Седам година тамновања

Лидија Димитријевић: Уважени представници медија, даме и господо, ми смо ово виђење са Вама планирали за сутрашњи дан, јер се сутра навршава 7 година од добровољног одласка председника Српске радикалне странке, др Војислава Шешеља, у Хаг.

Међутим, сутра ће, поводом ове годишњице, у Београду, у 16 часова, у Дому синдиката Комитет за одбрану Војислава Шешеља организовати научни скуп под називом „Седам година хашке тамнице“.  На тај начин ћемо обележити овај дан.

И представници лесковачког градског одбора ће бити на том скупу, па сутра нећемо бити у прилици да вам се обратимо, зато то чинимо данас.

Српска радикална странка је такве скупове организовала и претходних година. На њима су учествовали историчари, правници, политиколози и остали угледни стручњаци из Србије, Русије и других земаља, који су износили аргументе о томе да се ради  о монтираном политичком процесу који се пред Хашким трибуналом води против лидера Српске радикалне странке.

С обзиром на велико интересовање јавности у вези с поступком који се води против нашег председника, али и читавог српског народа, ова годишњица је повод да се присетимо дана када је др Шешељ отишао у Хаг и  изјаве коју је дао тада, да иде да „растури Хашки суд и раскринка антисрпску заверу“.

Такође, да се подсетимо да су у овом политичком процесу пробијени сви разумни рокови суђења;

да је на почетак суђења наш председник чекао скоро четири године, да је због одлуке да му се силом наменте адвокат (њему, који је у бившој СФРЈ био најмлађи доктор правних наука) био принуђен да ступи у штрајк глађу који је трајао 28 дана, због чега је суђење одложено још читаву годину, да је направљена још једна пауза од годину дана, када је прекинут редовни поступак и покренут, нови због наводног „непоштовања суда“;

да је до сада кроз судницу продефиловало 75 сведока тужилаштва. Многи од тих сведока, према речима господина Зорана Красића,  побили су преко 70 посто текста који стоји у оптужници и претпретресном поднеску тужилаштва, тако што су се оградили од неких реченица које су наведене у оптужници и претпретресном поступку, за које је тужилаштво тврдило да су ти сведоци аутори таквих навода. Њихови сведоци су уствари посведочили да су то лажи и фалсификати.

Поштовани новинари, ја сам се потрудила да ово моје излагање буде што краће, како бисте ви могли да објавите што већи део онога што сам рекла, иако је ово изузетно битно, не само за нас српске радикале, већ, као што сам рекла, изазива огромно интересовање већине грађана који нису чланови Српске радикалне странке, чију подршку добија Војислав Шешељ да истраје у ономе што је започео.

Захваљујем вам на вашем времену  и на простору који ће ваше медијске куће дати за емитовање овог садржаја, јер се ради о једном човеку чија су људска права и те како прекршена, коме је ускраћено и право на правично суђење, и на суђење у разумном року, човеку који је лидер странке која једина води рачуна о националним интересима свих Срба, која делује не само у Србији, већ и на другим просторима где живи српски народ.

Иначе, 2010. је година у којој се очекује крај суђења др Војиславу Шешељу и његов повратак у Србију.