Остварују се идеје радикала за Крагујевац

Наташа Јовановић: Даме и господо, једно од основних програмских опредељења Српске радикалне странке за град Крагујевац, још пре 5 година, било је уређење трга у центру града. Српска радикална странка и ја као председник одборничке групе, у то време je истицала на седницама Скупштине града, на нашим редовним конференцијама и у току кампање пред локалне изборе 2008 године, да је заиста срамота да у центру града Крагујевца постоји једна неуређена зелена ливада. Веома скептично су нас градоначелник Верољуб Стевановић и његови сарадници гледали и слушали када смо то истицали у први план. Али, данас можемо да кажемо да смо задовољни што су они преузели пројекат и идеју Српске радикалне странке о уређењу градског трга.

Међутим, сматрамо да се све шпекулације, које се ових дана од политичких опонената господина Стевановића, лажних опозиционара попут такозване Српске напредне странке, а и других, крећу у смеру критике тог пројекта, заправо су у функцији ретроградних идеја по град Крагујевац. То  пре свих спроводи странка Томислава Николића, пошто је очигледно да они немају апсолутно никакву визију за град Крагујевац.

За разлику од њих, Српска радикална странка, као истинска опозициона политичка странка Верољубу Стевановићу и коалицији Заједно за Крагујевац,  доследна је у спровођењу својих политичких и програмских идеја. Али, оно што је за нас радикале битно, а и за грађане Крагујевца, и због чега желимо да путем ваших медија данас да упутимо јасне поруке градоначелнику и надлежнима тог пројекта, су две основне ствари. Прво је да упозоравамо комисију за јавне набавке, с обзиром на то да још није закључен уговор са будућим стратешким партнером, да ћемо пратити и отворити „четворе очи“ у процесу јавних набавки за тај пројекат по фазама. Сматрамо да они треба да буду јако обазриви, јер град Крагујевац се по извештајима надлежних републичких органа налази на не баш завидном положају када су у питању процеси јавних набавки. Иви веома добро знате да су јавне набавке једна од најслабијих карика у  функционисању читавог финансијског и јавног сектора у Србији, те је веома важно да воде рачуна о томе да од почетка до краја по фазама изградње трга на потезу Продор све буде јавно. Потребнио је да одборници Скупштине града имају периодичне извештаје, како не би морали да се накнадно бавимо нечим што би могло да се доведе у домен неисправности или непоштовања закона. Због тога ми, српски радикали, предлажемо да се формира комисија из реда одборника парламентарних странака (наравно не и оних који су украли мандате Српској радикалној странци, већ странака које су освојиле гласове бирача на изборима и мандате у градској скупштини). И, предлажемо да та парламентарна комисија има увид у то од почетка до краја, како се пројекат Продор буде реализовао. То је неопходно. Тражимо да се што пре, чим се целокупан пројекат заокружи, презентује одборницима градске скупштине, на јавној седници, како бисмо имали комплетан увид у то докле ће пројекат да буде окружен, с обзиром на то да одлука о измени и допуни плана Продор није до краја јасно дефинисала границе докле ће читав комплекс да се гради.

Када је реч о проблему узнемирења дела јавности везаног за споменик жртвама на тргу код поште, сматрамо да комисија за израду плана већ у старту мора да води о томе рачуна и да изменом плана остави споменик на месту где је он сада. Постоје разне могућности архитеката и надлежних за пројекат да то реше. А не да се од тога праве нове политичке шпекулације, које би служиле у дневно политичке сврхе појединих странака које су у функцији развоја града Крагујевца и ретроградне и маргиналне.

Наш основни циљ је да се Крагујевац развија као уређен и модеран град. Сама чињеница да ће се коначно приступити уређењу потеза Продор, што је једно од основних програмских залагања Српске радикалне странке, нас радује због нашег града и Крагујевчана. Али, радује нас и што идеје које ми промовишемо, без обзира на то што нисмо добили довољно поверење бирача да вршимо власт у Крагујевцу, ипак могу  да се реализују. И видећете у току кампање пред предстојеће локалне изборе следеће године да ће Српска радикална странка изаћи пред бираче са веома прецизним и стратешким пројектима за наш град.

Врло је важно да од надлежних у градској скупштини добијемо тачну информацију колика је вредност целокупног пројекта. До сада смо могли да се информишемо само преко медија. Не желимо да нагађамо да ли је то цифра од 5 или 10 милиона евра, да ли је то мање или више, већ желимо да знамо колика је вредност целокупног пројекта и да имамо могућност да се то радно тело, односно комисија која ће имати улогу парламентарног надзора над извршењем пројекта, формира већ после седнице, коју захтевамо да се одржи чим целокупан пројекат буде дефинисан.