Последњи дан кампање

Александар Вучић: Даме и господо новинари, изборни штаб Томислава Николића изражава задовољство кампањом коју је водио председнички кандидат Томислав Николић. Данас, последњег дана изборне кампање, потпуно смо уверени у победу Србије, у победу Србије свим срцем, убеђени да је Томислав Николић будућност Србије, а синоћни телевизијски дуел је, чини ми се, на најбољи начин показао ко Србију може да води, а ко је велики губитник. Ми смо посебно задовољни због чињенице да мученици у појединим новинама и телевизијама, које контролише Демократска странка, а иначе још јуче су у 14 сати завршили странице са коментарима како је изгледао телевизијски дуел који је почео у 21,15 тек, дакле, покушавају да окрену оно што се заиста збивало. Ја не знам како, ми смо овде обично на београдском асфалту се каже, а да не буде увредљиво, просто када неко некога победи, Звезда Партизана или Партизан Звезду, па кажу – згазили их као маче мушкатле, а то вам је синоћ отприлике било у случају Томе Николића и Бориса Тадића. Томислав Николић је у политичком смислу речи прегазио Бориса Тадића, и грађани Србије ће то показати на изборима 3. фебруара.

Кампања коју је водио кандидат дела режима показује само колико су изгубили главу и колико су нервозни, најгоре и најпрљавије лажи његових сарадника, неистине. Приче о томе шта ће се збивати са Србијом уколико победи Томислав Николић наишле су на најбољи одговор шефа данске владе Расплсена и представника председавајуће Европске уније, дакле Словеније, у јучерашњем дану који су им рекли, ко год да победи, било Николић, било Тадић, однос Европске уније биће потпуно исти и они ће наставити да Србији Шаљу позитивне сигнале. Онда ви сада видите какви су ваши противници. Они све време, у ствари, Србији желе зло, они Србији желе лоше, и све време су плашили народ неистинама, све време су плашили народ фалсификатима, лажима. На крају се испоставило да им ништа од тога апсолутно не вреди. Данас очекујем, наравно, најпрљавију могућу кампању Б92 и још неких медија, али ништа боље нисмо могли ни да очекујемо. Видим да су ону интелектуалну громаду Срђана Миливојевића, као значајног госта предвидели за 19 сати вечерас у “Полиграфу”, који ваљда треба најгорим речима да се изражава о Томиславу Николићу, али то говори колико су ниско пали. То говори колико је мали дојучерашњи председник Републике Србије Борис Тадић.

Изборни штаб Томислава Николића изражава задовољство због принципијелног става народњачке коалиције Војислава Коштунице и Велимира Илића. Они су тражили да се поштује Устав Републике Србије, и ми смо задовољни због чињенице што су на поштовању Устава Републике Србије апсолутно истрајали. Зато што је обавеза сваког председника који победи, дакле председничког кандидата који победи на председничким изборима и постане председник, јесте пре свега да поштује Устав. За председника Србије Устав Републике Србије и јесте свето писмо. У том смислу имам поруку за њих, а то је да ће Томислав Николић свакако поштовати Устав Републике Србије. За њега је Устав најважнији акт у складу са којим ће се понашати. Хоће да разговара са свима, хоће да разговара и са представницима Европске уније, наравно Руске Федерације, са представницима Сједињених Државама, са свима у свету, али Устав Републике Србије увек ће поштовати, увек ће штитити и чувати територијални интегритет и суверенитет Републике Србије.

Ми смо у овој изборној кампањи дали све од себе, и ја желим да се захвалим свим људима који су у кампањи учествовали. Младим момцима и девојкама који су на свим интернет форумима побеђивали, убедљиво побеђивали, Тадићеве симпатизере. Желим да им се захвалим јер су показали ко је у Србији образованији. Причали су како су углавном они који су за Николића необразовани. Не постоји ниједан интернет форум у Србији или у свету у којем Николић није победио Тадића, сем два. А знате зашто? Зато што постоје администратори, односно модератори који не дозвољавају да уђете са другачијим, односно са идејама против Бориса Тадића, то су Б92 и “Блиц”. Све остало обиђите, погледајте све сајтове и видећете да свуда Николић убедљиво побеђује. То показује, чини ми се, где је будућност Србије, за кога су клинци у овој земљи, за кога су млађи људи у овој земљи и какву Србију они хоће. Qуди хоће да имамо државу, људи само хоће да буду свој на своме и ништа више, и ми им дугујемо огромну захвалност на огромном труду. Они су то радили потпуно бесплатно, апсолутно волонтерски, али су се борили свим срцем, и хоћу да се захвалим свим људима који су издржали најпрљавију кампању кандидата дела режима, што су то успели да истрпе, што су сачували сву снагу и што ће 3. фебруара свим срцем гласати за промене и за Томислава Николића.

Ми вас још једанпут позивамо, вечерас од 20 сати почиње пренос, али већ у 19 сати почеће делимично програм у београдској Арени, али од 20 сати идемо у директан пренос, па ћемо видети када ће се завршити све.

Изволите, ако имате било какво питање, Томислав Николић је, као што знате, у обиласку Гроцке, Барајева, Младеновца, Сопота и Лазаревца, и Обреновца, извините.

Новинар: Да ли се зна време када ће се Томислав Николић обратити вечерас?

Александар Вучић: Постоје две варијанте. Једна је да буде око двадесет до десет, дакле 21.40, а друга је да то буде око 23 и нешто, али мислимо пре да ће бити 21.40. Дакле, ја не могу... немојте да ме држите за реч, плус минус пет минута или десет, али очекујем да ће бити 21.40. Ово сам се насмејао због тога што када се договоримо, онда неко говори минут, два или три, а онда буде атмосфера усталасана или велики број људи аплаудира, или не знам шта, онда човек помисли да треба да говори пет или шест минута, то се дешава свакоме од нас, тако да не замерите због ове процене, иако се труди да планирамо, па нам никада баш не иде да то буде потпуно јасно и прецизно како смо то желели да направимо. Ми се надамо, без обзира на кампању појединих медија, надамо се да ће данас полиција обавити свој посао и да неће долазити до било каквог додира присталица Томислава Николића и Бориса Тадића. Ми смо издали стриктне налоге нашим присталицама, нашим одборима, да не наседају на провокације, да не одговарају на нападе, да је њихов посао само да дођу у Арену и да тамо сви заједно славимо победу за 3. фебруар.

На крају, још једанпут упозоравамо кандидата дела режима да се не игра са било каквим триковима у недељу увече, да не проглашава изборне резултате пре него што пребројимо последњи листић, а онда ко победи нека изађе да слави. Ми ћемо славље организовати у свим градовима Србије, али неће бити славље док се не преброји последњи листић. Тек када будемо грађане обавестили о тачном резултату избора, онда ће Србија почети да слави, у свим градовима, селима, засеоцима Србије. Али, ако мисле да на било који начин ометају ток изборног поступка, па се случајно догоди да негде нестаје струје, па се случајно догоди да се не зна ко у каквим јакнама улази на поједина бирачка места па их затвара, нека о таквом сценарију не размишљају. Упозоравамо их унапред. Спремни смо да бранимо одбрану воље грађана Србије.

Изволите.

Новинар: Да ли сте добили неке информације да би то могло да буде, или...?

Александар Вучић: Да, добили смо врло озбиљне информације, али само нека они раде свој посао, ми имамо припремљене одговоре. Наше је само да их упозоримо, а после нашег упозорења нека раде шта год хоће.

Новинар: А које су то информације, можемо ли знати?

Александар Вучић: Па, ја сам вам отприлике рекао, не бих се даље упуштао у шпекулације.

Новинар: Долазећи на конференцију пратио сам вести у 10 сати (нејасно) и из Приштине се јавља један Албанац, да не кажем Шиптар, јавља се и каже да грађани Косова навијају да добије Тома Николић. Ако он добије ми знамо да је Косово наше.

Александар Вучић: Гледао сам јуче “Рипорт” Ројтерсов, у којем се каже, ако Николић победи онда ће бити 10. фебруара проглашење независности. Каже, ако Тадић победи, онда ће бити 18. фебруара. Аха, рекох, добро је. То је веома значајна свар, они очигледно иду на то да проглашавају независно Косово, а наше је какав ће бити наш одговор, а не да ли ће то бити три дана после, али то говори колико је мали председнички кандидат дела режима. Видели сте га синоћ. Пита га Тома... шта год га Тома Николић пита, о чему год да га пита, он узме да погледа мало шта су му написали како треба да одговори, па прочита нешто што нема везе с питањем. Али, то су ваљда ове интелектуалне громаде смислиле да то тако треба. Није оно синоћ било такмичење у брзом читању, него у ономе што ће неко да каже грађанима Србије. За такмичење у брзом читању имамо ми два кандидата овде у странци, победили би га сто посто, мада је био веома успешан у брзом читању.

Новинар: Јуче је телевизија објавила да је Милан Ивановић дао...

Александар Вучић: Да, извињавам се што то нисам коментарисао. Значи, ту врсту безобразлука коју смо видели јуче на Б92 и на РТС-у, где је Милан Ивановић, односно Српско национално веће дало подршку Борису Тадићу. То представља онако врхунац лицемерја, безобзирности и безобразлука, али...

Новинар: Зато вас и питам.

Александар Вучић: Али, да не бринете, господине Бошковићу, вечерас Милан Ивановић иде у директан пренос са митинга Томиславу Николићу, па ће Милан Ивановић сам да каже да ли је подржао Бориса Тадића. Да се ја вратим на београдски асфалт, можда и јесте, али сигурно није.

Новинар: Немамо података како се провео тамо, да не кажем провео, искористио боравак у Русији?

Александар Вучић: Био је са... па рекао сам јуче. Дакле, Томислав Николић се срео са Борисом Гризловим, срео се са Сергејом Мироновим и срео се са Дмитријем Медведевим. Дакле, са господином Гризловим били су и Константин Косачов, председник спољнополитичког одбора, и Александар Волков, председник руске думе. Са свима са којима је могао да се сретне срео се, посебно је занимљиво да су га примили и они који представљају највишу извршну власт и човек који је будући председник Русије, дакле као што сам рекао, будући председник Русије примио је будућег председника Србије, тако да иако су неки покушали да спрече, очигледно је да у том послу нису успели.

Новинар: Значи, у току дана биће на некој од телевизија?

Александар Вучић: Биће, биће. Оно што смо ми изнајмили од термина ту ћете моћи да видите шта се збивало у Русији, осим ако нестане струја у вашим домовима.

Изволите.

Новинар: Колега из иностранства поставио би питање на енглеском.

Александар Вучић: Само изволите.

Новинар: (питање на енглеском)

Александар Вучић: Могао бих да вам одговорим на енглеском, али због осталих новинара ћу одговорити на српском. Дакле, господин Јеремић је много прича испричао, али да је требало да се потпише споразум о стабилизацији и придруживању био би потписан, дакле 3. фебруара, или пре 3. фебруара, или 28. јануара како је било договорено, али није. То је прича за грађане Србије која је потпуно бесмислена. Чули сте синоћ Расплсена и Јаншу који су рекли да нема никаквих нових детаља и да се тако нешто неће догодити. За нас је питање само... ми желимо да потпишемо и жели Томислав Николић да разговара са представницима Европске уније, и ти позитивни сигнали који стижу из Европске уније су добри, оно што он тражи и на чему инсистира јесте поштовања граница Републике Србије, и ништа више. Господин Јеремић је иначе познат по томе да не говори увек баш истину, тако да ово није први пут.

(Одговор и на енглеском)

Изволите, ако имате још неко питање.

Новинар: Имам неколико питања...

Александар Вучић: Само ви изволите колико год хоћете.

Новинар: Хвала. Читала сам да је американска агенција организовала вашу кампању, ви сте то демантовали...

Александар Вучић: Говорили смо ми истину. Ми смо рекли истину. Као што сам тада рекао рекли смо истину, а о томе ћемо посебно говорити када се заврши кампања и о томе што мислим да ће неки људи морати да објасне зашто су о различитим стварима говорили бројне нетачности и неистине, да не говорим тежим речима. Мислим, нама то не смета, наша кампања је била модерна, озбиљна, видели сте и сами, боља него нашег противкандидата, и то је оно што је њих изненадило. Ја сам зато рекао, они су се изненадили што смо их на свим интернет форумима до ногу потукли, па се питају, откуд то да они који су за Тому Николића да се боље сналазе са интернетом него они. Тако да и у свему другом смо их престигли, зато што они нису ниједног тренутка хтели да слушају шта ми говоримо нити да гледају шта радимо, зато што много више они болују од стереотипа него било ко на Западу. Wима је тешко да чују шта каже Расплсен, Јанша, Солана или било ко други, њима је тешко било шта да чују, њима је тешко да слушају шта говори Томислав Николић или шта говори било ко од нас. Они имају своју причу у глави, важне су њихове фотеље, њихова јавна предузећа, њихова пљачка и ништа више. Ја мислим да грађани Србије, за разлику од њих, имају отворене очи и слушају и виде, и то је оно што је данас њихов проблем. Да, наравно, ми смо много научили и напредовали. Ми се не стидимо да кажемо да учимо и да напредујемо у начинима како да водимо кампање, како да се супротставимо онима који осам година владају, просто то нам је посао. Онај ко не жели да се усавршава и да учи, немојте да се бави овим послом.

Новинар: Добро, да ли сте се бар инспирисали Американцима или...?

Александар Вучић: Па ја могу да вам кажем да смо учили добре кампање на много страна. Ако ме питате, сваке ноћи гледам америчке кампање и могу о томе да причам дуго, посебно о начинима како кампању води Барако Бама. Мада, ако сте приметили, они су се потрудили да копирају неке ствари из кампање Била Клинтона, помало Хилари Клинтон, а мени је бољи кампањер Барако Бама. Не мислим да ће победити, али ако пратите његову кампању, онда можете да видите колико из те кампање можете да научите о много ствари, о заиста много ствари, и о оној непосредној кампањи, а и о оној посредној. Али, учили смо и из европских кампања, посебно француских, посебно са француских избора, али и свуда, чак и са руских избора, неке врло интересантне ствари смо видели које обично не пролазе на Западу, али смо учили. Наставићемо да учимо.

Новинар: Ко је код вас одлучивао које ће бити фотографије, који ће бити слоган, ко је одлучивао?

Александар Вучић: Па то је цео тим радио. Дакле, цео тим стручних људи, помало сам им ја помагао као нестручан, тако да смо направили, рекао бих, један добар спој. Имамо најбоље дизајнере у Србији, дакле у то сам апсолутно сигуран, имамо најбоље клинце који раде спотове, имамо најбоље фотографе и узимамо све што је најбоље у Србији. Значи, ја сам спреман да ми доведемо нашег дизајнера, доведите десет других и видећете колико је он бољи од њих десет заједно.

Новинар: Могу ли да их упознам када дођу?

Александар Вучић: Неке од њих ћете моћи, неке не. Неке од њих чувамо. Један од њих је радио кампању за ДОС 2000. године, када су рушили Милошевића, сада ради за нас, и веома је успешан у свом послу, веома, веома успешан. Ви видите да је то један заиста урбан, модеран дизајн и врло озбиљно припремљен. Ако пажљиво погледате, сада бих могао технички да причам, надам се да ово новинари неће користити, није ово баш нека порука, али пошто је сада мало растерећеније, последњи је дан, ако погледате билборд Томислава Николића и билборд за други круг Бориса Тадића, у првом кругу је имао врло лош билборд, са сувише црвенила и свега другог, са нејасним изразом лица, а у другом кругу то им је још лошије. Човек који има диоптрију минус један, осим када приђе на три метра до билборда не може ни да препозна Бориса Тадића, не можете ни да га видите, а човек који има диоптрију и минус два и по, без икакве муке са 50 метара види лице и види топлину у очима Томислава Николића. Али, то су неке елементарне ствари које смо могли да научимо прегледавајући интернет, а не да нам ради било која озбиљна агенција. Чуди ме да су они неколико великих грешака направили у кампањи, и онда мисле да се хистеријом и подизањем дреке све постиже, али не иде то. Чујем да су страшно нервозни због овог спота око вила њихових. Забранише нам га на свим могућим телевизијама, где год су стигли, како год су стигли, не знам што су се толико узбудили и збунили. Видим да Додик шаље да тужи све живе телевизије које емитују наш спот. Нека нас тужи, немој телевизију да тужи, што се он секира, што он брине. Шта су му телевизије криве што пуштају оно што смо ми поштено платили, и то све унапред.

Изволите, ако имате још неко питање.

Новинар: На крају, реците нам ко ће забављати овај свет ноћас у Арени, ако није тајна?

Александар Вучић: Па биће врло занимљиво. Биће много извођача, биће нешто из бегстејyа, биће нешто са главне бине. Знате, када то толико траје, онда ни сами још не знамо. Подршке стижу. Нисам хтео просто да релаксирам и вас новинаре и све друге, значи добили смо овакав штос подршке. Нисам ни знао, поштено да вам кажем, да има толико удружења, савеза и не знам ни ја кога у Србији данас, право да вам кажем. Као да сам ушао у регистар удружења, фондова, фондација, савеза оваквих и онаквих, и сад све то да читам потпуно је бесмислено, бар ми се тако чини, да будем искрен. Просто, очигледна је огромна подршка људи и више нећемо да их делимо ни по савезима, ни удружењима, ни странкама, овде је јасно да Србија хоће промене, да Србија хоће другачији и бољи живот и зато сам уверен да ће Томислав Николић 3. фебруара победити.

Хвала вам најлепше што сте на нашу конференцију дошли. Позивам вас вечерас у Арену, а сви сте добродошли, наравно, у Изборни штаб Томислава Николића. Он ће бити овде, нећемо ни у ЦК, ни на било које друго место, знате, неки су били у ЦК и 2000. године, па изборе изгубили, а чини ми се да ће и овога пута тако да буде.

Хвала вам.