа које би понели са собом.

Поводом девет година утамничења нашег председника,СРС ће организовати велики скуп под називом: „Хоћемо Шешеља, нећемо у Европску унију“. Скуп ће бити одржан у београдској „Арени“, 25.фебруара, па овом приликом позивамо све чланове и симпатизере СРС да присуствују том скупу.