НИП и обећања власти - само политички маркетинг

СИНИША ГАЈИН: Сутра је први септембар дан када ђаци крећу у школу и желим да подсетим јавност на обећање које је дао господин Пештерац из Дирекције за изградњу и уређење града Зрењанина, и који је иначе задужен за саобраћај у граду, с почетка лета 2008. године, када је рекао да ће пружни прелаз у насељу Путниково, који је права рак-рана тог насеља, бити урађен до почетка школске године јер деца са Путникова морају свакодневно да га прелазе на путу до школе и вртића зато што исте немају на територији своје месне заједнице. Првог септембра 2008. године обећао је да ће тај пружни прелаз бити урађен до пролећа 2009. године. Прошло је и пролеће 2009. и 2010, а пружни прелаз још није урађен. Желим да Вас подсетим и на изјаву Александра Мартона, председника Скупштине града, коју је дао приликом посете МЗ „Болница Берберско“, а коју је пренео локални недељник 16. априла 2010, да ће пружни прелаз бити урађен до краја пролећа 2010. године јер је добијена сва неопходна документација. Још једно обећање које није реализовано. Сутра деца са Путникова крећу у школу, пружни прелаз није урађен, чиме се и даље угрожава безбедност и деце и свих других учесника у саобраћају. Српска радикална странка је много пута до сада указивала на овај проблем, али нисмо наишли на разумевање градске власти. Ми ћемо искористити следећу седницу Скупштине града Зрењанина да поново покренемо ово питање и тражимо информацију зашто дато обећање није реализовано.

Оно што је интеренсантно, а везано је за инфраструктуру, јесте начин на који се решавају инфраструктурни проблеми града. Када се показало тачним све оно што је тврдила Српска радикална странка у вези с радом Савета МЗ „Болница Берберско“ и када је и буџетски инспектор утврдио низ неправилности у раду Савета и ненаменско трошење средстава, ЛСВ, која се осетила угроженом јер има председника Савета и заједно са ДС-ом води овај савет МЗ, покренула је преко Дирекције радове у овој МЗ. Могли сте да прочитате у локалном недељнику да је реч о радовима у вредности од 25 милиона динара, и то из средстава Дирекције за изградњу и уређење града Зрењанина и по њеном плану. Нас радује чињеница да ће се нешто напокон радити у овом граду јер Дирекција од својих средстава ништа није радила протеклих годину и по дана, али постављамо питање како то да се баш изненада раде радови у МЗ „Болница Брберско“, јер морам да вас подсетим да Дирекција није одрадила ни оне уговоре које је потписала са неким градским МЗ које су јој притом пребациле средства за реализацију тих уговора, као нпр. МЗ „Доситеј Обрадовић“. Очигледно је да се у овом граду нешто ради само онда када су интереси неке партије на власти угрожени, као што је то у овом случају ЛСВ, или када је потребно прикупити неки политички поен.

Да су сви обећани инфраструктурни радови у Зрењанину само обичан политички маркетинг ДС-а и владајућих странака у граду, говори податак о средствима која је требала обезбедити из НИП-а. Сви се сећате посете министарке за НИП, гђе Калановић, Зрењанину негде у марту месецу, и њеног тадашњег обећања да ће град Зрењанин добити 100 милиона динара за изградњу путне мреже у граду. Сви се сећате и тадашње изјаве г. Предрага Станкова, помоћника градоначелника, коју је дао за РТВ Војводина да су приоритет сређивање улица Драгице Правице на Зеленом Пољу и Славка Мунћана на Граднулици. Градоначелник је приликом отварања радова у Малој Америци обећао да ће сви радови бити завршени до септембра месеца ове године.

Нажалост, до реализације ових пројеката није дошло, а ко не верује нека слободно овог тренутка прошета до улице Драгице Правице и сам ће се уверити и видети како три човека копају канале у покушају да одведу воду са почетка те улице и бар делимично је учине проходном. Такође, проблем улице Славка Мунћана није решен, реч је о асфалту и кишној канализацији. Подсетићу вас да обећања о сређивању ове улице потичу још из новембра 2007. године, када је Братислав Томић, тадашњи председник Привременог органа, обећао грађанима ове улице, на збору грађана, да ће све бити урађено до марта 2008. Ево, од тада је прошло готово 3 године а проблеми у овој улици нису решени. Чак су расписани и тендери за извођење дела радова у овој улици, који су касније поништавани, и све указује на то да је власт на тај начин у ствари само куповала време. И све ово, морам још једном да напоменем, је у ствари политички маркетинг владајућих странака, добар начин да се потписивањем уговора, сликањем и обећањима сакупљају јефтини политички поени, а од реализације тих уговора и обећања на крају не буде ништа, или толико мало да је то занемарљиво.

О политичком маркетингу говори и начин извођења великих инфрастуктурних радова у Зрењанину. Ту пре свега мислим на Халу спортова, нову Медицинску школу и реновирање Жутог моста. Све је објекте отворио г. Пајтић, сликао се, поклањао их грађанима Зрењанина, а након тога смо сазнали да радови нису завршени, да нема довољно опреме, да нису исплаћени сви извођачи радова и слично.

Свечано је г. Пајтић, у друштву градоначелника, отворио Халу спортова, а након тога, на једној од седница Скупштине града, донета је одлука о задуживању код банке за завршетак радова. И на отварању Медицинске школе смо сазнали да још није постојала сва опрема у школи. А Жути мост ни данас још не изгледа завршено. Погледајте само прилазе мосту и пешачке стазе, а и забрањено је са једне стране спуштање испод моста. Зашто, ако је завршен и, како кажу, нов?

Долази нам јесен па зима, биће све више падавина, а стање саобраћајне инфраструктуре је и више него у очајном стању, па се оправдано поставља питање каква ће бити безбедност учесника у саобраћају, пре свега деце.

Српска радикална странка ће инсистирати на наредној седници Скупштине града да грађани добију информацију о приливу средстава из НИП-а и начину њиховог утрошка, односно када ће коначно отпочети радови у Славка Мунћана и Драгице Правице. Такође желимо да добијемо и информацију о разлозима несређивања пружног прелаза на Путникову, као и докле се стигло са реализацијом захтева грађана улица Првомајске и 6. маја, који се односи на измештање тешког теретног саобраћаја из ових улица. На састанку који је организован са грађанима ових улица, у јуну месецу, г. Александар Мартон, г. Пештерац и бројни челни људи овог града обећали су хитно решавање овог проблема, чак и сачинили списак неких закључака са састанка, односно захтева, који су рекли да ће упутити на адресе свих оних људи и установа у граду који могу да помогну у решавању овог проблема. Грађани већ 3 месеца чекају, нити решења  нити било каквог одговора нема ни од кога и време је да се сазна да ли је у опште нешто учињено и када ће бити, јер побољшања на терену нема и терор друмских крстарица се наставља. Желимо да видимо да ли је и то обећање само једно у низу оних која се користе у сврху политичког маркетинга појединаца и странака и која ће на крају остати само пусто слово на папиру, нерешена као и гомила сличних пре њих.