Петиција за ослобађање Војислава Шешеља

СИНИША ГАЈИН: Након подизања оптужнице, 15. јануара 2003. године, од стране Тужилаштва Хашког трибунала, др Војислав Шешељ је 24. фебруара 2003. године, дакле пре 8 година, добровољно отишао у Хашки трибунал. Њему се тамо суди због његове идеологије, политичких ставова, наводно због вербалног деликта који не постоји више ни у једној земљи која себе бар назива демократском.

Фрапантна је чињеница да му је суђење почело тек четири године након његовог добровољног одласка, да је судски поступак у неколико наврата прекидан и поново започињан, да су промењене чак четири претресне судије. Сама оптужница је мењана чак 5 пута, последњи пут када је суђење већ почело. У више наврата покушали су да му наметну браниоца и да га спрече да се сам брани, да се чује истина, па је из тих разлога др Војислав Шешељ штрајковао глађу од 10. новембра до 8. децембра 2006. године и успео да се на тај начин, који га је умало стајао живота, избори за своја права. О дужини поступка излишно је и говорити. Чак је и сам председавајући судског већа, Жан-Клод Антонети, упозорио да је дужина поступка који се води против Шешеља оборила светски рекорд. У току самог поступка често му је забрањиван контакт са сарадницима, али и са породицом. На последњем појављивању Шешеља пред судским већем и сами сте имали прилику да видите како се одуговлачи са поступком и да, поред чињенице да тужилаштво ништа није доказало, више од годину дана се одлаже одлучивање по правилу 98бис које се односи на доношење пресуде без извођења одбране. Из свега наведеног јасно се види да су током овог више него очигледног политичког процеса др Шешељу прекршена сва процесна и људска права: право на живот, право на правично суђење, на суђење у разумном року, право на одбрану, право на комуникацију и посете. Због свега наведеног, Српска радикална странка је од јуче званично кренула са прикупљањем потписа за ослобађање др Војислава Шешеља. Слобода за Шешеља је цивилизацијско питање и мера људскости. Из поменутих разлога, да су му кршена људска и процесна права и да тужилаштво ништа није доказало из оптужнице, др Шешељ је заслужио да буде ослобођен и да се прекине са тиранијом коју спроводи Хашки трибунал над њим. Желим да обавестим грађане да ће активисти Српске радикалне странке у наредних неколико недеља, у акцији „од врата до врата“, прикупљати потписе од грађана. Они који желе да дају потпис за слободу Шешеља, могу га дати и у просторијама Градског одбора Српске радикалне странке у центру града, у улици Краља Александра I Карађорђевића 19/6, сваког радног дана од 8 до 14 часова.

У склопу обележавања осмогодишњице одласка др Војислава Шешеља у Хаг, Српска радикална странка ће у београдском Сава cентру, 19. fебруара, организовати митинг. Сви заинтересовани грађани који желе да присуствују митингу, информације о поласцима аутобуса на овај скуп могу добити такође у просторијама Градског одбора Српске радикалне странке или на телефон 511-668 од 8 до 14 часова.

Иначе, осмогодишња тортура над др Шешељом у Хагу све више побуђује пажњу, како светске јавности тако и еминентних светских стручњака из области правних наука, који се са правом питају зашто се поступак против Шешеља не завршава после толико времена и изражавају бојазан и од трагичног исхода због честог погоршавања његовог здравственог стања. И Руска дума је формирала Комитет за заштиту права др Војислава Шешеља.

Ми из Српске радикалне странке верујемо и као сви слободоумни и правични људи, очекујемо скори завршетак ове фарсе од суђења и више него очигледну званичну победу др Шешеља над Хашким трибуналом. Зато са правом очекујемо да ћемо до средине ове године дочекати на аеродрому у Београду нашег председника странке и будућег председника Србије, др Војислава Шешеља.