О изборима 2008.

Томислав Николић: Даме и господо новинари, Влада Србије, Демократска странка и Демократска странка Србије својим сукобом увели су Србију у велику кризу. Покушавају да покажу у колико су великом сукобу на тај начин што су зауставили развојне пројекте, зауставили велике инвестиције и пустили нас грађане Србије да нагађамо ко ли је крив? Зато што су уговори склапани, што смо очекивали почетак радова, а одједном најобичнија свађа у Влади, свађа по другим питањима пребаци се на терен развоја Србије и испадне да они који су били потпуно задовољни уговорима, начином на који ће се обављају велики, огромни радови у Србији у моменту када се Влада распала, када је дошло до сукоба изражавају велику сумњу у то да ли је тим радовима требало приступати уопше. Србија мора да уђе у изградњу ауто-пута Хоргош–Пожега. Не треба правити неке рокове од 90, 180, 500 дана да велики извођачи, који су изабрани на тендеру, отпочну са радовима на путу који нам сваког дана односи по један живот. Ако су то тако велике фирме, ако се оне котирају на берзама, ако је њихов бонитет огроман, треба прихватити њихове гаранције. Бар за ово време док нова Влада у којој ће сигурно учествовати Српска радикална странка не затражи да у току радова у одређеном року извођач достави гаранцију од банака. Неприхватљиво је да сада пропадне посао за који ће нам требати можда две године да га поново покренемо. И мада смо овог часа у опозицији, ми захтевамо од Владе Србије посебно од Демократске странке која се труди сада да нас убеди како су сви велики послови у Србији сумљиви ми тражимо да се тим пословима приступи што пре. Зато што ми се чини да је некоме у интересу да заустави све у Србији, и да каже уколико ми не победимо ништа од овога неће ни почети. Ја бих волео да политички сукоби међу политичким странкам не заустављају или не покрећу Србију. Српска радикална странка жели да Србија иде напред из дана у дан, из часа у час, а власти да се мењају неосетно по виталне интересе Србије. Интензивно пратимо расправу између бивших коалиционих партнера, већ је постало дегутантно. Јуче сам чуо председника владе да оптужује поједине министре да краду, па то су министри из те исте Владе. Јуче сам чуо једног члана Владе који каже да су неку срушили Владу по налогу из иностранства, а онда са његове са његове исте листе други човек каже ми смо срушили Владу. Србија очекује од оних који је воде да буду јасни и конкретни, да ли нам треба развој? Треба нам, да ли нам требају инвестиције? Требају нам. Да ли је свеједно ко је на власти да бисмо обезбеђивали инвестиције? Свеједно је. Немој нас да оптужују да смо ми опасност, и да ћемо ми зауставити Србију, а ево једна мала свађа међу коалиционим партнерима потпуно прекида све токове из иностранства видећете, упознаћемо вас у наредним данима са великим инвеститорима који су донели одлуку да престану да инвестирају у Србију све док су овакви људи на власти, и који ће вам изнети податке о томе колико им је новца за сваки конкретан посао тражено.

Ми учетвујемо у изборима, ми ћемо кренути у кампању у суботу али бисмо желели да Србија функционише све врема трајања кампање и да ми само преузмемо послове које су до сада уговорили и да уговарамо нове. Понудили смо споразум Демократској странци и Демократској странци Србије којим би смо се обавезали на сигурност страних укагања, за сигурност до сада обављених улагања или будућих. Да Србија гарантује све инвестиције у Србију, и видимо да демократске странак није спремна да гарантује страним инвеститорима сигурност. Зато их још једном упозоравам, политика Србије није страначка политика. Много пута је Српска радикална странка била пред искушењем да стрктно спроводи неку своју политику или да попусти да би Србија добила мало више времена, да би Србија могла мало боље да се развија и увек смо страначке интересе остављали по страни. И овог пута захтевам од Демократске странке и Демократске странке Србије да страначке интересе оставе по страни. Србија постоји и у време предизборне кампање, а не само онда када су они на власти. Ја их молим да ово упозорење озбиљно схвате тиме што смо ушли у изборе нико нам није дао заправо да рушимо Србију, да је враћамо тамо где можда никада није била тако ниско на позиције са кијих тешко да може да буде било каквог опоравка. И не мислим само на ауто-пут, ту мислим и на гасовод, Борис Тадић треба да нам да одговор на питање зашто његов коалициони партнер зауставља изградњу гасовода, а у потписивању уговора потпуно чини ми се предано учеставовао је и председник Србије и председник Демократске странке Борис Тадић. Да се ова конфузија отклони, да знамо шта ко жели, да знамо шта нас чека за ово време. Кажу да је техничка Влада, а много тога већ променише што су Закони одређивали уосталом концесија је дата Законом око тога не би смели да се играју, ја вам само обећавам ништа се нагоре неће променити нашом победом на изборима али бих волео да не упропасте толико ситуацију у Србији да ми не можемо да је у релативном кратком року да последице ове предизборне кампање отклонимо. Сукоб политички између ДС-а и ДСС-а постоји, али то није сукоб Србије са својим развојем и они то морају да знају. Изволите

Новинар: Господине Николићу, рекли сте да пре једно два месеца, да не би прихватили да премијер у новој Влади у којо бисте имали већину буде Војислав Коштуница, међутим тај план сте у међувремену ублажили. Да ли би онда могли да кажемо да има неке истине у писању медија да је Војислав Шешељ заиста тражио од Вас да Војислав Коштуница буде ...

Томислав Николић: Управу сте. Ја сам се потрудио у једном интервјују да тај став потпуно јасно изнесем и то је страначки став.

Новинар: Значи прихватили бисте Коштуницу за премијера?

Томислав Николић: Ја нисам уопште на то питање био принуђена да одговарам као што нећу ни данас, али прихватам да живот доноси коалиције да у коалицијама мањи пре остваре оно што би желели него велики, мени је у интересу да Србија напредује а мислим да би и моћ онога ко је радикал председника Владе могла да буде ограничена већим бројем министара коалиционог партнера или моћ председника Валде коалиционог партнера да буде ограничена већим бројем министара који су из Српске радикалне странке и делимично до тог става је дошло и после овог сукоба у Влади. Видели сте председника Владе је немоћан ако већина министара донесе одлуку да неку његову одлуку не изгласа или да уз његово противљење изгласа негу одлуку већине Владе. Тако да у том смислу ја мислим да не треба затварати врата, до сада смо то често чинили и не треба оне са којима ћемо можда морати после избора да сарађујемо да унапред одбацујемо. Значи, нити би могло да наши коалициони партнери кажу да ће њихов бити председника владе, нити ја сада хоћу да тврдим да би свакако и обавезно био српски радикал, а ви сад тражите средину, али разговори ће морати да буду потпуно отворени и ми и будући коалициони партнер мораћемо да будемо спремни на многа одрицања.

Новинар: Сада сте говорили о концесији, односно о ауто-путу Хоргош-Пожега, да ли ви то позивате владу да не поштује уговор који је потписан или о чему се ради?

Томислав Николић: Да бих да подсетим Владу да је у Бору чекала мног дуже на прву уплату и да је са тиме био задовољан и онај део Владе који сада чине ДС и Г17 плус. Значи овде је сукоб између Тадића и Динкића са једне стране и Коштунице са друге и преноси се на тај уговор. Имао сам прилике да будем и извођач и инвеститор, зато ако имате уговор са извођачем и ако он хоће да уђе у посао а да не наплаћује оно што је урадио све док се не испуне сви услови, а зашто не би радови почели ? хоће ли Србију да кошта нешто ако радови отпочну, а ништа не плаћа? Тај извођач зна док не донесе ту гаранцију неће моћи ништа да наплати а ако хоће да ради нека ради. Има уговор по којем може да ради, можда је тај уговор био уз помоћ криминала сачињен хајде и то да сазнамо, али ова Влада је сачинила тај уговор. Извођење радова уопште није довођено у питање све док није пала Влада, што нас раније нису обавестили да постоје проблеми и нећемо радити ауто-пут зато што концесионар око кога су се сви сложили и залагали нема новац, или нема гаранцију банке. Ја вам кажем ако бисте сад требали да размишљате о томе да вам нека велика светска фирма изводи радове питање је да ли вам уопште треба гаранције банке, ако је он таквима да своју гаранцију. Постоје фирме које су јаче од Србије, и које гарантују својим капиталом, својим акцијам, својим деоницама, својим угледом, својим новцем гарантују посао. Ја мислим да фирма којој су ду дали ауто –пут треба да буде бар јача од банке која јој даје гаранцију иначе нема посла. Е сада треба питати коме су дали посао, ако су дали јакој западној фирми па како може та фирма да нас превари, па ми смо ослоњени на те западне инвестиције и слепо им верујемо. Ја овде видим дволичност изазвану сукобом у Влади, не бисмо ништа сазнали нити би послови били заустављени да није било сукоба у Влади. Ми бисмо онако блажено живели и очекивали да почне изградња ауто-пута. Добро је што смо много тога сазнали, али није добро што сад немају јединствен став, до пре пет дана су га имали. Или шта ва говори рецимо чињеница да Демократска странака сада тражи нову седницу Владе на којој би дали додатни рок од 90 дана концесионару. Ако је прошао рок, какав додатни рок? А где то пише? У ком уговору то пише да сеада треба додатни рок? Не него знају да је то очигледно јака фирма која треба тај посао да ради не знам зашто нема те гаранције, али знају да би фирма могла да изнесе бар тих 90 дана послова без гаранције. Па пустите их нека раде. Не наплаћују ништа, раде и ако раде бесплатно нека се склоне и нека оду. Остаће бар километар пута за њима. Никог ко жели да ради не треба заустављати формалностима, јели имамо дозволе све? имамо јели испитан терен? јесте јели се зна тачно како се ради подлога како се ради хабајући слој? Зна се који мостови се раде, зна се. Нека уђе да почне да ради.

Новинар: Да ли ви то позивате Владу да не поштује Законе и да непоштује уговор који је сама потписала...

Томислав Николић: Не ја позивам Владу да поштује уговор који је сама потписала, или да одговарају што су потписивали уговор са фирмом за коју су знали да не може да обезбеди гаранцију. Што су нас замајавали толико времена да нам на крају кажу да та фирма нема гаранцију. Зашто тако инвестиције у Бору, зашто на све велике инвестиције ми са стрепњом гледамо хоће ли онај кога је Влада изабрала имати новаца за прву рату, хоће ли имати гаранцију? Шта сада треба да амнестирам Валду што је изабрала несродног партнера, што нас је замајавала годину дана. Јел ви идете Ибарском магистралом? Ја сам само једном погршио и у недељу поподне се враћао из Чачка за Београд Ибарском магистралом, више никад у животу нећу, то је трајало пет сати. А када нема гужве онда људи гину, зато што је не могуће на две траке да имате тако јак саобраћај који води према Црној Гори према Републици Српској и на све стране, та магистрала води то је жила куцавица. Мора да се ради, Влада је имала времена да изабере праву фирму, сада је треба да кажем јесте погрешили сте а сада вам дајем још две године да изаберете нову праву фирму, па ће склопити уговор... Чија је сада одговорност што тај који је склопио уговор није обезбедио гаранције. Јели има ту одгроворности министара? Има. Којих и једних и других и председника Владе и председника државе, његови су министри у Влади. Ја само молим да се ради ауто-пут, ја други мотив немам почећемо га ми нема везе, али мора да се ради, а не да оптужују нас како ће све да стане када ми победимо а они заустављају због своје неспособности, немара или криминала у Влади, можда неко није добио довољно новца. Хвала.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ