Српска радикална странка против уласка Србије у Европску унију

Марија Ступар:Добар дан желим свим уваженим представницима седме силе.

Данашња конференција за штампу ГО СРС Крушевац посвећена је уласку Србије у ЕУ. Грађани, а и представници медија, добро су упознати да је СРС позната по принципијелним ставовима, те и у случају процеса почетка преговора за приступање Србије Европској унији, наш став је да никада нећемо подржати тај процес из више разлога. Први и најважнији разлог је што је држава Србија поново уцењена да се одрекне суверенитета и интегритета, због чланства у ЕУ. А то значи, сада сви отворено говоре о томе, признање Косова и Метохије „независном државом Косово“.

Никада Српски радикали неће пристати на одрицање дела државне територије, јер то значи одустајање од државе, одустајање од народа, који живе на територији Косова и Метохије, чији је живот угрожен. Северно од Ибра, голоруки грађани бране интегритет Републике Србије пред тешко наоружаним припадницим КФОР-а, док актуелна власт преговара о укидању српских институција. Јужно од Ибра нико више ни не помиње каква је судбина нашег народа који живе у гету, и чак не смеју ни да протестују. Ниједна територија није изгубљена док се ми сами ње не одрекнемо. Поготово док на њој живи наш српски народ.

Морам да истакнем, да сличан сценарио сада покушавају да примене на Рашку област и Војводину. Нас челници ЕУ стално уцењују да дајемо уступке за чланство у оквиру њених институција. Најпре је то била сарадња са Хашким трибуналом. Када је ухапшен и задњи „хашки бегунац“, Серж Брамерц је изјавио да се сарадња мора наставити и да ће се сада преиспитати одговорност грађана који су штитили такозване хашке бегунце. Да ли то значи да сваки грађанин који је на неки начин давао подршку Ратку Младићу треба да страхује за своју слободу? Сад нас уцењују да признамо независно „Косово“. А листи њихових захтева нема краја, она се стално продужује. Стално се измишљају нови захтеви.

Са друге стране, ЕУ је у кризи до те мере да су многе њене чланице већ банкротирале, а многе су пред банкротом. Стандард најмлађих чланица, Бугарске и Румуније, је лошији него пре уласка у ЕУ. Нико не говори о томе какве обавезе Србију чекају као чланицу ЕУ. Администрација у Бриселу кошта земље чланице око 125 милијарди евра, док само на плате чиновника одлази 7 милијарди. Од тога Италија издваја чак 11%. Италијанску привреду тренутно од банкрота спашавају Русија и Кина. У Бугарској, плате у приватном сектору износе у просеку 180 евра, док се камате за пољопривредне кредите у Румунији крећу од 13-25%. Истовремено, камате су у земљама тзв. западног блока 2-3 одсто.

Постављам питање странкама на власти, колико кошта чанство у ЕУ, и какве је то услове Србија испунила, ако се у последњих десет година радило на уништавању привреде, пољопривреде, културе, а туризам још није развијен.

Данас смо конференцију одржали на Тргу Косовских јунака, јер смо покренули петицију против чланства Србије у ЕУ, формирали смо штанд на коме ће наши активисти свакодневно прикупљати  потписе грађана и делити нови број листа „Велика Србија“.

Овим почињемо кампању на локалном нивоу, а о даљим активностима СРС, сви представници медија биће благовремено обавештени. За нас Српске радикале само Србија нема алтернативу.