Повратак одборника у Српску радикалну странку

Саша Суботић: Даме и господо новинари, добар дан, добро дошли на конференцију за новинаре Српске радикалне странке Општинског одбора у Земуну. Разлог заказивања данашње конференције су најновија дешавања у општини Земун. Наиме, ми смо већ обавештавали јавност да се велики број чланова Напредне странке вратио и даље враћа у Српску радикалну странку, а данас је то случај и са функционерима напредњака. У Српску радикалну странку се вратио одборник напредњака из општине Земун Срђан Томић. Очекујемо да ће сада, када је политика напредњака у потпуности огољена, многи бивши чланови напредњака кренути путем којим је кренуо овај одборник, али и сви чланови који су се у међувремену, од 2008. до данашњег дана, вратили у Српску радикалну странку. Оно о чему могу да вас обавестим јесте да је тај број чланова велики, а као што сте и сами имали прилике да чујете, у Српску радикалну странку је добродошао свако осим Томислава Николића и Александра Вучића. О свему овоме надаље ће вас обавестити народни посланик и члан Председничког колегијума Вјерица Радета.

Вјерица Радета: Даме и господо, у последњих неколико месеци готово да нема дана да се у Српску радикалну странку не врати неко од бивших чланова Српске радикалне странке који су у међувремену, од 2008. године, поготово тек након што смо из странке искључили Томислава Николића и Александра Вучића због неуспелог покушаја пуча, и ти повраци у Српску радикалну странку су или појединачни, или се враћају групе људи или цели месни одбори. Било је за то више примера, имамо Аранђеловац, имамо Нови Бечеј, имамо Крушевац, где су се цели месни одбори вратили. Дакле, свакодневно се људи враћају разочарани политиком напредњака. Ми, у Српској радикалној странци,  задовољни смо тиме што је, ево, требало некоме две године, а некоме мало више, а надамо се да ће их бити све више који су схватили оно што смо ми причали од самог почетка, да су Николић и Вучић издајници идеологије Српске радикалне странке, издајници идеологије српског национализма, а то заправо значи и да су они издајници и државе  Србије. Можда нас на почетку нису најбоље разумели, можда су људи мислили да ми то говоримо зато што нам је, ето, криво што су они отишли. Наравно, то  није тако. Ми који смо остали у Српској радикалној странци остали смо на истим ставовима, на истом страначком програму, на истој идеологији. И пошто смо имали сазнања са терена да људи хоће да се врате, некима је било можда непријатно, неки су се плашили евентуалне реакције приликом повратка тамо одакле су отишли и одакле заправо никада нису ни требали да оду, председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ из Хага је упутио један проглас, како га је назвао, свим бившим и будућим члановима Српске радикалне странке. У том прогласу је објаснио због чега ми мислимо да сви ти људи треба да се врате у странку, да су добродошли у Српској радикалној странци. Ја сам обишла готово сва општинске одборе у Србији и оно што је добро је да су чланови Српске радикалне странке у потпуности разумели ову интенцију и да нигде није било проблема са повратком тих људи, односно да је свако ко се вратио у Српску радикалну странку примљен најсрдачније и да сваки појединачни повратак подразумева да ће то да буде у још већем броју. И у овом општинском  одбору је било чланова који су се већ вратили, али ми смо се, ето, да кажем, определили данас да јавности представимо Срђана Томића, баш зато што је он функционер напредњачке странке на нивоу њиховог општинског одбора Земун, односно био, више наравно није. Ми се и даље трудимо да се број таквих људи што је могуће више повећа, зато што је интенција Српске радикалне странке да се ми у што скоријој будућности вратимо најмање на ниво на којем смо били када се све то десило 2008. године. И нема више ниједног разлога да ико ко је икада био искрено уз програм Српске радикалне странке остане међу напредњацима. Када смо ми говорили да су они формирани да би урадили најпрљавије послове у Србији, нису нам у почетку многи веровали, али данас је то толико очигледно. Видите њихов жал што они нису били ти који би ухапсили Ратка Младића, да добију неки поен од својих европских и америчких пријатеља, па онда кажу – да, и они би то урадили, али они се не би радовали, не би се смешкали, вероватно би Вучић онако направио фацу и оклембесио усне како је карактеристично за њега, па се само у томе разликују. Напредњаци ће и даље да раде на разградњи Србије. Они ће бити ти који ће показати спремност да потпишу некакав споразум о добросуседским односима са лажном државом Косово. Они су у рукама тајкуна, то је ваљда свима очигледно. Јер ево, на нивоу Земуна, да се само запитамо одакле им пословне просторије, не само у Земуну него и по месним одборима. Тако је у свим градовима у Србији. Њихове просторије су у центру градова, одлично опремљене, уређене, а они, то је познато, не добијају ни један једини динар из буџета Републике Србије. Ја бих волела да наш пријатељ и колега Срђан Томић каже шта су били његови лични мотиви да се врати у Српску радикалну странку и наравно, да му, у име и овог општинског одбора и целокупне странке пожелим добродошлицу. Хвала.

Срђан Томић: Захваљујем. Да направим неку кратку анализу. Ја сам се 2004. године учланио у Српску радикалну странку, готово годину дана пошто је професор др Војислав Шешељ отишао у Хаг. Моја активност у Српској радикалној странци била је везана за вођство заменика тадашњег председника Томислава Николића. И, да будем искрен, мени се то како је он водио као заменик Српску радикалну странку допало и због тога сам желео да наставим да га, хајде да се тако изразим, да га пратим уз сво поштовање према Војиславу Шешељу и његовој одбрани у Хагу. Због тога се сада враћам чиста образа, чиста срца и свакога могу да погледам у очи. Госпођа Вјерица Радета је све рекла везано за катастрофалну политику Српске напредне странке. Ја бих само додао један закључак, да је данас у Србији највећа срамота бити, на било који начин, следбеник такозване Српске напредне странке. Значи, у овом моменту је мања срамота бити члан или симпатизер Демократске странке, ЛДП-а, Г17, него Српске напредне странке. Што се тиче земунских напредњака, то су људи који су, неки су дали неки новац, па хоће да обрну, неки су по рођачким и другарским везама добили позиције по општини. И можете да мислите онда колико је таквим људима стало до интереса грађана Земуна. Атмосфера и систем који влада у земунским напредњацима ништа се не разликује, верујем да је већина вас гледала серију Сопранови. Значи, кад гледате серију Сопранови и када гледате шта се дешава у земунским напредњацима, то је готово пресликано. Ето, ја бих толико.

Саша Суботић: Ако има неких питања изволите. Не? Онда закључујемо ову конференцију за новинаре. Хвала вам.