Обележавање 22 године постојања Српске радикалне странке

Томислав Љубеновић: Уважени представници медија, даме и господо, добродошли на конференцију поводом обележавања двадесет друге годишњице постојања Српске радикалне странке.

Подсетићу да је процес формирања Српске радикалне странке почео иницијативом за оснивања Српског слободарског покрета, коју је покренула група идеолошких и политичких истомишљеника у Београду, 6. јанура 1990. године, потписивањем Оснивачког манифеста.

Оснивачки конгрес Српског слободарског покрета одржан је 23. јануара 1990. године у Батајници и сматра се Првим отаџбинским конгресом Српске радикалне странке.

Други отаџбински конгрес представља заједничка седница Скупштине Српског четничког покрета и већине месних одбора Народне радикалне странке, одржана 23. фебруара 1991. године у Крагујевцу, на којој је проглашено уједињење у Српску радикалну странку.

Двадесет другу годишњицу постојања, ми српски радикали обележавамо, с једне стране, с поносом што смо свих ових година остали препознатљиви као једина странка која заступа српске националне интересе, а с друге стране, забринути смо због дешавања у Хашком трибуналу која су обележила неколико претходних недеља.

Када то кажем, мислим на драстично погоршање здравственог стања председника Српске радикалне странке – доктора Војислава Шешеља, а све због погрешног лечења у притвору.

У болници изван трибунала, у коју је Шешељ пребачен по други пут 18. јануара, лекари су одмах значајно променили терапију.

Представници тог такозваног суда у Хагу су давали скандалозне изјаве, попут оне да „лидер српских радикала има најбољу могућу медицинску негу“ или да је „превентивно пребачен из притвора у болницу изван Хашког трибунала“. Лекари те болнице су то на најбољи начин демантовали, саопштивши да је терапија била погрешна.

Јуче око 17 часова др Шешељу је опет позлило и пребачен је у болницу ван трибунала у којој су лекари били зачуђени сазнањем да се пејсмејкер који је уграђен не прати свакодневно, јер у трибуналу немају потребну опрему за то. И поред тога, око поноћи је враћен у притворску јединицу.

Иначе, др Војиславу Шешељу су од децембра редуковане посете на које сви остали имају право и ускраћена му је привилегована комуникација са правним саветницима. То није први пут, таквих дешавања је било и раније пред изборе. С обзиром да је ово година у којој ће бити одржани избори у Србији, трибунал се нашао ту да помогне онима који не желе Војислава Шешеља у Србији.

Српска радикална странка је амбасадору Русије у Београду предала 600 хиљада потписа грађана Србије, с циљем да их преда представнику Руске Федерације у Савету безбедности Виталију Чуркину.

Ми тражимо заседање Савета безбедности са једном темом: прекидање незаконитог процеса против Војислава Шешеља у Хашком трибуналу!

Српска радикалнастранка ће 25.фебруара организовати велики скуп под називом „Хоћемо Шешеља, нећемо у Европску унију“. Скуп ће бити одржан у београдској „Арени“, па овом приликом позивамо све суграђане који желе да присуствују овом скупу да се пријаве за одлазак, у просторијама градског одбора Српске радикалне странке у Лесковцу.