Специјалци истерали радикале сa гробља у Братунцу

Немања Шаровић: Даме и господо нивинари, делегација Српске радикале странке је јуче боравила у Братунцу, где смо одали почаст свим српским жртвама у Подрињу током ратова деведесетих година. Тамо смо доживели непријатности какве у цивилизованом свету мислим да не бисмо могли доживети.

Доживели смо да нас полиција, специјалци и некакве специјалне јединице из СИП-а, њихове безбедносне агнције као што је код нас БИА, буквално истерује са гробља. А после тога нас буквално по Бртунцу јуре по ресторанима, и саслушавају, наводно по налогу тужилаштва из Сарајева, због тога што смо ми, тиме што смо истакли заставе са ликом Ратка Младића и Војислава Шешеља, двојице људи који су бранили и даље бране српски народ и који су невини док се не докаже супротно, наводно ширили верску, националну и расну мржњу и нетрпељивост.

Успели смо да положимо венце, иако поново нисмо били у протоколу. Овакво понашање према представницима Народне Скупштиине Републике Србије и грађана Србије, говори о опредељењу режима Милорада Додика и Бориса Тадића да и даље заташкавају све злочине према Србима. Сматрамо да је скандалозно то што Борис Тадић ни ове године није нашао засходно да оде у Братунац и ода пошту српским жртвама, а истовремено се према наводним жртвама других народа односи као професионална баба нарикача, док потпуно игнорише све српске жртве.

Сви они који током претходних 20 година, а ево већ је једанаеста година владавине Демократске странке, нису урадили ништа да се казне починиоци злочина против Срба, заправо су саучсници у тим злочинима и крв невиних жртава је исто толико на њиховим рукама, колико и на рукама њихових џелата. Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије је надлежно за више од 3.267 убијених на подручју Бодриња и сахрањено на гробљу у Братунцу, али за то још нико није одговарао.

Подсетићу вас на стравишне злочине, попут онога на Божић, седмог јануара 1993. када је 35 српских села и засеока спаљено и уништено, док је убијен велики број цивла, превасходно жене, деце и стараца. За то нико није одговарао.

Хашки трибунал је амнестирао два пута Насера Орића. Први пут када га је оптужио за свега неколико убистава, уместо да га оптужи за све злочине који су се десили на том подручју. Други пут је за те злочине амнестиран онда када је другостепено веће донело ослобађајућу пресуду.

Јучерашњем догађају у Братунцу је присуствовао и амбасадор Србије господин Стојадиновић, који је најављен погрешно. Чак му ни име нису знали. То је део односа према Републици Србији и српском народу. Уместо као Стојадиновића, најавили су га као Сладића. Разговарали смо са њим и затражили да у име Републике Србије поднесе званичан протест, због тога што смо ми као предаставници Народне скупштине, српског народа и грађана Репулике Србије доживели такво малтретирање од стране припадника полиције, специјалних јединица и обавештајне службе СИП-а.

Морам да напоменем да је, поред неколико појединаца који су били изузетно груби и претили хапшењем и ко зна чимо још, већина припадника полиције била коректна према нама. Извињавали су се и рекли да су са највишег нивоа добили наређење да нас уклоне.

Желимо да Борис Тадић, Мирко Цветковић и Влада Републике Србије одговоре у чему се огледају специјалне везе између Србије и Републике Српске: да ли у прогону политичких неистомишљеника или би требало да се огледају у економској сарадњи и у сарадњи на разоткривању оних који су починили најстрашније злочине према Србима. Хвала.

Божидар Делић: Сваке године на тај дан одлазимо у Братунац да одамо пошту за 3.267 Срба који су сахрањени на том гробљу. Један део њих су војници, али већи сео су цивили, деца, жене и старци. Сваке године наилазимо на протоколарне проблеме. Ове године су нас позвали и ми смо седам дана раније потврдили да ћемо доћи да одамо почаст жртвама у долини Дрине.  Гробља су места на која свако ко дође, превасходно би требало да дође да ода пошту, али гробље у Братунцу је јуче било препуно разних врста полиције. Само дан раније, на једном другом гробљу, у Сребреници, било је дивљање неких који су такође дошли да, наводно из пијетета, одају пошту жртвама.

Слободно могу да кажем да пројекат Сребреница траје већ годинама и жалосно је што председник наше државе учествује у том пројекту. Већ се зна да ће догодине, такође из неких депоа, бити изнете кости жртава прикупљених ко зна где. То ће се дешавати још дуги низ година, све док се зацртани наводни број жртава не испуни. Свима њима који су дивљали нико се није супротставио, а све се то одвија на територији Републике Српске.

Јуче је у Братунцу било присутно више грађана из Републике Србије. Долазили су аутобусима из различитих градова, али једном броју није дозвољено ни да пређу границу. Сви који су долазили из Србије са неким торбама, били су претресани, па су им одузимане личне ствари. Рецимо, узимали су им мајице ако је на њима био лик Војислава Шешеља, писало „Образ“ или припадност некој другој организацији, која апсолутно  има право да се појављује у Србији и у Републици Српској. Поготово што све те организације годинама долазе у Братунац  да са људима из тог краја покажу солидарност са жртвама злочина.

Нејасно је ово непоштовање Републике Србије, јер је венац, који смо показали и положили у необавезном делу, носио српску заставу. Нејасно је зашто нас сваке године позивају, а зна се да из ове скупштине готово да нико други не жели да оде. Увек су то само представници Српске радикалне странке. Желели смо само да будемо тамо као посланици Народне скупштине. Нисмо тражили никакве протоколарне ствари. Желели смо да, на крају крајева, оправдамо нашу отаџбину, нашу Србију, да покажемо се саосећамо са тим жртвама.

Међутим, из године у годину нам се понавља малтретирање.

Хвала вам.