Режим нема план за Косово и Метохију

Борис Алексић: Добар дан. Даме и господо, добро дошли на редовну конференцију Српске радикалне странке, моје име је Борис Алексић, ја сам народни посланик, са мном су данас господин Мирко Муњић и господин Филип Стојановић, такође народни посланици Српске радикалне странке. Као што знате, ове недеље тема која се свакако пробија у први план, која је изнад других тема јесте, у ствари, две године од самог проглашења независности НАТО државе на Косову и Метохији.

Ви врло добро знате да је то један трагичан догађај за Републику Србију, а ми ћемо вас подсетити отприлике шта се све ту дешавало, а даћемо и нека конкретна решења шта би Република Србија могла да уради како би повратила суверенитет над Косовом и Метохијом. Као што вам је познато, 2008. године, од стране Европске уније, одобрена је мисија, такозвани Еулекс, чији је задатак очигледно да на Косову и Метохији истисне мисију Уједињених нација. Један дан након тога 17. фебруара, очигледно у договору, шиптарски сепаратисти на Косову и Метохији су прогласили независност. Дакле, овде је очигледна координација потеза између Европске уније и шиптарских сепаратиста на Косову и Метохији.

Да не буде никакве забуне, постоји континуитет понашања Брисела и Вашингтона према Србији и по питању Косова и Метохије, који траје већ дуги низ година, заиста. Ево, ми ћемо вас подсетити, наше мишљење је да су и Брисел и Вашингтон учествовали у етничком чишћењу Срба на Косову и Метохији и да дан- данас покушавају да доврше тај неславни посао, да елиминишу и преостале српске енклаве на Косову и Метохији. Дакле, стратегија Европске уније и Сједињених Америчких Држава је веома јасна. Као што знате, 1990. године, земље западне Европе и Сједињених Америчких Држава и НАТО пакт извршили су најтежи злочин по међународном праву, злочин против мира. То је злочин који је дефинисан и у нашем законодавству, дефинисан је и резолуцијом генералне скупштине уједињених нација из 1974. године, а судови у Нирнбергу и Токију су судили пре свега за тај злочин.

Међутим, ето видите, пред крај 20. века и почетком 21. века нико није одговарао за тај злочин иако је тај злочин тежи од злочина геноцида и од ратног злочина и од злочина против човечности. Дакле, 1999. године они су извршили злочин против мира, и кршећи конгентне норме међународног права, окупирали су Косово и Метохију, НАТО је преузео контролу над том територијом, погром Срба је започео, Срби су почели да беже са територије Косова и Метохије и ви знате да то траје и до дана данашњег. Ја ћу вас подсетити на 17. март 2004. године, када су заиста уништени бисери европске културе и цивилизације - српски средњовековни манастири, када је велики број људи протеран, када су српска насеља, српске куће гореле, и то све на територији која је била под контролом НАТО-а, Сједињених Америчких Држава, Немачке, и тако даље. Није истина да они то нису могли да спрече, они су имали трупе не само на Косову и Метохији већ и у околним земљама, такође имају своје обавештајне службе које обављају послове на целој територији Републике Србије и знали су да се тај погром планира, међутим, нису ништа урадили. Дакле, све су учинили да се српски животни простор на Косову и Метохији смањи. Дакле, да се север Косова, где још има Срба, у потпуности етнички очисти од српског живља.

Симболично, америчка компанија МПРИ која је обучавала хрватске паравојне формације пре агресије на Републику Српску Крајину, која је учествовала у етничком чишћењу Срба из Републике Српске Крајине, што је потврђено, има уговор са базом Бондстил на Косову и Метохији, где такође спроводе део обуке. Дакле, етнички су чистили Србе у Републици Српској Крајини, а сада то раде на Косову и Метохији. Шта се даље дешавало? Пре две године, рекао сам, проглашена је противправна независност Косова и Метохије, а Шиптари су, уз помоћ својих ментора из Европске уније и Сједињених Америчких Држава, покушали са насилним и противправним насељавањем српских енклава. Као што знате, то се дешавало у Брђанима, они су одавно прекршили споразум о такозваној жутој линији који је био договорен 2000. године, почели су заиста да насељавају ту територију без сагласности Срба, нису Србима дозвољавали да се врате на своја огњишта са којих су протерани и полако су почели да истискују Србе са те територије. И имали су подршку, прећутну, режима у Београду и режим у Београду није спроводио активне мере да спречи такво поступање.

Слична ствар се десила у Штрпцу, то је био увод у такозвани Фејтов план. Такозвана међународна заједница, у ствари Сједињене Америчке Државе и Европска унија, су решиле да им пробни балон за преузимање контроле над српским општинама буде Штрпце. Штрпце је веома значајно због тога што се тамо налазе одређена јавна предузећа и одређена државна имовина, која уз сагласност општина, оних који су на власти у општини, може да буде приватизована, дакле то је са једне стрне и велики економски плен за њих био. Шта су они урадили? Исто су почели са насељавањем те територије организовањем избора, а власт у Београду је упутила сигнал Србима да не треба да се противе таквим активностима Шиптара и њихових ментора из Сједињених Држава и Европске уније. Шта се десило након тога, сви веома добро знамо, они су преузели ту општину, ја ћу вас само подсетити да у тој општини заиста не постоје шиптарски нарко-дилери, од Хашима Тачија и других, који немају луксузне викендице које више подсећају на монументална здања на Беверли Хилсу него на викенд куће какве смо навикли да видимо у другим деловима Србије. Дакле, тај потез је био веома јасан. Након тога, после тог пробног балона и млаке безличне политике режима у Београду, покушавају исту ствар да ураде са Косовском Митровицом. Као што знате, у Фејтовом плану постоји идеја да се створи општина Северна Митровица, а то је управо преузето из Ахтисаријевог плана. У Ахтисаријевом плану се управо помиње тај детаљ и очигледна је њихова намера да у потпуности разбију северни српски део Косова и Метохије, српске енклаве, и да Србе учине беспомоћним.

Дакле, још једном ћу рећи да доврше процес етничког чишћења. Они су почели српске институције и институције државе Србије коју су и у складу са српским законима, Уставом, у складу са међународним правом и Резолуцијом 1244 дрско да називају паралелним инситуцијама, замислите сада то! Европска унија и Сједињене Америчке Државе, које се залажу наводно за поштовање међународног права, сада српске институције које су у складу са Резолуцијом 1244 називају паралелним институцијама. Јасан сигнал се шаље Србима да се исељавају одатле, у међувремену извесни тужилац Еулекса, потпут Ните Амин, оптужују српске лидере са севера Косова, замислите, за тероризам. Дакле, у оптужници против лидера Срба са севера Косова и Метохије стоји да су чинили дела тероризма. Погледајте сада ту иронију, молим вас, у Сједињеним Америчким Државама ће се провести процес против Халида Шеик Мухамеда који је главни осумњичени за терористичке нападе 11. септембра. Због чега је овај поступак занимљив? Па, занимљив је због тога што је јединица Халида Шеик Мухамеда деловала на Косову и Метохији, где се борила против Срба, то имате у извештајима Џозефа Боданског, првог стручњака Конгреса Сједињених Америчких Држава до 2004. године, који је врло прецизно изнео те податке, такође господин Грегори Копли, али и многи други стручњаци са Запада и из Русије, и тако даље. Дакле, човек који је оперативно организовао 11. септембар је имао јединицу која се борила на Косову и Метохији, али једноставно о томе нико не говори. Можда чисто као једна дипломатска финта, наша држава је морала да тражи његово изручење, па да видимо шта би онда Американци одговорили. У сваком случају, мора до краја да се истражи употреба његове јединице на Косову и Метохији, улога Ал Каиде, која је очигледно на том делу српске територије била знатна, као и у Босни и Херцеговини, где је обучаван други оперативни организатор 11. септембра, Мухамед Ата, који је и погинуо, он је био у другом авиону који је ударио у Светски трговински центар. Халид Шеик Мухамед је жив и био је затворен у Гватанаму. Дакле, из овог примера јасно можемо да видимо ко су терористи, са врло прецизним подацима који долазе из Сједињених Америчких Држава. Међутим, без обзира на то, Еулекс, који се наводно бори за заштиту права, оптужује Србе за тероризам. Дакле, заиста једна застрашујућа чињеница!Стварни циљ је елиминација Срба из Косовске Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића.

Дакле, са севера Косова, и ту заиста нема никаквог двоумљења. У исто време, из Сједињених Америчких Држава стижу претње Београду, јер се захтева од Београда да и даље води млаку безличну политику. Шта се дешава? Ви знате да је „Гардијан“ пренео поруку петорке - Британије, Немачке, Француске, Италије, Сједињених Америчких Држава, где су рекли изричито да више те државе неће толерисати агресивну реторику Србије о Косову. Сад је то нека врста новог вербалног деликта, можда ће сутра Тадића, Јеремића и друге да оптуже пред трибуналом у Хагу, мада нема нових оптужница, али они могу све да ураде. За вербални деликт, пошто је проф. др Војислав Шешељ такође оптужен за вербални деликт. Шта се даље десило? Очигледно је да су те претње, које су супротне међународном праву, апсолутно забрањене у међународним односима, уплашиле режим у Београду. Врло брзо након тога господин Јеремић је изјавио да Србија има нека три приоритета борбе за Косово и Метохију. Између осталог, то је заустављање признавања самопроглашене независности, заустављање учлањења Косова у међународне организације и скретање пажње на кршење људских права. Као што примећујете, то је пасивна политика.

Дакле, поставља се питање да ли Влада Републике Србије има неки активан план борбе за Косово и Метохију, и ту долазимо до оног чувеног питања: шта бисте ви урадили да сте на власти или да можете нешто да урадите? Па, урадили бисмо врло једноставну ствар. Дакле, приоритет Републике Србије мора да буде борба за Косово и Метохију пред Уједињеним нацијама. Као што знате, Уједињене нације имају скоро 200 чланица, 65 држава је признало независно Косово и Метохију, дакле две трећине, три пута више држава је против независности Косова и Метохије, дакле, ту Србија има огромну подршку, сада ту подршку треба формализовати. Дакле, не да водимо пасивну политику као што раде господин Тадић и господин Јеремић, него активну.

Хајде да видимо сада ту огромну подршку коју имамо, да је формулизујемо. Како да је формализујемо? Један од начина како да је формулизујемо је преко Генералне скупштине Организације уејдињених нација. Вук Јеремић говори о историјском поступку пред сталним међународним судом правде, и о каснијој расправи пред Саветом безбедности, али чак и да имамо већину у Савету безбедности, било која стална чланица, ту су нажалост САД, Енглеска, Француска, оне које би увек уложиле вето против Србије, иначе Америка је од оснивања Уједињених нација 82 пута уложила вето, Русија 5 пута, а Кина само 3 пута. Дакле, то није решење. Не може о томе да се расправља пред Саветом безбедности на користан начин за Србију. Али може пред Генералном скупштином Организација уједињених нација, јер ту имамо убедљиву већину. Институ преко којег ми можемо да реализијемо то јесте институт Уједињени за мир. То је једна резолуција Генералне скупштине Организације уједињених нација, која омогућује и даје овлашћења Генералној скупштини да по питањима мира и безбедности надгласа и преузме иницијативу од Савета безбедности. Уколико тамо нема решења, очигледно је да у Свету безбедности нема решења јер га напросто Сједињене Америчке Државе и њени сателити паралишу. Е, то би морали да ураде Тадић и Јеремић. То је активна политика. Окупити те земље и добити формалну подршку на страни Србије, а не само говорити - ми спречавамо даља признања. При том, руку на срце, та даља признања је више спречила Русија него српска влада, то свима треба да буде јасно.

То је наше решење, ми мислимо да је то конкретно и добро решење. И оно мора да успе. Шта даље треба радити? Очигледно је да Србија треба да се ослони на свог историјског савезника пријатеља који је веома активан у међународним односима, то је Руска Федерација, нова руска стратегија за европску безбедност, нацрт тог уговора постоји на сајту председника Руске Федерације, је прилика за Србију да поврати суверенитет на Косову и Метохији. Тај споразум предвиђа у својој преамбули очување принципа Уједињених нација, Хелсиншког завршног акта, и поштовање суверенитета држава чланица. Такође предвиђа и колективну безбедност. То су они принципи за које се залаже и мора да се залаже Република Србија. Кроз неколико чланова тог споразума се афирмишу ови принципи и, наравно, уводи се један специјалан механизам како свака држава потписница да помогне другој држави која је угрожена, е то је шанаса за Србију, сарадња са Руском Федерацијом. Ви сте видели да је у новој руској доктрини истакнуто како је управо ширење НАТО пакта прва опасност на коју Москва обраћа пажњу. Код нас се помињу неке идеје учлањења у НАТО пакт. Просто невероватно. Како ми можемо да приступимо организацији која нама отима територију, ево и на сајту НАТО-а, на сајту Европске уније, на државним сајтовима САД Косово је независна држава. Они то уопште не третирају као део територије Републике Србије, дакле једноставно не можемо да идемо, погледајте лица НАТО-а. Такозвану групу мудрих људи или мудраца који предводе НАТО, а то је иначе званично тело НАТО-а, предводи Медлин Олбрајт. Можете то да замислите! Чувена бомбардерка из Рамбујеа, дакле, то је крем де ла крем НАТО-а, то су им најпаметнији људи. Па, кад им је Медлин Олбрајт најпаметнија особа, онда заиста морамо да се запитамо за здравље тих људи који руководе НАТО-ом. Очигледно да ту има одређених проблема. Док су се консултовали с професором Хантингтоном, Френсисом Фукуојамом и другима, хајде, могли смо да обраћамо пажњу. Они су заиста писали озбиљна дела и озбиљне критике иако против интереса Србије и Руске Федерације, али свакако је било много података у њиховим анализама, а данас када им је Медлин Олбрајт предводник мудраца, онда се заиста поставља питање шта је тај НАТО пакт и очигледно стоји чињеница да је он рецидив, остатак хладног рата, и да треба бити уклоњен са међународне позорнице. Дакле, ови подаци су веома јасни. Шта се даље појавило? Од предлога у нашој јавности, помиње се извесна кантонизација Косова по швајцарском моделу. Јохан Галтун, који је оснивач извесне невладине организације, изнео је тај предлог, то су одређени медији пренели у Србији, наравно овај предлог је бесмислен, историјски аспекти у којима је формирана Швајцарска су сасвим другачији од оних у којима је данас Србија, а поготову његов предлог да Србија ту треба да буде са - не знам, Албанијом и Косовом и Метохијом, вероватно да би Шиптари могли да се насељававају све до Суботице, па да заврше онако како су завршили и на Косову и Метохији. Али интересантан један податак где се говори да Србија нема тако значајну и богату историју као Швајцарска, што је заиста бесмислено, јер је Србија заиста много дала и европској цивилизацији и учествовала је у одбрани европске цивилизације. Прво, од Отоманског царства, чиме се Швајцарска, наравно због своје безначајне снаге, није ни бавила, а такође у Првом светском рату у борби против Немачке, а у Другом светском рату поротив нацизма, и тако даље. Дакле, наша историја је сасвим другачија. Дакле, ја сам вам рекао какве су наше идеје и шта ми мислимо, која су конкретна решења која би Република Србија требало да има у виду. И још једном ћемо заиста истаћи да режим у Београду мора да престане са вођењем млаке политике. Морају заиста да се активирају, морају да повлаче конкретне потезе и кажем вам још једном, да формализују подршкју коју ми имамо у Уједињеним нацијама, где је тренутно три пута више држава које подржавају интегритет Републике Србије у односу на оне које су за независно Косово и Метохију. Дакле, то је решење по нама.

Ето, ја сам толико имао данас да вам саопштим. Да ли има можда неких питања? Уколико нема, ја вам се захваљујем.