Српска радикална странка брани Републику Српску

Немања Шаровић:Даме и господо, Српска радикална странка је Славици Ђукић Дејановић поднела захтев да одреди дан када ће функционери Владе Републике Србије и председник Србије Борис Тадић, у складу са Пословником, одговарати на посланичка питања о актуелној теми.

Тражили смо да то буде у најкраћем могућем року, а тему смо дефинисали као дефинисање политике Републике Србије према све учесталијим најавама измене Дејтонског споразума и отвореним нападима на уставни положај и статус Републике Српске.

Као што вам је познато, један од шефова посланичке групе у Народној скупштини која често подржава предлоге владајуће коалиције, и који је идеолошки близак и Демократској странци и председнику републике Борису Тадићу, изјавио је да је Република Српска геноцидна творевина. На такву монструозну изјаву, Борис Тадић је морао да одреагује много озбиљније него што је реаговао. Његов став је био прилично благонаклон. Додуше, он је рекао да не подржава тај став Чедомира Јовановића, али да сматра да свако има право на политички став.

Недопустиво је да за председника Републике Србије која је гарант Дејтонског споразума, тврдња да је Република Српска геноцидна буде валдан и легитиман политички став.

Свесни смо да Борис Тадић често мења своје ставове и да је већ нанео огромну штету националним интересима Републике Србије. Подсетићу вас да се његови политички ставови, као што у последње време и сам често признаје, заснивају на ономе што траже велике силе. Тако је председник Републике Србије уподобио свој став чак и када је реч о Косову и Метохији. Такође, човек који је несумњиво велики ратни злочинац, Хашим Тачи, за Тадића је накада био ратни злочинац, а сада о њему прича као о премијеру тзв. Косова. Тадић је недавно изразио спремност да се састане са Тачијем и рекао да његова политика креће од увиђања реалности.

Српска радикална странка изражава бојазан да политика Бориса Тадића у будућности, поново под утицајем тих великих сила, које види, пре свега у САД и водећим земљама Европск уније, не добије неку нову ноту и да ово што сада види као валидан став Чедомира Јовановића, да је Република Српска геноцидна, временом, након наредних избора претпостављам, не постане и званични државни став. Дакле, желимо да такву могућност искључимо у самом старту.