О проглашеној епидемији грипа

Др Паја Момчилов: Даме и господо новинари, дозволите да вас поздравим. Данас су са мном госпођа Гордана Пауновић и докторка Душанка Плећевић, чланови Савета за здравство Српске радикалне странке и народни посланици у Скупштини Републике Србије. Тема данашње конференције за штампу је проглашена епидемија грипа у Србији. Грађани нису у паници, што је добро, али постоје неке нејасноће, па је Српска радикална странка обавезна да им посвети пажњу. Покушаћу да вам то објасним у неколико реченица, уз напомену да Српска радикална странка своје ставове заснива уз пуну сарадњу са стручњацима. Тако и у овом случају – кад је здравство у питању. Ово што будемо изнели, није последица наше маште, него закључак врхунских медицинских стручњака Србије. Вама је познато и да је Савез за здравље Народне скупштине Републике Србије подржао тренутно предузете здравствене мере.

Неспорна је чињеница да је наступила епидемију, што је потврдила и Светска здравствена организација, која дневно прати кретање епидемије. Установила је да ће се број оболелих, наредних дана, увећавати. Предвиђа се ускоро и пандемија овог грипа. Српска радикална странка апелује на све грађане наше земље, да прихвате предложене мере од стране радне групе. Оне су, претежно, садржане у наредби Министарства здравља и министра Томице Милосављевића. Ако бисмо хтели да сагледамо шта је главни проблем у вези с наступајућом епидемијом, онда бисмо морали да признамо да је то недоумица код грађана – да ли се вакцинисати, или не.

Да, потребно је вакцинисати се. То је у интересу свих грађана Србије.

Али, у вези с оваквим закључком Српске радикалне странке, треба имати у виду и неке проблеме. Први се односи на питање - да ли је већ уследило закашњење са вакцинацијом? Вакцина је једини начин, да се заустави ширење епидемије. Нама се чини да с вакцинисањем касни. Званичници и чланови радне групе, одавно, упозоравају - да епидемија предстоји. Додуше постојале су и неке паничне прогнозе. Оне се нису оствариле, хвала Богу. Сећате се, писало се да ће бити епидемија у Србији - после Егзита, после Гуче, после Универзијаде, итд. Треба отворено да је било оболелих особа на овим скуповима, али су потребне мере биле брзо и стручно предузете. Стручно је наговештавано, да епидемија може уследити почетком јесени и почетком школске године, па, према томе, Србија је могла да набави вакцине на време. Није требало да епидемију сачекамо, па да онда, на брзину и на затвореном тендеру, набављамо ту вакцину. Наша замерка је јасна и отворена и гласи - надлежни су морали благовремено и на отвореном тендеру пронаћи испоручиоца вакцина. Двадесетак компанија у свету производи ову вакцину. Чак су и Мађари успели да је произведу.

Шта је друго важно? И, вероватно, најважније? Неприлике су опасне по здравље читаве нације и свих грађана. А те се неприлке користи за чудно богаћење извесних људи - такозваних тајкуна. Тендер је морао да буде јаван и благовремено расписан. Ништа од тога није ило. Ишло се на затворену тендерску процедуру. На њој је надлежни орган, изгледа да је то био Завод за осигурање, сам понудио неколицини произвођача - да се појаве на тендеру. Појавиле су се три-четири фирме и наводно је закључено да само једна вакцина (Новартисова) испуњава услове. И држава се опредељује - хоће да потпише уговор, да се та вакцина купи. Шта ту није у реду? У исто време, на тендеру се појављује и једина, по нама, меродавна институција у овој земљи. Она се бави складиштењем, дистрибуцијом и производњом вакцина - Торлак. Наше је питање, зашто је заобиђен Торлак, ако се већ ишло на затворен тендер, а познато је да је Торлак и раније набављао од других произвођача разне вакцина, које није произведио? Торлак има изуетно добру сарадњу са многим фирмама! Да вас подсетим на његову сарадњу са Авенсисиом. Ми мислимо, да нико није смео да заобиђе Торлак.

Торлак се појавио сам, непозван, а обелоданио је најбољу понуду. Али, ето, наши грађани немају пуну информацију. Кад говоримо о вакцинама и о страху од вакцина, треба одмах да кажемо, да је најбезбеднија вакцина с умртвљеним вирусом – вирусом који је разбијен. Таква вакцина нема никаквих додатака. То је такозвана Сплит вакцина. Е, Торлак је заступао овде једну такву вакцину, и предложио да се она купи. То је била Сплит вакцина. Да поновим, она је без адитива и најмање изазива нус појава. Ја не кажем да Новартисова вакцина није добра, и да не може да одговори намени, али најбезбеднија и најквалитетнија вакцина је управо она коју је предложио Торлак. Ово није изјавио само Здравствени савет Српске радиклане странке, ово је рекао и директор Института за вакцине Торлака. А реч је о најстручнијем и најмеродавнијем човеку у Србији.

А шта је ту главни државни проблем? Налазимо се у тешкој економској ситуацији. Криза је присутна, а та Торлакова вакцина је упола јефтинија од Новартисове вакцине. Шта је обрлазложено на чудно сазваним конференцијама за штампу, на којима економиста објашњава здрваствене проблеме. Директорка Вукајловић каже да нису имали потпуну документацију о свим понудама. А шта фали у документацији, не каже? Наводно, није било банковне гаранције. Није се могла прибавити на брзину, пошто је понуда понуђна, такође, на брзину. Даље се каже, да понуда није прошла егенцију за лекове.

Господо новинари, све су ово измишљени аргументи. По законима Србије, сви лекови који су у промету, било страни било домаћи, морају да имају дозволу наше домаће агенције за лекове. Тамо се тестирају и тамо се утврђије њихов квалитет и тамо се одлучује да ли могу да се примењују. И Новартисова вакцина ће морати да прође ту процедуру Ми ћемо се залагати да се тај пропис испоштује. Значи ви узимате лекове Галенике - један од тих лекова наше фармацеутске индустрије нема дозволу Европске агенције за лекове. И не треба да је има. По законима, они су прошли тестове наше агенције. А та агенција је стручна и у њу су уложена велика материјална средства. Она запошљава врхунске стручњаке и до сада су обављали свој посао на задовољавајући начин. Према томе, измишљају се додатни аргументи, да би се елиминисала најјефтинија и најбоља вакцина.

Зашто је то важно, да се узме најбоља вакцина? То не треба питати. Па видите, прво треба да приме вакцину деца, труднице, хронични болесници. Сигурно да су то групе које су осетљиве. Њима требају леови с најмање нус појава! Кад изаберете најбољи лек и кад то саопштите народу, онда неће бити подозрења у државне органе и неће постојати тако негаиван став према вакцинама. Проблем је што је Југохемија повезана и у ланцу је с људима који су одлучивали на тендеру. Ви знате да су актуелни министра и добар део тог министарства чланови Г-17 плус странке. Знате да је директорка фонда госпођа Вукајловић дошла из ДЕЛТЕ, где је била директор осигурања. Оно што још треба да знате је нешто о Југохемијжи. Ево, ја сад читам „Економист“ од 3. маја 2009. Године. Пише за Југохемију, да је пуних 25 година на њеном челу био Јован Милеуснић. Сада је једна ћерка Милеснића, Смиљка Милеуснић, директорка, а друга, Милка Форцан, председница Управног одбора те компаније. Највећи акционар Југохемије је компанија Делта Стар, са 68 процената. Значи, да је господин Мишковић, практично, власник Југохемије. Оно што је у скупштинској дебати речено од господина Батића, да је Југохемија била финансијер Г-17 плус странке, тачно је. То је оповргавано да није тачно. Ево, ја ћу да вам цитирам из листа „Данас“ „Велике промене међу страначким финансијерима доживео је и Г-17 плус, барем у извештају достављеном у Одбору за финансије за разлику од прошлог, у којем су главни финансијери били фармацеутске куће Југохемија Мирослава Мишковића и тако даље“. Значи, лист „Данас“, у ауторском чланку Милоша Милорадовића, износи се ове податке. Могу се наћи и у другим листовима, а били су и на сајту Г-17 плус. Али сада је могуће, да су ти подаци, на неки чудан начин, и нестали. Ако ово није истина, онда је Г-17 плус требао да тужи лист „Данас“, и новинара, али је више него јасно, да је на један недозвољен начин препуштено Заводу за осигурање - да води један недозвољен тендер и да донесе одлуку која није у интересу грађана Србије. Колико пружамо подршку Министарству здравља, Здравственој служби, да истраје у тешком и сложеном послу у борби против епидемије исто толико се не миримо са злоупотребама у пљачкама грађана Србије. Јер, ноци којима ће бити ово плаћено, то нису новци Завода то су новци грађана Србије.

Оно што треба, такође, да се истакне је начин плаћања вакцине. Ви сте видели, на јучерашњој конференцијаи за штампу је речено, да ће приоритетне групе и они који не плаћају партиципацију, бити ослобођени плаћања вакцине. А обични грађани ће бити дужни да плате, па ево, бар једна половина становника неће примити вакцину. Да ли је нешто што је превентива, а што би требало да буде главна ставка у обезбеђивању здравствене заштите становника, потребно да се плаћа? Ви сами знате какава је економска ситуација. И сад, како је уопште смишљено да, под оваквом опасношћу, ви захтевате од грађана да плате ту вакцину?

Ја сам толики имао за ову конференцију, ако имате неко питање изволите. Уколико немате, хвала вам што сте дошли.