Објективно, ко је крив?

Ранкић: Даме и господо новинари, тема данашње конференције је: „Објективно, ко је крив?“ Овај наслов је испровоциран пре свега називом једне телевизијске емисије која се емитује на Телевији Бор, а ради се о томе да се ми из Српске радикалне странке прикључујемо онима који желе да се утврди ко је крив за овакво стање у општини Бор, у јавном сектору, али не желимо да кроз конференције сугеришемо било чију кривицу, како се то иначе ради, него тај део препуштамо судовима. Ја сам за данашњу конференцију припремио одговоре које сам дуго чекао из Општине, за неке од њих су пробијени рокови, за неке нису прошли рокови, али пре свега желим да вам нагласим да је најмање што сам очекивао од емисија које су емитоване на Телевизији Бор да се каже да је налог буџетском инспектору за буџетску инспекцију у ЈП „Штампа, радио и филм“ и у ЈУ „Центар за културу“ и ЈП „Топлана“, потписао Бранислав Ранкић и дао налог као приоритет, да су то најважнија предузећа и установе где желим да се обави потпуна буџетска контрола утрошених средстава, чиме сам показао да немам чега ја да се плашим, као ни Српска радикална странка, али видећете ако дође до судског поступка, а ја очекујем да хоће јер заиста има елемената кривичних дела у функционисању тих предузећа и установа. Надам се да ће ови садашњи коалициони партнери који чине власт, односно њихови представници који су у то време водили нека јавна предузећа и установе, бити одговорни. Први папир који вам дајем јесте одговор од начелника Општинске управе, у коме се каже да је земљиште на Четвртом километру додељено „Беотону“. Погледајте последњи пасус и видећете све – како је Одељење за имовинско-правне послове припремало такво решење где се каже – Имајући у виду наведено, статус земљишта на Четвртом километру, које је непосредном погодбом дато у закуп од стране председника општине, био је неспоран у датом тренутку јер је Општина Бор била корисник наведеног земљишта. Дакле, сада идите код председника општине, па га питајте ко је и на који начин покушао, односно успео, а да ли ће до краја успети, то би већ требало да буде неки нови судски поступак, да отуђи из општинског буџета 4 милиона и 700 хиљада динара. Ово ме подсећа на период када ја, за две године на месту председника општине, нисам имао ниједну правоснажну судску пресуду за уједе паса луталица, а након моје смене и поновног повратка после 9 месеци, 11 милиона динара је било правоснажних пресуда. Очигледно је да постоје дилови око градског грађевинског земљишта, питајте председника општине да ли Бранислав Ранкић има са тим било какве везе ако му Љубинка Јелић ово није доставила, и нека одговори шта је са 4 милиона и 700 хиљада динара јер су и они, дајући информације, сугерисали да је то дато у време када сам ја био председник општине. Да, у време када сам ја био председник општине многе ствари су се дешавале, али иза свега што сам ја радио, ја и стојим. Други допис имате такође од стране Општинске управе који се односи на моја питања постављена у вези са изградњом амфитеатра. Дословце, из Одељења за урбанизам и градско грађевинско земљиште се каже да апсолутно ништа, никакво одобрење није дато за почетак радова, нити било каква дозвола, а у склопу тога вам је и Закон о планирању и изградњи, извод, члан 144 који прописује објекте за које није потребна грађевинска дозвола. Свакако, амфитеатар није објекат ширине 2,5 до 3 метра. И из тога се види да је оно што сам раније причао о кршењу закона, евидентно. Затим сам добио одговор на постављено питање шта је са раскрсницом на Четвртом километру, на основу којих папира се то ради. И овде је занимљив одговор са доста података – да је ЈП „Дирекција за изградњу Бора“ доставила Одељењу Захтев за издавање локацијске дозволе, да локацијска дозвола још није издата, а односила се на уређење и постављање расвете. Касније је јавно предузеће тражило да се не донесе локацијска дозвола, него да се допуни документација, и на крају још није добијена ниједна сагласност ниједног јавног предузећа, па ни Полицијске управе. И као што видите, већ дуго времена оно је уређено, рудар се врти осветљен, итд. Нико у Српској радикалној странци није протв тога да се ради и добро је да се град уређује, али закони који важе у овој држави нису предлози Српске радикалне странке. Можда ја мислим да је ефикасније радити тако што се на изборима дâ волан у руке једном возачу који је успут склон и насилничкој вожњи и нека управља како хоће, али законе које они крше, они су и доносили. Њихови партијски шефови у Београду су их предлагали и минимум што очекујем, то је да се поштују. Као што видите, све оно што сам тражио добио сам и то је поражавајуће за Општинску управу, за јавна предузећа и за оне који се баве овим пословима. На крају, у другом допису мене обавештавају да треба за ово да се јавим и да додатне податке о изградњи амфитеатра затражим од ЈП „Штампа, радио и филм“. Ево, одмах ћу да вам кажем зашто то нећу урадити. Нећу урадити због тога што кад буде у држави Србији било нормално да Влада Републике Србије преко РТС-а гради Коридор 10, тада ћу ја упутити ШРИФ-у захтев да ми достави податке о томе на основу чега они раде амфитеатар иако постоји Дирекција. То је једна ствар, и друга ствар, размишљам око кривичних пријава обзиром да је ЛДП јуче на својој конференцији саопштио да ће они поднети кривичне пријаве и ми на Општинском одбору нисмо о томе разговарали. Вероватно ће ово имати судски епилог, али ја позивам Јавно тужилаштво да не воде рачуна о томе која ће од странака да трчи да дâ, ево података, имате их и ви, ко ће поднети кривичне пријаве. Нека они реагују у складу са законом и нека виде ко је крив за све оно што се дешавало и што се дешава у Општини Бор. Желим само још да напоменем да имамо и податке о томе на који сраман начин је донета, под притисцима привођења практично УО Јавног стамбеног предузећа, једна одлука о задужењу, где је уз одлуку донета и одлука којом се такође сугерише преговарачки поступак са банкама, без објављивања јавног позива, на 300 милиона динара, што је такође кршење закона јер је коалиција формирана у августу, а знали су да ће енергенти бити потребни у октобру и новембру. Дакле, имали су довољно времена. Успут, нека се не жале зато што имају слабу наплату. Да се Српској радикалној странци десило да дугује за страначке просторије 300 хиљада динара,180 хиљада или 200 хиљада, одавно би већ били вођени поступци против нас и били бисмо исељавани, али странке које владају имају енормна дуговања Јавном стамбеном предузећу и о томе се ћути. Нека, дакле, крену од себе они који владају, па нека онда упозоравају грађане да треба да плаћају редовно своје рачуне. Рећи ћу вам још само да сам веома задовољан што Влада Републике Србије спроводи  Стратегију ревитализације и реконструкције РТБ-а Бор коју је усвојила локална самоуправа 2006. године, када сам ја постао председник Општине, а комплетну Стратегију је урадило друштво „Кондел“, чији је власник и оснивач Бранко Драгаш, у сарадњи са локалном самоуправом. И гледајте, ово што се ради, од кредита који се узимају, где је гаранција држава, па све до данас, апсолутно све се ради по Стратегији коју је усвојила локална самоуправа, пре свега на мој предлог и на моје велико ангажовање у том погледу. Ја сам стварно задовољан, не могу бити захвалан Влади зато што је она урушила привреду Србије, али сам задовољан кад је РТБ Бор у питању и град Бор, мада ево, сада видите да неће бити изградње нове топионице него, практично, реконструкције постојеће, али опет је и то добро. Могу да замерим Скупштини општине, председнику општине, Општинској управи што не поштују буџетски календар. Наиме, 15. октобар је крајњи рок да се достави извршном органу Општине Предлог буџета за 2011. годину, 1. новембра су тај предлог одлуке морали да добију одборници, дакле, Скупштина општине. Он је морао да буде на јавној расправи најмање месец дана, као што је бивао у годинама кад сам ја био председник, што значи да је морао бити постављен, обзиром да треба да се усвоји до 20. децембра, најмање пре неколико дана. На општинском сајту тога нема. Ја упозоравам председника да је то кршење Закона о буџетском систему, ако је чуо да постоји тај закон, а ако није, ови у Управи сигурно знају, па нека послуша њих из Управе. Ево, ја сам имао толико. Ако имате питања, изволите.

Новинар: Интересује ме шта Вас је подстакло да одустанете од подношења кривичних пријава против Владана Нововића и Небојше Виденовића, пошто сте на једној од конференција децидирано најавили да ћете их поднети, а сада кажете да размишљате о кривичним пријавама. Да ли је то зато што је ЛДП рекао да ће поднети?

Ранкић:    Управо зато што је ЛДП рекао на конференцији да ће поднети пријаве, иначе, препознао сам претходну конференцију Српске радикалне странке у потпуности, нисам знао да они паралелно иду са сличним захтевима према Општини на основу Закона о доступности информацијама од јавног значаја. Ја сам мислио да ће они користити то што имају одборнике, па ће на тај начин питати. Они су рекли да ће да поднесу кривичне пријаве и сад размишљам, ја са њима немам неки контакт, да имам контакт па да се договоримо, да кажемо ко ће против кога, или да подносимо, што нема сврхе јер ћемо затрпавати Јавно тужилаштво. Али сугеришем да је најбоље да тужиоци, на основу овога што се износи јавно на конференцијама, да тужилац реагује и да он поднесе кривичне пријаве по службеној дужности. Јер ово нису нимало наивни папири. Ако сме. А ако не сме, ја нисам одустао. Ја сам пре 15 дана рекао да ћу отприлике у наредних месец дана поднети, али наравно, ја нећу да будем љубоморан на то шта раде други, па ћемо сачекати. Ако желе, можда имају више искуства са тим, ОО СРС никада није подносио кривичне пријаве, ако они имају више искуства, ево ја им препуштам предност. Али кривичних пријава ће свакако бити. Видите да су у лажи кратке ноге. А ја вас молим да буџетског инспектора, Ружицу Михајловић, питате ко јој је дао налоге и одређивао приоритете које ће јавне установе и јавна предузећа прво контролисати. Ти налози су из јула 2009. године, када сам се ја после 9 месеци поново вратио на место председника општине, јер пре тога Општина Бор није имала буџетског инспектора а да јесте, такође би имала такав налог. Међутим, пре тога је републички буџетски инспектор две године у потпуности контролисао  трошење средстава из Општине Бор и јавних предузећа, индиректних корисника, ЈУ које су у општини Бор, и наравно да није имао ниједну примедбу, што значи да су у моје време средства трошена у складу са Одлуком о буџету. Е сад, да ли се то некоме свиђа или не, не знам. Да ли неко сматра да можда није требало организовати нешто, то је ствар укуса, неко мисли да није требало, неко мисли да јесте. Али ето, ја сам водио општину на начин како сам мислио да ваља, испоставило се, по овим изборним резултатима, да то грађани нису прихватили и ја сам им на томе захвалан. Додуше, наравно да ово није било слободно изјашњавање, да је то било што није могло да се уцени и запрети, отприлике купљено, један мали број бирача је и заиста гласао онако како мисли да треба. Али, шта ћемо? Судови нису поништили изборе и они су ваљани, па ћемо да видимо шта ће бити даље. Знате, не може се сазвати конференција за новинаре, ја бар нисам тако радио, и рећи – Ево, нама је скинуто 4 милиона и 700 хиљада, Ранкић је био у то време председник и он је дао неко земљиште. Прочитајте допис од Љубинке Јелић па ћете видети ко припрема Решење, ко потписује Решење, а ко је и како потписао Уговор, кад је стигло из Катастра, из Републичког геодетског завода. Стигло је 1. децембра 2007, да је корисник наведеног земљишта од 1977. искључиво Општина Бор. Питајте председника општине Виденовића чији су се то пајташи после 30 и нешто година сетили да ће да туже и да изузму баш то земљиште. А ја вам гарантујем да је то договор, и према незваничним информацијама које колају по граду, 5 милиона је Општина Бор дала, између осталог, за организацију концерта Хариса Џиновића 28. Августа. Ово су незванични подаци и сад вероватно траже начин како то да измувају и да узму из Општине. Па су се досетили овог начина. Па сад нека вам одговори, нека тужилаштво крене по овом, да види како то може да се у Катастру уписује како год хоћете. Нека крену, па да видите шта ће да се деси. Онда ћете сазнати ко је крив за  организацију концерата, за Борско културно лето, за све оно што је било из области спорта, културе и свега осталог. Тачно ћете видети ко је шта радио, ко је како новац пребацивао, кад је плаћано, итд. Као што имате овде случај да је 6. октобра потписан Уговор за радове на амфитеатру, 10. октобра је већ пребачена прва тура новца, а месец дана после тога, 10. новембра, донет ребаланс буџета по коме је могуће и отворена позиција за плаћање тога. Видите, то никада није било могуће у време кад сам ја био председник општине. Али, ја мислим да Телевизија Бор ово мора да ради да нико не би поставио питање – А шта се то сад ради? Ајде, то је било пре две године, то је тема која је експлоатисана по блоговима и сајтовима и телевизијама на разне начине. Баш та тема. Е, ово се сад вероватно ради да не би нико питао шта ћемо сад са овим што се дешава. Зато ја сада новинаре подсећам на ово што се сада дешава.

Новинар: Имате ли сазнања ви у странци да ли ће нека телевизија или било који електронски медиј, у било којој форми, објективно, необјективно, емитовати нешто о „Топлани“? И тамо је био буџетски инспектор и нашао неправилности.

Ранкић:    Јесте.

Новинар: Јер званичници из Г 17 и остали који су на власти рекли су за 167 милиона кредита где су отишли и како, па самим тим, новинари имају одличан шлагворт да крену од тога јер у новинарству мораш пре свега да будеш актуелан.

Ранкић: Ја немам сазнања о томе да ли ће, али уколико буду могли, мислим на ове који сада држе власт, да то сугестивно повежу са мном, ако проблеме у Топлани могу на било који начин да сугестивно повежу са мном и Српском радикалном странком, они ће одмах кренути у то. Ако не могу, они ће са тим чекати. Е сад, сумњам да то могу на било који начин са мном да повежу, али ко зна? Ви знате да је Јозеф Гебелс, Хитлеров министар за пропаганду, рекао да свака лаж довољно пута поновљена, и да је велика, наравно, постаје истина. Али, постоји један принцип који каже да наметање такве истине мора да буде добро осмишљено и да се води из једног центра. Е сад, да ли су у стању да добро осмисле, не знам, али да воде из једног центра, то је евидентно. Па ћемо да видимо. Уколико нема више питања, хвала.