Српска радикална странка је одржала свој редовни Девети отаџбински конгрес

Томислав Љубеновић, председник Јабланичког окружног одбора и члан Председничког колегијума Српске радикалне радикалне странке: У суботу, 30. маја 2015. године у Дому синдиката у Београду, Српска радикална странка је одржала свој редовни, Девети отаџбински конгрес.

У раду Конгреса учествовало је 512 делегата из свих Српских земаља, уз присуство великог броја гостију.

Једногласном одлуком свих делегата за председника Српске радикалне странке изабран је професор доктор Војислав Шешељ, који је био једини предложени кандидат од стране свих општинских, градских, окружних и извршних одбора.

Конгрес је изабрао и највиши страначки орган одлучивања – Централну отаџбинску управу која броји 101 члана. Из јабланичког окружног одбора у Централну отаџбинску управу изабрана су три члана:

-          Томислав Љубеновић – председник јабланичког окружног одбора,

-          Лидија Димитријевић – председник градског одбора Лесковац и

-          Светислав Јовић – председник општинског одбора Власотинце.

На Конгресу су поред српских и страначких застава, биле истакнуте и заставе Новорусије и Доњецке народне Републике, а делегати Конгреса су носили ленту Светог Ђорђа - Георгијевску ленту, која је сада симбол Руса у Доњецку и Луганску а која је један од најпрепознатљивијих симбола прославе Дана победе.

Одмах након Конгреса, одржана је прва седница новог сазива Централне отаџбинске управе на којој су изабрани страначки органи:

изабрани су  потпредседници странке и то:

- Милорад Мирчић,

- Немања Шаровић, који је и заменик председника Српске радикалне странке,

- Вјерица Радета, која је и председник Извршног одбора и

- Зоран Красић, задужен за правна питања.

Након тога су изабрани председници окружних одбора. Обавештавам Вас да сам опет добио поверење за функцију председника Јабланичког окружног одбора.

Након конституисања страначких органа, председник Српске радикалне странке професор доктор Војислав Шешељ је истакао да је након тешког рањавања 2008. године, Српска радикална странка сада консолидована, ојачана и пред све органе је поставио нове задатке који се пре свега односе на припреме за локалне изборе и изборе у Аутономној покрајини Војводина, чије нас одржавање у редовном термину очекује крајем ове или почетком наредне године.

Поред тога, Српска радикална странка уложиће све напоре како би изазвала ванредне изборе на републичком нивоу, а крајњи циљ је промена садашње власти и победа Српске радикалне странке.

Први корак ка остварењу ових циљева биће скуп Српске радикалне странке који ће се одржати у Београду, на Тргу Републике, на Видовдан, 28. јуна 2015. године, у 18,00 часова.

Милена Јанковић,новинар ТВ „Студио МТ“: Каквог ће типа бити тај скуп? Да ли ће то бити протестни скуп?

Томислав Љубеновић: Као што сам рекао, скуп ће бити почетак рушења ове власти, почетак изнуђивања ванредних парламентарних избора.

Марина Вранић, новинар Радија „Лесковац“: Да ли ће у организацији тог скупа учествовати и друге странке?Имате ли снаге за такав скуп?

Томислав Љубеновић: Скуп ће бити у организацији Српске радикалне странке. Као што сам већ поменуо, странка је изузетно ојачала, и те како имамо снаге за такав скуп.

Виолета Стошић, новинар ТВ „Протокол К-1“: Каква је ситуација са чланством у јабланичком округу и у Лесковцу након повратка Војислава Шешеља?

Томислав Љубеновић: Након повратка доктора Војислава Шешеља у странку се вратио велики број људи, како у Лесковцу, тако и свим општинским одборима на територији јабланичког округа. Учланио се и велики број људи, посебно младих.

Драган Маринковић, новинар ТВ „Лесковац“: чланови који се сада враћају у Српску радикалну странку, да ли се они враћају из напредне странке?

Томислав Љубеновић: има и повратка разочараних чланова из напредне странке, враћају се и они који су били пасивни након раскола у Српској радикалној странци и нису били ни у једној другој странци. Таквих има највише, а има и оних који су били у другим странкама. Пуно је нових учлањења оних који до сада нису били опредељени, нису били чланови ни једне политичке партије, и то су углавном млади људи.

Драган Маринковић, новинар ТВ „Лесковац“:Колико је то број људи?

Томислав Љубеновић: Сваке недеље око десетак приступница потпишу нови чланови.

Драган Маринковић, новинар ТВ „Лесковац“: Ваш став поводом рушења „Шајкаче“(Лесковачког сајма)?

Томислав Љубеновић: Локална власт из претходног периода није водила рачуна о тако значајном објекту за град, па је он дошао у тако руинирано стање, а изговор траже у лошој, пљачкашкој приватизацији.

Драган Маринковић, новинар ТВ „Лесковац“: 2007. године, када је тај објекат приватизован, Српска радикална странка је била на власти у Лесковцу.

Томислав Љубеновић: Не. На власти је био привремени орган.

Драган Маринковић, новинар ТВ „Лесковац“: Да, тачно, на власти је био привремени орган.

Виолета Стошић, новинар ТВ „Протокол К-1“:Помињали сте мало пре Украјину. Да ли имате имформацију да ли из нашег краја има добровољаца тамо?

Томислав Љубеновић: Немам такву информацију.