Оцењивање кампање у Бору

Бранислав Ранкић: Даме и господо новинари, и поновљени избори на два бирачка места у општини Бор су завршени прошле недеље. Српска радикална странка није задовољна резултатима избора, али не у смислу броја гласова које смо освојили, него у смислу атмосфере у којој су се одвијали избори, али и неправилности које су очигледне и забележене. Ми смо поводом тога написали приговор и претпостављамо да од тога неће бити ништа. На неким бирачким местима је чак било немогуће члановима бирачког одбора да напишу приговор, тако да ће коначни резултати можда бити објављени већ данас. Оно што је Српској радикалној странци најважније у овом тренутку јесте да смо часно и поштено учествовали на овим изборима, да нисмо прибегли ономе чему је највећи број учесника у кампањи прибегао. Нама је жао свих оних који су због тешке социјалне ситуације у којој се налазе морали да продају своје гласове. На овим поновљеним изборима цена гласа је пала, тако да су се гласови продавали за 1 000 динара, при чему су они који су продавали гласове за себе тражили додатних 15 000 динара на дан. О томе вероватно много знају и полиција и тужилаштво. Претпостављам да нико неће ништа покренути зато што је већина, чак и државних органа, дигла руке од овакве државе. Иза овога стоји организовани криминал оличен у државном врху, пре свега у онима који су имали власт и са позиција власти наступали на изборима. Мени је жао грађана зато што неће моћи ни њихова стока од сточног брашна да живи наредне 3-4 године, нити ће деца моћи да носе ципелице наредне 4 године, неће моћи ни 1 500 динара да развлаче наредне 4 године, али неће моћи ни сухомеснате производе  које су добијали из хладњача да користе и да се хране наредне 4 године. Тешко онима који су заиста небулозним обећањима дошли до једног броја гласова јер ће они морати да оправдају  та обећања. Тешко ће бити онима који ће морати да запосле, а неће моћи, 2 000 људи у наредном периоду, који ће да обезбеде 200 милиона евра инвестиција у наредном периоду, и претпостављам да ће њихов силазак с власти, иако исту још нису ни формирали, бити веома болан и ни приближно сличан начину на који се то ради у цивилизованим земљама. Чињеница је да сви они који се у јавном животу понашају на начин на који се понашају, касније убиру и плодове тог понашања.

Ми у Српској радикалној странци  смо свесни и неких својих унутрашњих проблема које смо имали и који су се испољили на овим изборима, али смо такође свесни и тога да смо, пре свега због својих страначких принципа, били осуђени на неуспех јер нисмо  могли да се бавимо оним чиме су се бавили други обилато, који једноставно крећу са девизом да циљ оправдава средства. Да смо се тиме бавили, ми смо могли данас да будемо у Скупштини. Међутим, поносни смо на начин на који смо водили кампању и на начин како смо се опходили према бирачима, без обзира на то што нисмо задовољни резултатом избора. И бирачима је лакнуло јер су били изложени разним притисцима, од телефонских позива и свакодневних куцања на врата, и то више пута од различитих актера на овим изборима, и на крају, мислим да је после свега лакнуло свима, а ја очекујем да ће што пре доћи до конституисања овакве скупштине иако би најлогичније било да се ови избори у потпуности понове и да се на много квалитетнији начин контролише сам изборни процес. Несхватљиво је да на сам дан избора имате паркиране камионе који на бирачким местима деле грађанима разну робу, подмићују их, несхватљиво је да имате људе који на тај дан исплаћују, као на благајни, када нешто радите па увече дођете по свој новац. О свему томе, ако знам ја, зна и полиција много више, а да нико ништа не предузима. Несхватљиво је да на бирачко место дође бирач, узме гласачки листић и изнесе са бирачког места, а да нико не може да реагује јер једноставно, као не зна се идентитет онога ко је изнео, тешко је утврдити. И то је било у више случајева. Када се накнадно прегледа изборни материјал, види се тачно како је ко плаћао, колико је гласова купио, колико је гласачких листића заокружено фломастером, колико је заокружено квадратићима, колико троуглићима, тако да су све то начини контроле оних који су куповали гласове. Веома их је мало било на овим изборима који то нису радили, а Српска радикална странка је међу њима и ја сам поносан на то.

Ја сам имао толико. Ако имате питања, изволите.

Новинар:  Како уопште оцењујете кампању у Бору што се тиче уопште свих политичких партија?

Ранкић: Овде је била сконцентрисана целокупна власт и Влада Републике Србије, све странке и лидери свих странака, значи, материјални ресурси којима странке располажу и коришћено је све: претње, уцене, физички напади, лажи, подметања, антикампања, новац, роба и тако даље. Мислим да је мало рећи прљава кампања, ово је нешто што просто није примерено, нешто што уништава основне демократске принципе у Србији, а то је слобода гласа односно слобода гласања. Овде је слобода да неко изрази свој став тајно угрожена јер су бирачи терани, чак јавно, да гласају или су тражени начини да се проверава за кога су гласали. Неки су то морали због посла, неки због тога што су очекивали посао, неки због тога што су узели новац, неки што им је обећан новац, тако да је Србија, нажалост, тренутно у ситуацији у којој се брутално купује воља грађана на изборима, а за то је крива републичка власт пре свега, јер они то поспешују. Да не желе то да раде, они би могли актере већ у првом кругу да дефинишу, да их приведу и да од њих узму исказе и да покрену поступке. Јер изношење изборног материјала са бирачког места представља кривично дело. А ви дођете у ситуацију да ваш члан бирачког одбора каже: „Изнет је један листић, шта да радимо?“ А добијете образложење из Општинске изборне комисије да је важно да нема вишка. „А ако има мањка, не поништавају се избори, шта ми можемо?“  Може, зато што је то кривично дело. Бирач може да упропасти свој гласачки листић који задужи, може да га учини неважећим, може и да га исцепа у револту, али сноси и кривичну одговорност за то што је урадио. Једино може да га учини неважећим тако што ће заокружити више њих или неће никога заокружити, и то је неважећи гласачки листић. Али да га изнесе са бирачког места, е онда је то већ кривично дело. Из Општинске изборне комисије кажу да они ту не могу ништа. Из полиције кажу: „Није било инцидента, ми такође не можемо ништа. Ми не можемо да улазимо на бирачко место без позива председника одбора.“ Председник бирачког одбора каже да то уопште није важно што је неко изнео гласачки листић, а можда је он изнет баш у договору са њим. Тако да кад пођете само од тога и да је успут другим члановима бирачког одбора забрањено да у записник унесу примедбу, онда видите да је, у ствари, све био договор више странака да се отму избори, односно да се неки учесници на изборима спрече да остваре неки резултат, а да они међу собом, колико је могуће, боље поделе. Значи, није више у питању прљава кампања, него огроман број кривичних дела која се догоде у току кампање, а на које није реаговао, нажалост, нико.

Новинар: С обзиром да је било много таквих дела, да ли је могуће поништити изборе у потпуности?

Ранкић: Ми чекамо званичан одговор Општинске изборне комисије на приговор који смо накнадно уложили, јер наш члан бирачког одбора није могао да га упише у записник и опет ћемо ићи на Управни суд у Београду. Не верујем да је то могуће зато што знам како функционише држава. Ја бих лично волео, кад би се поштовао закон, требало би да пониште изборе. Али не верујем да ће до тога доћи јер ја лично имам две пресуде Врховног суда у моју корист које не могу да реализујем јер у СУП-у у Бору сматрају да Врховни суд није у праву. Једна жена, правник у СУП-у у Бору, каже да Врховни суд није у праву и да не зна ништа, она то боље зна. Тако да ви, ако живите у држави у којој се пресуде Врховног суда не поштују, шта да очекујете по некој примедби неког члана бирачког одбора? Да пониште изборе? Па, не пада им на памет. Овим изборним резултатима су сви намирени. Јер они који нису куповали и на било који начин се брукали у овим изборима, они немају утицај нигде да би могли да остваре евентуално поништавање избора. А они који су то радили, они су ваљда максимално употребили сва средства која су им била на располагању да дођу до ових изборних резултата и они су задовољни. Према томе, ја као прагматичан човек мислим да од тога неће бити ништа, ови ће избори бити проглашени за званичне и вероватно ће се ускоро кренути у конституисање Скупштине и извршних органа власти, а као неко ко је увек био за владавину правде и права, наравно да бих волео да дође до поништења избора и да се много другачије, на неким наредним изборима, води кампања. Плашим се да ако би дошло до тога, да би следећа кампања била још црња и гора у смислу тога шта би се све примењивало. Вероватно би машта појединих штабова била тако велика да би превазишла ово што се досад десило.

Уколико немате више питања, хвала.